:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIDER HOUSE RULES, THE
CIDER HOUSE RULES, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-26
FILM
The Cider House Rules wordt gesitueerd in het begin van de jaren 40. De film speelt zich af in St. Clouds, Maine, in een weeshuis dat wordt geleid door dokter Wilbur Larch (Michael Caine). Men doet er ook bevallingen en het gebouw doet eveneens dienst als abortuskliniek. De film opent met een voice-over van Wilbur Larch die ons meer vertelt over het personage Homer Wells (Tobey Maguire), een wees die reeds twee keer geadopteerd is maar telkens opnieuw in het weeshuis belandt. Dokter Larch besluit om Homer op te leiden tot zijn assistent. Op een dag arriveren Wally (Paul Rudd) en Candy (Charlize Theron) om een abortus uit te laten voeren. Vliegensvlug besluit Homer om met hen mee te rijden, hij wil trouwens wel eens wat anders zien en beleven. Hij reist met het stel naar de kust van Maine waar hij door Wally een job in een fruitplukkerij aangeboden krijgt. Wally moet echter terugkeren naar de oorlog en gedurende die periode schieten Candy en Homer goed met elkaar op. Dat gaat een tijdje goed, maar uiteindelijk komt Homer in aanraking met de minder leuke kanten van het bestaan. Hij leert de waarden van het leven kennen - werk, vriendschap, liefde - maar weet niet goed wat hij met zijn leven wil aanvangen. Op hetzelfde moment is de overheid op zoek naar een vervanger voor dokter Larch, die op zijn beurt Homer smeekt om terug te keren en het weeshuis te leiden. Homer raakt steeds meer gehecht aan Candy en de mensen van de fruitplukkerij, maar zal uiteindelijk toch over zijn eigen toekomst moeten beslissen. Hij wordt gedwongen keuzes te maken waarbij hij niet meer alleen kan afgaan op zijn emoties. Zowel Tobey Maguire, Charlize Theron als Michael Caine zetten prima en geloofwaardige acteerprestaties neer. Caine won zelfs een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Een mooie film die je zeker niet mag missen.

BEELD EN GELUID
HOM Vision heeft zich als het ware  overtroffen. De film kreeg een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er zeer goed uitziet met mooie rijke kleuren, veel scherpte en detail, goed contrast. Vooral de beelden van de mooie natuur zijn adembenemend. Alhoewel de film het hoofdzakelijk moet hebben van dialogen, maakt de Dolby Digital 5.1-audiotrack uitstekend gebruik van de achterste kanalen die dienst doen voor achtergrondgeluiden zoals het vertrek van de trein tijdens de openingsscène, geluiden van spelende kinderen in het weeshuis, etc. Een meer dan geslaagde audiotrack die voortreffelijk klinkt.

EXTRA'S
Deze release bevat tevens enkele extra's. Een interessante audiocommentaar van regisseur Lasse Hallström, auteur-scenarist (en auteur) John Irving en producent Richard Gladstein, een 20 minuten durende Making-of met interviews, 5 verwijderde scènes, aparte (en soms korte) interviews met cast en crew, uitgebreide filmografiëen van cast en crew, trailers voor andere dvd-releases van HOM Vision.

CONCLUSIE
Een mooie en geslaagde film op een uitstekende dvd.


cover
Studio: H.O.M. Vision

Regie: Lasse Hallström
Met: Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd, Michael Caine, Jane Alexander, Kathy Baker, Kate Nelligan, Kieran Culkin, Erykah Badu

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713423554211


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making-of
• Verwijderde scènes
• Interviews
• Filmografiëen
• Trailers voor dvd-releases

Andere recente releases van deze maatschappij