:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - SEIZOEN 4
BABYLON 5 - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-07-23
SERIE
“The Year is 2261, the place is Babylon 5!”

In het 3e seizoen van de science fiction serie Babylon 5, kwam het conflict met de Shadows op zijn hoogtepunt en ook op aarde liep alles grondig mis. Babylon 5 riep zijn onafhankelijkheid uit en begon een campagne om president Clark uit Earthdome te verwijderen. Dit omdat hij achter de moordaanslag op president Santiago zat, die eerder tragisch om het leven was gekomen toen Earthforce I, het presidentieel ruimtetransport, vernietigd werd.

Op het einde van het 3e seizoen zien we hoe kapitein John Sheridan (Bruce Boxleitner) zich naar de thuiswereld van de Shadows, genaamd Z'ha'Dum, begeeft en daar dood en verwoesting zaait tussen de schaduwen.

Het 4e seizoen pikt de draad daar weer op. Op Babylon 5 is de verslagenheid groot wanneer vernomen wordt dat kapitein Sheridan hoogstwaarschijnlijk om het leven is gekomen of Z'Ha'Dum, maar tegelijkertijd ook een kritieke slag toebracht aan de Shadows, waardoor de Liga van Onafhankelijke werelden de kans krijgt zich beter op deze oorlog voor te bereiden. In het begin van dit seizoen wordt deze oorlog dan ook in alle hevigheid uitgevochten. Na een tijdje blijkt trouwens dat de Shadows niet het enige probleem zijn, wanneer de Vorlons namelijk het idee krijgen dat de alliantie van mensen, aliens en Minbari het niet meer kunnen haen van de Shadows, besluiten ze elke planeet waarop de Shadows aanwezig zijn te vernietigen. Als een wervelwind van vernietiging trekken ze door het heelal.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, want ook het conflict met aarde flakkert weer in alle hevigheid op. Het zal de bemanning van Babylon 5 nog veel tijd en moeite kosten om het hoofd boven water, of in dit geval uit de ruimte, te houden.

Tegelijkertijd werd ambassadeur Londo Molari (Peter Jurasik) teruggeroepen naar het keizerlijk hof op Centauri Prime door keizer Cartagia. Al snel beseft Londo dat Cartagia compleet is doorgedraaid en zijn planneet naar de verdoemenis aan het helpen is. Samen met vooraanstaanden uit alle rangen van de Centauri samenleving begint hij een plan ten uitvoer te brengen om Cartagia te onttronen (naar Centauri normen betekent dat dus vermoorden) en de Shadows van Centauri Prime te verdrijven. Dit alles kan niet anders dan leiden tot een uiterst explosieve finale, die het lot van het hele heelal zal bepalen...

Seizoen 4 is alweer het voorlaatste seizoen van de zeer populaire science fiction serie Babylon 5. Vrij uniek voor deze serie is dat elke aflevering geschreven werd door bedenker J. Michael Straczynski, al snel reist dan de gedachte dat het geheel hieronder zou kunnen lijden. Niets is echter minder waar bij Babylon 5, elke afleveringen is een avontuur op zich, vanzelfsprekend is de ene aflevering al wat beter dan de andere. In tegenstelling tot andere series zitten hier geen grote dieptepunten bij, dat kunnen we natuurlijk enkel toejuichen. In het begin waren we net als iedereen vrij kritisch, want de gedachte besloop ons om toch de parallel te trekken met Star Trek. Al snel bleek echter dat die parallel gewoon onbestaande is. Het enige dat beide series gemeenschappelijk hebben is dat de factor "ruimte" een vrij centrale rol speelt. Daarbij blijft het dan ook, Babylon 5 richt zich veelal op de mensen achter de avonturen en gaat dieper in op persoonlijkheden en hoe die personen de gebeurtenissen beleven. Bij Star Trek blijft het avontuur nog altijd het belangrijkste en wordt aan de hand daarvan het karakter van een bepaald personage uitgewerkt.

Dit geeft de serie Babylon 5 een heel apart gevoel, ze voelt zowel vernieuwend als vertrouwd aan. Niettegenstaande dat de serie vandaag de dag enorm populair is, waren er in 1996 toch problemen in overvloed. Veel mensen hadden namelijk nog nooit van de serie gehoord en trokken zonder pardon de vergelijkende lijn met Star Trek. Gevolg was dat de serie het niet zo goed deed wat betreft kijkcijfers. Aan het einde van het 4e seizoen was het bijgevolg nog niet zeker dat er een 5e seizoen zou komen, de verhaallijn werd naargelang aangepast. Tot grote vreugde van de fans werd de serie echter nog voortgezet en kwam er ook nog een 5e en meteen ook laatste seizoen van Babylon 5.

AFLEVERINGEN
The Hour of the Wolf
Sheridan en Garibaldi zijn vermist. Ivanova wil een zoektocht organiseren, maar op hulp van de leden van de alliantie hoeft ze niet te rekenen. Voor hen geld de regel: niemand keert leven terug van Z'Ha'Dum.

Whatever Happened to Mr. Garibaldi?
Vrienden laten elkaar nooit in de steek. Bijgevolg zet G'Kar zijn zoektocht naar Garibaldi hardnekkig voort. Zeker aangezien het de eerste vriend was die hij had die geen Narn was. Ondertussen zoekt Sheridan een uitweg op Z'Ha'Dum, op zijn zoektocht ontmoet hij de mysterieuze Lorien.

The Summoning
Delenn probeert de leden van de Liga van Onafhankelijke Werelden te verenigen in de strijd tegen de Shadows. Ze boekt echter weinig tot geen succes todat Sheridan zelf ten tonele verschijnt. Ook Garibaldi duikt terug op, maar hij gedraagt zich nogal raar.

Falling Toward Apotheosis
Sheridan probeert de Vorlon ambassadeurop vriendelijke wijze van Babylon 5 te verwijderen, wanneer dat echter niet lukt moet hij agressievere methodes gebruiken. Ondertussen zet Londo op Centauri Prime zijn plan in werking om Cartagia van de troon te verwijderen.

The Long Night
Zes miljard levens hangen af van de slaagkansen van Sheridan's offensief tegen zowek de Shadows als de compleet op hol geslagen Vorlons. Molari doet ondertussen een volgende stap in zijn plan Cartagia te onttronen.

Into the Fire
The First Ones, de eeuwenoude wezens die al sinds het begin der tijden in het heelal aanwezig zijn, sluiten zicht aan bij Sheridan's coalitie. Maar zelfs met deze hulp, zal de uitslag van de strijd tegen de Shadows en Vorlons afhangen van de beslissingen die één man neemt.

Epiphanies
Earthdome legt een compleet embargo op tegen Babylon 5, in de hoop dat het station zich zal overgeven. De situatie wordt er niet bepaald rooskleuriger op wanneer Psi Cop Bester voet aan boord van het station zet met sinistere bijbedoelingen.

The Illusion of Truth
Sheridan geeft een nieuwsteam de toestemming om een reportage te maken over Babylon 5, in de hoop zo meer aanhang te vinden onder het gewone volk. Wanneer de reportage echter uitgezonden wordt, lijkt de geleden schade onherstelbaar.

Atonement
De Minbari leiders zijn bezorgd over Delenn's relatie met Sheridan. In de hoop duidelijkheid te scheppen in de duisternis wordt ze naar Minbar ontboden, om daar the Dreamin te ondergaan. Een ervaring waarin haar dromen verklaard zullen worden en haar motieven duidelijk voor de rest van Minbar.

Racing Mars
Garibaldi wordt door onbekenden aangewerfd om Sheridan's plannen te dwarsbomen. Ondertussen vertoeft Franklin op mars in de hoop er de verzetsleiders te kunnen ontmoeten. Wanneer echter een verrader in de rangen van het verzet wordt teruggevonden, dreigt alles in het honderd te lopen.

Lines of Communication
Sheridan en Ivanova zijn druk bezig met het voorbereiden van de nieuwsuitzendingen die de desinformatie van de door Eartdome gecontroleerde nieuwszender ISN, zullen moeten tegenspreken. Intussen proberen Marcus en Franklin op Mars nog steeds het vertrouwen van de verzetsleiders te winnen.

Conflicts of Interest
In de hoop de leden van de Liga van Onafhankelijke werelden aan zijn zijde te krijgen, probeert Sheridan om de twee ambassadeurs die het bijna nooit over wat eens zijn achter zich te krijgen. Niemand minder dan Londo Mollari en G'Kar. Ondertussen is de nieuwszender van Babylon 5 klaar om in de ether te gaan.

Rumors, Bargains and Lies
Op Minbar begint de vete tussen de religeuze en de militaire kaste uit de hand te lopen. Delenn probeert tevergeefs hiervoor nog een vredige oplossing te zoeken. Sheridan probeert ondertussen verschillende leden van de Liga via verscheidene listen en halve waarheden toch achter zich te scharen.

Moments of Transition
Op Minbar loop de strijd tussen de militaire en de religieuze kaste compleet uit de hand. Delenn besluit dat er niks anders op zit dan zich over te geven aan de militaire kaste. Tijdens het Starfire Wheel ritueel, dat bepaalt wie Minbar zal leiden, is ze de kaste echter te slim af.

No Surrender, No Retreat
Earthforce is begonnen met het aanvallen van burgertransporten in de hoop dat Babylon 5 zich dan uiteindelijk zal overgeven. Hun acties hebben echter net het tegenovergestelde resultaat, Sheridan verzamelt namelijk zijn vloot en zet koers naar de kolonie Proxima 3, die in staat van beleg verkeerde. De boodschap aan de bezetters is duidelijk: vertrek of sterf !

The Exercise of Vital Powers
Garibaldi werkt zicht tot over zijn nek in de problemen, er wordt van hem verwacht dat hij Sheridan verraadt. Ondertussen ontdekt Franklin wat Sheridan van plan is met de telepaten die zich op Babylon 5 in een cryogene slaap bevinden.

The Face of the Enemy
Sheridan wordt aan Earthforce overgeleverd wanneer hij in een val liep die door Garibaldi zorgvuldig gepland was. Even later ontdekt Garibaldi echter dat hij slechts een pion zonder eigen wil was van zowel Bester als het Psi Corps.

Intersections in Real Time
Opgsloten in een Earthforce gevangenis wordt Sheridan geen enkele psychologische marteling of wrede foltering bespaard. Het enige wat zijn ondervrager wil is een handtekening, en dan nog wel onder de verklaring waarin Sheridan toegeeft dat hij een verrader is.

Between the Darkness and the Light
Ivanova zinkt de mode in de schoenen wanneer ze met een kleine krijgsmacht tegen de halve armade van Earthforce moet optrekken. Tegelijkertijd proberen Lyta Alexander, Franklin en Garibaldi door listen en brute kracht Sheridan te bevrijden van zijn inquisiteurs.

Endgame
Sheridan en zijn oorlogsvloot zette koers naar Mars, eenmaal Mars bevrijdt willen ze doorstoten naar Aarde in de hoop er voorgoed met Clark en zijn troepen te kunnen afrekenen.

Rising Star
De oorlog is voorbij, nu moeten er enkel nog vredesverdragen gesloten worden tussen Aarde en Babylon 5. Een van de voorwaarden daarbij is dat Mars eindelijk de onafhankelijkheid krijgt, waarvoor de planeet al zo lang strijdt. Ondertussen wordt uit de Liga van Onafhankelijke Werelden een nieuwe alliantie geboren.

The Deconstruction of Falling Stars
Sheridan, Delenn en de rest van de bemanning van Babylon 5 werden in hun tijd dan wel beschouwd als helden, maar hoe zal de geschiedenis op hen terugkijken? Een Ranger uit de verre toekomst (rond de tijd dat onze zon Supernova gaat) kijkt terug op de intepretaties die mensen uit verschillende tijdperken gaven aan de actie van de bewoners van Babylon 5

BEELD EN GELUID
Net zoals we bij vorige seizoenen vaststelden, wordt ook hier de stijgende lijn in beeldkwaliteit weerd voortgezet. Over het algemeen kunnen we stellen dat de kwaliteit van de normale filmbeelden goed to erg goed. De transfer oogt namelijk scherp en heeft voldoende schaduwdetail. Verzadiging en contrast van de kleuren zijn erg goed, dit geldt ook voor het zwartniveau dat optimaal is. In sommige van de donkerdere scenes echter is het detail wel al eens ietsjes minder dan bij de meestal vrij kleurrijke decors. Soms vielen er ons wel enige beschadingingen aan het beeld op, samen met hier en daar wat filmgrain zijn dit zowat de enige minpunten aan deze transfer.

De oplettende lezer zal gemerkt hebben dat we het hadden over de normale filmbeelden. De verklaring hiervoor is vrij simpel. De dvd release van Babylon 5 beschikt namelijk over een anamorfische widescreen transfer van de verhouding 1.78:1, dit in tegenstelling tot de originele uitzendingen op TV en de releases op VHS de beiden in het toen beeldvullende 4:3 formaat waren opgemaakt. Bijgevolg werden special effects enkel op dit formaat gegenereerd en dat was natuurlijk een probleem voor de dvd uitgave. Er werd besloten om van deze 4:3 beelden een breedbeeld uitsnede te maken en deze te vergroten zodat deze in het widescreen frame zou passen. Hetenige merkbare gevolg dat dit heeft is dat de scenes met special effects soms softer overkomen de originele filmbeelden. Ook durft hier en daar een trillend beeldlijntje opduiken, door overscan zal dit echter op de meeste toestellen niet zichtbaar zijn.

Sommige mensen zullen het verlies in beeldmateriaal dus niet goedkeuren, de opties waren echter niet veelvuldig. Men had de scènes opnieuw kunnen laten maken, maar dat zou resulteren in een erg dure dvd productie, wat we zonder twijfel aan de prijs wel zouden merken. Aan de andere kant had men er ook voor kunnen kiezen om het formaat van deze 4:3 beelden te behouden en door middel van zwarte balken aan linker en rechterkant in de overigens wel widescreen zijnde transfer. Iets dergelijks werd gedaan bij de dvd release van E.R., maar daarover leest u eerstdaags meer in onze review van die dvd release.

De gekozen oplossing is niet optimaal maar de alternatieven waren er niet veel beter op. We kunnen met de genomen beslissing zeker leven, veel erger was een complete Pan & Scan uitgave geweest, want er zitten in Babylon 5 toch nog altijd een hoop meer gewone filmbeelden dan beelden met special effects.

Een serie als Babylon 5 vraagt natuurlijk gewoon om een Dolby Digital 5.1 geluidstrack. Warner heeft dit ook ingezien en we krijgen dus op deze dvd release zoals bij alle voorgaande seizoen weer een nieuwe mix meegeleverd. Het verschil met de originele Dolby Surround track (waarmee de serie ooit werd uitgezonden op televisie) is goed merkbaar, de track klinkt warm en vrij dynamisch. Dialogen zijn erg goed te verstaan en mooi uitgecentreerd. De surround-kanalen worden vooral gebruikt voor geluidseffecten en de muziek van Christopher Franke, die de serie erg goed ondersteunt. Ook het LFE kanaal wordt actief aangesproken, dat kunnen we enkel toejuichen.

Babylon 5 heeft kortom een erg mooie geluidstrack meegekregen die zeker en vast een meerwaarde biedt ten opzicht van het origineel. Weinig TV Series doen het beter op dvd.

EXTRA’S
Wat betreft extra's, moeten we het op de schijven van dit 4e seizoen met wat minder doen dan bij vorige sets het geval was.

Introductie door J. Michael Straczynski
Net als bij vorige seizoenen leidt bedenker JMS je ook deze keer weer kort in, in de wereld van Babylon 5, daarbij wat informatie evenals een paar persoonlijk indrukken die de 4e jaargang van de serie op hem achterlieten.

Audiocommentaar
Bij 3 van de episodes werd een audiocommentaar voorzien door leden van cast en crew. Bij het 4e seizoen is dit voor de afleveringen Falling Towards Apotheosis, The Face of the Enemy en The Deconstruction of Falling Stars. De 2 laatste commentaren bevatten een schat aan informatie over zowel de serie als zijn personages. De eerste commentaar met leden van de cast is eerder grappig te noemen en bevat een minieme dosis nieuwe informatie. Het lijk ons op de set wel steeds een lollige bedoening geweest te zijn.

No Surrender, No Retreat DVD Suite
Deze extra is er eentje die de liefhebbers van de muziek zeer zeker zullen weten te appreciëren. Er wordt namelijk een compilatie van filmbeelden getoond, uistluitend begeleid door muziek van Christoper Franke. Zelf zijn we hiervoor wel te vinden en hebben we erg genoten van deze kleine 7 minuten muziek erg mooi klinkende muziek.

Celestial Sounds
Samen met de voorgaande muziek suite vinden we op de 6e dvd ook een featurette die dieper ingaat op de muziek van componist Christopher Franke. De man schreef de muziek voor de gehele serie, dat op zich is al een hele prestatie te noemen.

The Universe of Babylon 5
Naar goede gewoonte is ook The Universe of Babylon 5 weer aanwezig met een gamma aan besprekingen van personages en gebeurtenissen. Daarbij ook nog een gag reel, iets wat we natuurlijk steeds weten te appreciëren.

Spijtig genoeg is er dus, in tegenstelling tot andere sets, geen enkele featurette aanwezig over het maken van dit seizoen. Een gemiste kans, want als er over de vorige seizoenen wat te vertellen viel, dan ook zeker over dit seizoen. Het geleverde materiaal is echter wel van goede kwaliteit.

CONCLUSIE
We zijn ondertussen al weer aan het 4e seizoen van de science fiction-serie Babylon 5 toe, een serie die we iedereen die van het genre houdt van harte kunnen aanbevelen. Het science fiction-gehalte is echter niet van dergelijk hoog niveau dat het niet meer te bekijken is voor occasionele kijkers. De dvd-release bevat een goede audio en beeldtransfer, maar lijdt spijtig genoeg wel aan bloedarmoede op het gebied van extra's.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Mira Furlan, Peter Jurasik, Andreas Katsulas en Richard Biggs

Film:
9,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931279727


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij 3 afleveringen,
• Introductie door J. Michael Straczynski,
• No Surrender, No Retreat DVD Suite
• Celestial Sounds
• The Universe of Babylon 5

Andere recente releases van deze maatschappij