:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BAD GIRLS
BAD GIRLS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-05-24
FILM
Het wilde westen. Overlevingstactiek: het recht van de sterkste. Vier prostituées, Cody (Madeleine Stowe), Anita (Mary Stuart Masterson), Eileen (Andie MacDowell) en Lilly (Drew Barrymore), die het in de mannenwereld vooral hebben kunnen uithouden door elkaar dik en dun te steunen, zijn gedwongen om hun vaste stek te verlaten, nadat Cody een iets te opdringerige, gewelddadige klant van Anita heeft neergeknald. Dit is onmiddellijk de aanleiding voor de Jesus people - U weet wel, die predikers van naastenliefde - om Cody als voorbeeld te laten ophangen en zo een begin te maken met de zuivering van het stadje. De drie andere meiden laten hun vriendin niet stikken, en samen gaan ze op de vlucht. Eens van de schok bekomen, beginnen ze plannen te maken voor hun toekomst. Anita heeft nog een claim van haar overleden man Jim, waarop ze een houtzagerij wil beginnen, en Cody heeft nog een appeltje voor de dorst bewaard. Net op het moment dat ze haar rekening wil incasseren, wordt de bank in kwestie overvallen door de bende van de sadistische Kid Jarrett (James Russo), een oude bekende van Cody, die haar geld afneemt, met de mededeling dat ze het maar moet komen halen.


Kid en zijn vader Frank (Robert Loggia) hebben Cody in het verleden vaak misbruikt, maar toch raapt ze haar moed bij elkaar om het geld terug te eisen. Nutteloos om te zeggen, keert ze van een kale reis terug, zwaar toegetakeld met Kids zweep. De jonge goudzoeker Josh McCoy (Dermot Mulroney), die hoopte dat hij via Cody Frank Jarrett zou kunnen uitschakelen, de moordenaar van zijn ouders, kan Cody onderscheppen en medische zorgen toedienen. De vier meiden duiken onder in de farm van de eenzame farmer William Tucker (James LeGros), die schijnt te vallen voor de charmes van Eileen. Cody heeft opgevangen dat Kid Jarrett van plan is een treinlading met militaire geweren te overvallen, en ze plannen een roofoverval, om met het wapen als pasmunt hun geld terug te krijgen. Eén en ander loopt niet zoals gepland. En dan zitten er tot overmaat van ramp ook nog twee overijverige detectives van het bureau Pinkerton (Jim Beaver en Nick Chinlund) achter de hielen van Cody, die van moord beschuldigd wordt.


In de reeks "U.K.-releases die wonderbaarlijk genoeg toch een Nederlands ondertitelingsspoor hebben", presenteren we U vandaag: Bad Girls, niet te verwarren met de gelijknamige TV-serie. The Accused-regisseur Jonathan Kaplan nam op twee weken tijd het project van regisseur Tamra Davis over, en probeerde met deze film een vrouwelijke versie van Young Guns te maken. En alhoewel het verhaal weinig om het lijf heeft, alle clichés van het western-genre (bankoverval, treinroof, eenzame rancher, bende desperado's juist over de grens) de revue passeren, en er niet echt veel tijd is voor karakteruitdieping, is het feit dat de affiche gedeeld wordt door vier vrouwen met een aan elkaar gelijkwaardige rol in de film, toch een aardige western waard. Dus: veel zwart-witte en nuanceloze karakters, af en toe een paar flinke borsten (vooral liefhebbers van Drew Barrymore komen uitgebreid aan hun "trekken"), en vooral hopen schietpartijen, vuurwerk en explosies, aangevuld met een streepje romance en gekruid met een flinke dosis wraakzucht. Langs de andere kant pleit erg voor Jonathan Kaplan: de enorm mooie fotografie, het erg stijlvolle werk met de paarden, en het oog voor details. Barrymore, Stuart Masterson, McDowell en vooral Madeline Stowe leveren een aanvaardbaar werkje af, maar het is James Russo die de cast aanvult als de sadistische Kid Garrett die met de pluimen gaat lopen. Liefhebbers van een no-nonsense western weten wat te doen.


BEELD EN GELUID
Zoals gezegd komt deze release niet uit in de Benelux, maar hebben we ons in ons aankoopgedrag nog maar eens verleid tot een UK-import. Deze bevat ook Nederlandse ondertiteling, een mooie anamorfe transfer, die wel hier en daar ontsierd wordt door een paar glitches, een paar markante voorbeelden van colour bleeding, een paar artefacts en een beetje een overgesatureerd palet, maar dat dan weer goed scoort in scherpte, contrast en helderheid. Verrassing was de Engelse Dolby Digital 5.0-track, wat we op deze goedkopere releases niet altijd terugvinden, maar die in dit geval werkelijk een meerwaarde biedt. Van het achtergrondgeroezemoes in de saloon over de dravende paarden, de diverse explosies en schietpartijen tot het romantisch tsjirpen van de krekeltjes na zonsondergang, het zit er allemaal in en wordt door de split-surround enorm goed weergegeven. Alleen is de dialoog soms een beetje aan de stille kant, maar voor wie de film bekijkt met ondertitels, is dit zeker niet hinderlijk. We hebben ook erg genoten van de soundtrack van oudgediende Jerry Goldsmith, ongetwijfeld één van zijn betere, die dan ook nog eens voortreffelijk wordt weergegeven. De layer change zit tussen twee scènes in, en is dus absoluut niet storend.


EXTRA'S
Deze disc bevat geen extra's, maar dat is gelukkig te merken aan de redelijke aanschafprijs.

CONCLUSIE
Bad Girls is zeker niet de slechte film die sommige websites U willen doen geloven, maar een ongecompliceerde western zoals ze ze tegenwoordig niet meer maken. Om onbegrijpelijke redenen is deze voorlopig alleen in de U.K. te krijgen, maar als je een beetje uitkijkt, heb je voor een paar euro's een zeer mooie western in huis.


cover
Studio: Fox

Regie: Jonathan Kaplan
Met: Madeleinde Stowe, Mary Stuart Masterson, Drew Barrymore, Andie McDowell, James Russo, Robert Loggia, Durmot Mulroney

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
U.K.

Jaar:
1994

Leeftijd:
15

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036016902


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij