:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KING SOLOMON'S MINES
KING SOLOMON'S MINES
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-04-19
FILM
Jessie Huston (Sharon Stone) is op zoek naar haar vader in de donker Afrika, op die zoektocht wordt ze begeleid door avonturier Allan Quatermain (Richard Chamberlain). Al snel blijkt er echter heel wat meer achter de verdwijning van haar vader te zitten dan ze aan Quatermain vertelt had. Haar vader is namelijk op zoek naar de legendarische mijnen van koning Salomon. Dat nieuws verspreidt zich natuurlijk erg snel en uiteindelijk komt dit ook ter ore van de plaatselijke dictator Dogati (John Rhys-Davies) en de Duitse garnizoenscommandant Kolonel Bockner (Herbert Lom). Deze 2 zijn natuurlijk uiterst geïnteresseerd in de rijkdommen die de mijnen volgens legenden herbergen. Daar komt nog eens bij dat Dogati het al niet erg hoog op heeft met Quatermain en van deze kans wel gebruik wil maken om hem permanent van de aardbol te verwijderen. Jessie weet Quatermain te overtuigen om samen met haar op zoek te gaan naar de verloren mijnen, maar daarbij vergeet ze dan wel te vermelden dat er een paar obstakels zijn die hun reis niet echt gemakkelijk of aangenaam zullen maken. Om er een paar te noemen: een mini-leger nazi’s, een stam bloeddorstige kannibalen en een jungle vol wilde dieren …

King Solomon’s Mines is één van die oudere avonturenfilms die mensen door de jaren heen heel wat minder gaan appreciëren zijn en dat vinden we eigenlijk wel spijtig. Grootste verwijt dat je nogal eens hoort, is dat het te Indiana Jones-achtig is. Zelf zouden we dat eerder een compliment vinden, maar ja. In ieder geval is dit niet de meest ijzersterke of solide avonturenfilm die we ooit al gezien hebben. Toch is het entertainment gehalte vrij hoog en vinden we het nog steeds leuk om ons verstand op nul te zetten, de popcorn bij ons te nemen en gewoon te genieten van deze simpele en soms hilarische film (of dat nu al dan niet de bedoeling was, daarover bestaat de nodige twijfel), zoals dat het geval was in 1985.

BEELD EN GELUID
Rekening houdend met de leeftijd van het bronmateriaal is deze transfer bovengemiddeld te noemen. Zowel scherpte als helderheid zijn van een meer dan acceptabel niveau. Kleuren komen soms wel wat te flets over, hier was een kleine correctie wel op zijn plaats geweest. Als gevolg van de leeftijd zijn er ook een serieus aantal beschadigingen in het beeld aanwezig, gelukkig meestal nog aanvaardbaar. Grootste probleem is echter het overmatig gebruik van edge enhancement. Compleet overbodig en erg storend wat ons betreft.

De geluidstrack is een beetje teleurstellend, het geheel klinkt echt oud en er is serieus wat vervorming merkbaar in sommige geluidsintensieve scènes in de film. Wel is de track vrij van elke vorm van ruis, wat ons als raar aandeed. (Geen ruis, wel vervorming?) Ook van het surround kanaal wordt optimaal gebruik gemaakt. Spijtig genoeg wordt dit alles bijna volledig teniet gedaan door de soms erg lelijke vervormingen van deze transfer. Bijgevolg net een voldoende.

EXTRA’S
We krijgen enkel de “verplichte” bioscooptrailer meegeleverd.

CONCLUSIE
Indien je van deze film en dvd niet te veel verwacht dan is deze zeker nog eens het bekijken waard. Kwaliteit van zowel beeld als geluid hadden toch wel heel wat beter gekund, een gemiste kans voor MGM.


cover
Studio: MGM

Regie: J. Lee Thompson
Met: Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom, John Rhys-Davies & Ken Gampu

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015703


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij