:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, THE
LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-03-05
FILM
Afrika, 1899. Allan Quartermain (Sean Connery), de bekende avonturier, wordt gecontacteerd door een agent in dienst van Hare Majesteit de koningin. Volgens deze man wil zijn baas M (Richard Roxburgh) Quartermain ontmoeten om een zaak van het grootse belang te bespreken, een zaak die indien ze niet opgelost wordt een wereldoorlog tot gevolg zou kunnen hebben.

Quartermain blijft weigerachtig aangezien dit alles ver van zijn bed gebeurd en weinig invloed heeft op zijn leven in Afrika. Wanneer er dan echter enkele ogenblikken later een aanslag op zijn leven gepleegd wordt, verandert hij echter snel van gedachten en gaan de beide heren op weg naar London.

Eenmaal in London aangekomen wordt Allan voorgesteld aan een aantal andere leden van The League, meerbepaald Captain Nemo (Naseeruddin Shah), de onzichtbare meesterdief Rodney Skinner (Tony Curran) en Wilhelmina Harker (Peta Wilson). Samen moeten ze nu nog de laatste 2 leden aan hun team toevoegen : de onsterfelijke Dorian Grey (Stuart Townsend) en Dr. Jekyll / Mr. Hyde (Jason Flemyng). Wanneer de League echter bij Grey op bezoek is worden ze overvallen door hun tegenstander, de mysterieuze Phantom (toepasselijk hé). Hulp komt uit een onverwachte hoek wanneer Amerikaans geheim agent Tom Sawyer (Shane West) opduikt en zo de Phantom weet af te leiden, zodat de League zijn mini-leger onder handen kan nemen. De Phantom weet te ontsnappen en de League, waarvan ondertussen ook Tom Sawyer deel uitmaakt, besluit om dan maar naar Parijs te trekken en te proberen er Dr. Jekyll / Mr. Hyde te “vangen”. Als vervoermiddel stelt Captain Nemo de Nautillus voor, een gigantisch vaartuig dat zich tegen een onvoorstelbare snelheid onder en op het water voortbewegen. Na veel brokken te maken weten Quartermain en Sawyer Hyde eindelijk te vangen en hem tot bedaren te brengen, waardoor hij weer in Dr. Jekyll veranderd.

Volgens M is de Phantom van plan om een aanslag te plegen op de wereldleiders en zo een wereldoorlog te veroorzaken, de League heeft maar een paar dagen tijd om in Venetië te raken, waar de vergadering van wereldleiders zal plaatsvinden, en er voor te zorgen dat de Phantom niet in zijn opdracht slaagt.

Rond The League of Extraodinary Gentlemen is veel te doen geweest. In de pers werd de film uitermate slecht onthaald en ook veel bioscoopgangers vonden de film niet te pruimen. Tijd dus dat daar eens iemand anders over denkt. Wat we zeker en vast al niet ontkennen is dat er betere films zijn, daar bestaat geen twijfel over (cfr. Lord of the Rings). Special Effects zien er voor ons maar op 2 momenten een beetje bedenkelijk uit nl. in het begin wanneer het statige huis in Afrika opgeblazen wordt en een tweede maal wanneer de Nautillus schade oploopt en je zeer duidelijk de touwtjes ziet waarmee het interieur door elkaar getrokken wordt. Sommige personages werden vrij oppervlakkig gehouden en waren van miniem belang voor de verhaallijn. Wat ons wel opviel is de aanwezigheid van de onzichtbare man, een personage dat in die tijdsperiode toch helemaal niet op zijn plaats is, hetzelfde geld voor een vrouwelijke vampier. Maar nu gaan we teveel de historische toer op.

Dat allemaal gezegd zijnde vinden we LXG nog steeds een zeer entertainende actie / avonturenfilm waarmee toch ook weer eens een avondje gevuld was. De acteerprestaties van Sean Connery maken al veel goed en stiekem hopen we dat ondanks al de negativiteit rond de film er misschien toch nog een sequel komt. Het einde staat er alvast voor open, want “Africa will never let Allan Quartermain die !” … wij hopen het alvast van harte !

BEELD EN GELUID
Dan nu iets waarover iedereen het alvast wel zal kunnen eens zijn: de beeldkwaliteit. Deze is namelijk verbluffend en scoort op alle vlakken uitstekend. Zowel kleuren als zwartniveau en schaduwdetail zijn optimaal. Filmgrain en andere beschadigingen ontbreken volledig. Enige minpuntje is dat er af en toe een klein beetje edge enhancement toegepast werd. Maar buiten dit kleine mankement is dit een buitengewoon geslaagde transfer.

We waren al sterk onder de indruk van de videotransfer maar de geluidstransfer is indien mogelijk nog beter ! Je krijgt als kijker werkelijk het gevoel dat je midden in de film zit. Ruimtelijke spreiding is bij gevolg optimaal en zowel de surroundkanalen als het LFE kanaal worden zeer actief bij de film betrokken. Op de dvd krijgen we dan bovendien ook nog eens de keuze uit een DTS en een Dolby Digital track. Beide tracks bieden dezelfde kwaliteit, alhoewel de DTS track op sommige momenten toch net dat ietsje fijner klinkt. We kunnen er enkel van dromen dat iedere filmrelease op dvd audiotracks als deze 2 meekrijgt.

EXTRA’S
2 Audiocommentaren
Voor de dvd-release werden er 2 prima audiocommentaren voorzien door leden van de cast en crew. De 2e commentaar is lichtjes technischer van aard, maar zeker en vast niet minder informatief. Een aanrader om te beluisteren.

Trailers & TV-spots

Matters of Pre-Visualisation
In deze 11 minuten durende featurette wordt ingegaan op de animatics die werden gemaakt om het filmproces te vergemakkelijken. Erg veel voorbeelden met uitleg en vergelijkingen met het afgewerkt product.

Photo Gallery
Hopen productieschetsen van voertuigen, locaties, wapens, personages en dergelijke meer.

Assembling the League
Deze documentaire is meteen ook de hoofdbrok van de special features. In een klein uurtje wordt je meegenomen door het hele productieproces van de film. Dit op een aangenamen en uiterst informatieve manier. Alles van stunts to make-up wordt er behandeld. Er wordt onder andere speciaal aandacht besteed aan de “Nemobile”, “Mr. Hyde” en de vele locaties waarop de film zich afspeelt. Prima documentaire die een goed inzicht biedt in de totstandkoming van deze film

Deleted and Extended Scenes
17 onbewerkte fragmenten die de eindmeet niet haalden, verwacht dus geen speciale effecten in deze segmenten, aangezien deze nooit gerendered werden. Alles bijeen iets meer dan 30 minuten aan beeldmateriaal.

Behind the Fantasy
Nog een Making of, maar dan eerder van promotionele aard, gevolg is dat deze heel wat minder interessant is als “Assembling The League”. Toch leuk dat men er aan gedacht heeft om deze op dvd bij te voegen.

European Premieres
Tijdens de Europese premieres in London en Praag werden er ook beelden geschoten en een paar interviews afgenomen, in totaal 8 minuten.

CONCLUSIE
Over de inhoud van de film is discussie mogelijk, eender wat onze voorkeur ook mag zijn. Over de kwaliteit van deze dvd is echter geen discussie mogelijk, dit is een Top-DVD in hart en nieren!


cover
Studio: Fox

Regie: Stephen Norrington
Met: Sean Connery, Shane West, Stuart Townsend, Peta Wilson, Jason Flemyng

Film:
7/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015505


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Turks
Extra's:
Disc 1:
• 2 Audiocommentaren
• Trailers & TV-spots
Disc 2:
• Matters of Pre-Visualisation
• Photo Gallery
• Assembling the League
• Deleted and Extended Scenes
• Behind the Fantasy
• European Premieres

Andere recente releases van deze maatschappij