:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 2.13-23
CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 2.13-23
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-06-03
REEKS
Concentrate on what cannot lie. The evidence...

Bij dit fantastische 2de deel van seizoen 2 werd niet afgestapt van het erg succesvolle recept dat seizoen 1 tot een groot succes liet uitgroeien:

Het forensisch team van Gil Grissom (William Petersen) - dat naast Grissom bestaat uit Catherine Willows (Marg Helgenberger), Warrick Brown (Gary Dourdan), Nick Stokes (George Eads), en Sara Sidle (Jorja Fox) - heeft als taak op zoek te gaan naar de daders van misdaden allerhande in Las Vegas en omgeving. Bij hun vaak erg moeilijke taak worden zij bijgestaan door de lijkschouwer Dr. Al Robins (Robert David Hall) en labo technicus Greg Sanders (Eric Szmanda). Voeg daar ook nog eens Jim Brass (een homicide detective en ex-CSI) bij en geen enkele misdadiger is nog veilig voor de arm der wet.

Wie nog nooit een aflevering van CSI heeft gezien kunnen wij gerust stellen: één van de sterke punten van CSI is dat nieuwe kijkers op elk moment op de trein kunnen springen: er lopen een aantal lijnen doorheen de serie (ietwat meer informatie over het verleden en het privé leven van de hoofdpersonages) maar op zich is het niet nodig om de vorige aflevering gezien te hebben om volop te genieten van om het even welke aflevering. De verschillende afleveringen (elke aflevering duurt ongeveer 42 minuten) staan dus met andere woorden grotendeels los van elkaar. Deze sterkte kan er op termijn wel een zwakte blijken en ervoor zorgen dat kijkers van het eerste uur beginnen af te haken. In tegenstelling toch een serie als The Sopranos krijgen we geen grondige inkijk op het privé leven van onze helden met als mogelijk gevolg dat men op de duur de indruk krijgt dat men alles al gezien heeft. Na een 100-tal afleveringen met allerhande misdrijven zal er voor de scenaristen wellicht niet veel anders opzitten dan een aantal ideeën te recycleren of er toch voor te opteren om dieper in te gaan op de interactie / het privé leven van de hoofdrolspelers. Zover is het bijlange nog niet en we kijken dan ook vol spanning uit naar wat de makers nog voor ons in petto hebben.

Aflevering 13, Identity crisis, de eerste aflevering van deze box, is al onmiddellijk een knaller van formaat die de toon zet voor de episodes die nog volgen. Deze 13de aflevering , waarin Grissom het moet opnemen tegen een oude bekende, is wellicht de spannendste van de eerste twee seizoenen. Gelukkig blijven ook de daarop volgende afleveringen van een erg hoog niveau, wat ervoor zorgt dat deze CSI box de beste tot nu toe is. Over iedere aflevering zijn wij heel enthousiast maar als we dan toch nog een episode van deze box mogen naar voor schuiven dan kiezen wij voor aflevering 22, Cross-Jurisdictions waarin Catherine en Warrick naar Miami afreizen om er samen met de vaste crew uit CSI Miami een misdaad op te lossen. Leuk om te zien hoe de collega’s uit Las Vegas en Miami met elkaar moeten samenwerken. Misschien is het puur toeval maar wij hadden de indruk dat bij deze laatste afleveringen van seizoen 2 de meeste aflevering slechts één misdrijf (in plaats van de gebruikelijke twee) aan bod laten komen.

Naast het feit dat het camerawerk waar nodig erg flitsend is en de scenario’s opnieuw erg spannend zijn kan men duidelijk merken dat het grotere budget goed gebruikt werd. Wij waren bij voorbeeld aangenaam verrast om acteurs als Bruce McGill (Matchstick men, Ali, Exit Wounds) en Mark Dacascos (Crying Freeman, Le Pacte Des Loups, Cradle 2 The Grave) te zien opduiken in aflevering 17, Felonious Monk. Ook over de gebruikte songs bij dit tweede seizoensdeel zijn we weer heel enthousiast: pareltjes van Rob Dougan, Timo Maas, Zero 7, Kruder & Dorfmeister en Craig Armstrong passeren de revue. Deze erg knappe nummers zorgen echt voor dat tikkeltje meer.

Tijdens de bespreking van de vorige box wisten wij al te melden dat er een tweede spin-off zat aan te komen namelijk CSI:NY. Ondertussen is ook de cast gekend die de kern zal uitmaken van deze serie : Gary Sinise (Forrest Gump, Snake Eyes) , Melina Kanakaredes, Hill Harper, Carmine Giovinazzo, Vanessa Ferlito en Terry Kenney. Liefhebbers van CSI en CSI Miami beginnen alvast te likkebaarden.

BEELD EN GELUID
Logischerwijs krijgen we net als bij de eerste box van seizoen 2 een anamorfe 1.78.1 transfer (de twee boxen voor seizoen 1 hadden het 1.33.1 formaat) Op het gebied van beeld en geluid is er ons inziens geen verschil tussen de twee boxen die samen seizoen 2 vormen, we kunnen hier dan ook herhalen wat wij vaststelden bij de eerste box: Tussen de verschillende afleveringen kunnen wij bij momenten een verschil in beeldkwaliteit waarnemen maar over het algemeen is het beeld van een goeie kwaliteit. In vergelijking met de meeste recente bioscoopfilms bevat een tv-serie als CSI wel (bewust?) meer grain.

De Dolby Digital 5.1 track slaagt er goed in om de kijker mee te sleuren bij de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen. CSI blijft weliswaar een tv serie die het vooral moet hebben van dialogen in plaats van actie maar het valt toch niet te ontkennen dat de surround effecten zeker een serieuze bijdrage leveren tot de sfeer en de spanning.

EXTRA'S
Jammer, jammer jammer. De extra’s op dvd box stellen niet veel voor. In tegenstelling tot het eerste deel van seizoen 2 krijgen we ditmaal bij geen enkele aflevering audiocommentaar. To make things worse: de wel aanwezig extra’s voegen bitter weinig toe aan wat we al als extra kregen voorgeschoteld op de vorige boxen. Voor de die hard fans zullen deze extra’s dan ook een ontgoocheling opleveren:

CSI tour (8.30 min): blik achter de schermen op de set

Shooting locations (6.25 min): de location manger vertelt of zijn soms moeilijke zoektocht naar gepaste locaties.

Making of a hit (11.37 min): Anthony Zuiker en Jerry Bruckheimer hebben het over het ontstaan van CSI.

Tools of the trade (9.05)

Season 3 trailer

CONCLUSIE
Lezers die onze bespreking hebben gelezen van de 1ste box (aflevering 1-12) van seizoen 2 weten onderhand al hoe enthousiast ondergetekende over deze fantastische serie is. Van de 4 boxen die wij tot nu toe zagen is dit zonder twijfel de box met de beste afleveringen en net als de rest van de serie een absolute must. Wij kunnen met moeite wachten tot Indies seizoen 3 (de box met aflevering 1-12 komt eraan in juli 2004) en CSI Miami (eind 2004) op dvd uitbrengt.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Danny Cannon, Richard J. Lewis, Thomas J. Wright
Met: William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox, Paul Guilfoyle, Robert David Hall, Eric Szmanda

Film:
9,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
466 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025511466


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurettes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij