:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LION KING 2, THE - SIMBA'S PRIDE
LION KING 2, THE - SIMBA'S PRIDE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-08-01
FILM
Enige tijd is verstreken sinds de dag dat Simba de Pridelands verloste van zijn oom Scar, die Simba's vader Mufasa had laten ombrengen en zelfs had geprobeerd Simba een kopje kleiner te maken. Met de hulp van de sterren in spé Timon en Pumbaa wist Simba hier echter een stokje voor te steken. Ondertussen is Simba de trotse vader geworden van een welp genaamd Kiara. Simba is echter nogal overbezorgd en dat natuurlijk tot grote ergernis van Kiara zelf, die niets liever doet dan er gewoon opuit trekken, op zoek naar avontuur. Op een dag muist ze er weer eens vanonder maar raakt al snel in moeilijkheden, ondanks het feit dat Timon en Pumbaa een oogje in het zeil moesten houden.

Zo ontmoet Kiara een ander welp genaamd Kovu. Deze blijkt echter tegen wil en dank de opvolger te zijn van Scar. Al snel komt het tot een confrontatie tussen Zira, Kiovu's moeder en Simba. Woedend vertrekt Zira, maar niet lang nadien zet ze haar kwaadaardig plan in werking. Ze wil Kovu namelijk opleiden om op een dag Simba uit de weg te ruimen en de controle over de Pridelands terug in handen te hebben. Op één ding had ze echter niet gerekend: Kiara...Na het enorme succes van The Lion King in 1994, werd 4 jaar later een van de eerste in een lange reeks direct-to-video sequels gelanceerd. Men had bij Disney namelijk geld geroken. Over het al dan niet geslaagd zijn van vele van deze sequels is serieuze discussie mogelijk. In het geval van The Lion King 2 is het resultaat nog redelijk geslaagd te noemen. De film bereikt dan wel nergens het niveau van het origineel, maar is bij tijden toch nog voldoende entertainent om niet te gaan vervelen. Wat vooral opvalt is dat er serieus beknibbeld wordt op de animatie bij deze films en dat is natuurlijk erg spijtig. Zo krijgt alles al van in het begin een goedkope look, eender wat het onderliggend verhaal ook mag zijn.

Dat is natuurlijk erg spijtig want zo zijn de sequels al verdoemd van voor ze bekeken zijn. Een Disney sequel kan leuk en origineel zijn, daarbij kijken we dan naar The Rescuers Down Under. Groot verschil is dat die het budget had van een normale Disney Classic. Het resultaat is er dan ook naar.

Kort samengevat: geen film voor de Disneypurist, Disneyliefhebbers kunnen best eerst eens huren en kijken. Kinderen zullen echter nog volop genieten van wat er op het scherm te zien is.

BEELD EN GELUID
Net als bij andere sequels is ook hier de dvd op zich weer van beter kwaliteit dan de inhoud zelf. De beeldtransfer kan erg goed genoemd worden. Kleuren zijn levendig en helder en op wat edge enhancement hier en daar na ontbreekt elke vorm van artefacting of beschading. Kortom een erg sterke transfer. Ook wat betreft de audiotrack mogen we niet klagen. De Dolby Digital 5.1 track is in alle opzicht goed te noemen. Dynamiek is optimaal en ruis en beschadigingen zijn volledig uit den boze. De surround kanalen worden actief gebruikt voor muziek en geluidseffecten, ook het LFE kanaal wordt aangesproken wanneer nodig, alhoewel we hier toch de indruk kregen dat het soms net ietsjes beter kon. Tenslotte nog even melden dat dialogen en liedjes steeds zeer helder klinken en zonder problemen te verstaan zijn. Kortom een prima Dolby Digital track.

EXTRA’S
Voornaamste extra's op deze schijf zijn zonder twijfel Proud of Simba's Pride en de animated short "One by One".

Proud of Simba's Pride kan het best beschreven worden als een soort van making of-featurette waarin regisseur Darrell Rooney en andere leden van de crew wat meer uitleg geven over de film en alles wat daar bij kwam kijken.

De extra waar de meeste Disney fans echter het meeste aan zullen hebben is de geanimeerde kortfilm One by One. Origineel werd dit filmpje gemaakt door Roy E. Disney voor de volgende film in de Fantasia reeks. Zoals iedereen ondertussen wel al weet zijn Roy Disney en het huidige bestuur van de Walt Disney Company geen beste vrienden meer en werd het project geschrapt. Bijgevolg krijgen we One by One als extra op deze dvd. Het filmpje is een waar meesterwerk, dat dient wel gezegd te worden. We durven zelfs stellen dat we meer genoten hebben van dit filmpje dan van de hoofdfilm op deze schijf.

Het zou natuurlijk Disney niet zijn moesten we ook geen massa complete overbodige interactieve spelletjes gepresenteerd krijgen. The Lion King 2 is daar dus geen uitzondering op.

Tot slot krijg je ook nog de keuze om mee te zingen met de film (allemaal in koor nu...), een filmpje, met commentaar van Timon en Pumbaa, over het leven van leeuwen of een music video te bekijken.

CONCLUSIE
Net als vorige Disney Sequels die we op dvd gepresenteerd kregen is ook The Lion King 2: Simba's Pride niet wat we een hoogvlieger kunnen noemen. Technisch gezien is de schijf prima in orde, maar het predikaat Special Edition is toch wat overdreven, zeker gezien de karige extra's. De korte film One by One kunnen we iedereen echter van harte aanbevelen!

OPMERKING
In Regio 1 verschijnt een dezer dagen ook een Special Edition. Deze editie bevat 2 schijven, echter laat u hierdoor niet foppen. Veel meerwaarde heeft deze editie niet. Het enige wat je meer aangeboden krijgt is het spelletje Rafiki's Challenge en op schijf 1 een DTS track bij de film. Een scenario dat dus erg veel lijkt op The Lion King 1.5 Special Edition. Daar kregen we namelijk ook 2 schijven waarvan de inhoud ook makkelijk op 1 schijf gepast had. Die fout heeft men hier dus alvast niet meer gemaakt.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Rob LaDuca & Darrell Rooney
Met: Matthew Broderick, Moira Kelly, Neve Campbell, Michelle Horn, Suzanne Pleshette en Jason Marsden

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875973932


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Pride Land Games
• "Find Out Why" Game
• Lots about Lions
• Proud of Simba's Pride
• Sing Along
• "One by One" Animated Short
• Music Video

Andere recente releases van deze maatschappij