:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN PIE 3 - THE WEDDING
AMERICAN PIE 3 - THE WEDDING
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-07-25
FILM
Jim (Jason Biggs) raapt al zijn moed bij elkaar en vraagt zijn vriendin Michelle (Alyson Hannigan) ten huwelijk. Wanneer Michelle aanvaardt starten bijna onmiddellijk de voorbereidingen voor de grootse gebeurtenis. Jim, Kevin (Thomas Ian Nicholas) en Finch (Eddie Kaye Thomas) doen hun uiterste best om Stiffler (Seann William Scott) van dat alles weg te houden, want die zou op zijn eigen botte manier de boel in het honderd kunnen laten lopen. Maar dan ziet Jim zich genoodzaakt om Stiffler het vrijgezellenfeest te laten organiseren…

Terwijl de bioscopen tijdens de jaren tachtig overspoeld werden met succesvolle onderbroekenlol- en tienerkomedies à la Porky's, Screwballs en speelfilms als National Lampoon's, had niemand verwacht dat dit doodgewaande genre eind jaren negentig gereanimeerd zou worden. Toch was het in 1999 zover met American Pie, een erg geapprecieerde tiener- en sekskomedie die wereldwijd de kaap van 235 miljoen $ aan opbrengsten overschreed. Vele al dan niet flauwe afkooksels later, verscheen de onvermijdelijke sequel - briljant getiteld American Pie 2 - in de bioscoopzalen. Het openingsweekend van 45 miljoen $ overtrof de stoutste dromen van de studiobonzen en de prent zou uiteindelijk 288 miljoen $ in het laatje brengen. En omdat de groene dollar hetzelfde effect heeft op studiobazen als oorlog op de beide presidenten Bush, moest én zou er nog een derde deel komen, het officiële sluitstuk van de trilogie, zeg maar. De prent kreeg in de Verenigde Staten de titel American Wedding, maar is internationaal uitgebracht als American Pie 3: The Wedding of American Pie: The Wedding.

Hoewel de trailer er weer érg leuk uitziet, hadden we toch onze twijfels. Aangezien het tweede deel al kwalitatief een stuk onder het uitstekende origineel was, vreesden we dat dit de filmfranchise was die met elke aflevering een stap achteruit gaat. Bovendien is een groot deel van de cast (Chris Klein, Shannon Elizabeth, Natasha Lyonne, Tara Reid en Mena Suvari) niet meer bereid gevonden om terug te keren voor een derde American Pie. Met spijt in het hart moeten we inderdaad vaststellen dat de derde aflevering kwalitatief opnieuw een trapje (of twee) lager ligt. Vooral het eerste deel van de prent, waarin Stiffler (Seann William Scott) de irritante onnozelaar loopt uit te hangen, is zo flauw dat het bijna pijn doet. Gelukkig weten de andere castleden en de regisseur hem in te tomen, zodat de tweede helft héél wat beter is. Hoewel de charme van het eerste deel volledig zoek is, laten de overgebleven castleden (die ondertussen hun personages door en door kennen) met enkele echt hilarische grappen en grollen de weegschaal overhellen naar de goede kant. Het bioscooppubliek lust er in ieder geval opnieuw pap van, want de 85 miljoen $ kostende prent opende met een uitstekende 33 miljoen $ en wist wereldwijd 231 miljoen $ (waarvan 105 miljoen $ in thuismarkt USA) bij elkaar te vegen. Afwachten of dit écht wel de laatste sequel is…

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1-beeld ziet er bevredigend scherp uit, maar oogt soms wat onrustig. De film heeft soms een te donkere aanblik en dat heeft z'n effect op de kleuren. Digitale compressiefouten hebben we niet waargenomen, wel hebben we wat minimale filmgrain opgemerkt en is er wat edge enhancement toegepast. Vuiltjes en printbeschadigingen zijn niet aan de orde. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een eerder op de voorste kanalen gericht geluidsspoor. Voor de aanwezige filmmuziek en de hedendaagse rocktunes worden de achterste speakers gelukkig wel wakker. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor de nodige extra punch. De dialogen klinken zuiver en zijn gedurende heel de film goed te verstaan. Ruis of andere oneffenheden in het geluid hebben we gelukkig niet opgemerkt.

EXTRA’S
Wanneer je de film start krijg je de keuze om de film met of zonder filmmakersintro te bekijken. In de intro van één minuut legt schrijver/producent Adam Herz uit dat het om de ongecensureerde versie van de film gaat. Een beetje een onnozele extra omdat wij in de Benelux sowieso de ongecensureerde versie hebben (in Amerika zijn er twee versies in omloop, de R-rated bioscoopversie en de unrated versie). Vervolgens hebben we twee audiocommetaartracks: de eerste wordt volgepraat door regisseur Jesse Dylan en acteur Seann William Scott. Er vallen regelmatig stiltes maar wanneer de heren iop gang komen, spuien ze toch leuke weetjes en anekdotes op. Het tweede spoor, ingesproken door Jason Biggs, Alyson Hannigan, Eddie Kaye Thomas en Thomas Ian Nicholas, kon ons minder boeien. Er komt hier en daar wel wat informatie bovendrijven, maar over het algemeen bestaat deze commentaartrack uit gelach en stiltes. Interessanter zijn de twaalf weggeknipte scènes, goed voor 22 minuten extra grappen en grollen. De meeste worden ingeleid door Adam Herz, maar een tweetal is door Seann William Scott van commentaar voorzien. Dan is er nog een 6 minuten durend clipje met amusante bloopers. In de featurette “Volgens Stifler” (7 min.) gaan enkele belangrijke cast- en crewleden dieper in op dat kleurrijke personage. Leuk, maar de featurette “Stap in de Wereld van de Meesteres” (10 min.) toont ons hoe de beruchte vrijgezellenfuif uit de film tot stand kwam, wat resulteert in pikant beeldmateriaal dat niet in de film zit. De featurette “De Bruidegom Voorbereiden” (7 min.) gaat over de opnames van Jims ‘speciale’ scheersessie. In de featurette “Nikki's Hollywood Dagboek” (10 min.) maakt actrice Nikki Ziering (agent Krystal) zich klaar voor de chique wereldpremière van de film, met andere woorden het is een clipje vol typische, maar misselijkmakende Hollywoodiaanse oppervlakkigheid (“Je kan er beter goed uitzien, dan je goed voelen!”). Ten slotte is er een nog een video van het huwelijk van Jim en Michelle.

CONCLUSIE
Wel niet meer zo sterk als de twee voorgaande delen, maar American Pie - The Wedding wist ons toch nog aan het lachen te brengen. De American Pie-fans zullen er in ieder geval van smullen! De technische kwaliteit van de dvd is bevredigend en er is bovendien een redelijke portie bonusmateriaal toegevoegd.


cover
Studio: Universal

Regie: Jesse Dylan
Met: Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan, Eddie Kaye Thomas, Thomas Ian Nicholas, Fred Willard

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582112832


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• Filmmakers intro
• 2 audiocommetaartracks
• Weggeknipte scènes
• Bloopers
• 4 Featurettes
• Huwelijksvideo

Andere recente releases van deze maatschappij