:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DINOTOPIA 2.1 - THE OUTSIDERS & THE TEMPTATION
DINOTOPIA 2.1 - THE OUTSIDERS & THE TEMPTATION
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-02-15
SERIE
Het succes van de mini-Hallmark-reeks Dinotopia, gebaseerd op de boeken van James Gurney, zorgde ervoor dat er middelen werden vrijgemaakt voor een vervolgreeks van 13 afleveringen. In tegenstelling tot de recent besproken eerste seizoensbox van Farscape en in tegenstelling tot de seizoensbox die in de UK op de markt werd gegooid, krijgen we hier met The Outsiders en The Temptation feitelijk tweemaal twee afleveringen, in willekeurige volgorde, uit de reeks gepresenteerd. Waar The Outsiders feitelijk een conjunctie is van de eerste twee afleveringen uit de reeks, Marooned en Making Good, is de tweede disc, The Temptation, een combinatie van aflevering 4, Contact, en aflevering 10, Lost And Found. Welke vreemde hersenkronkel Bridge heeft aangezet tot dit door elkaar schudden van de afleveringen, is ons een compleet raadsel. Bij de eerste disc valt de overgang nogal mee, omdat het om een dubbelaflevering gaat, maar de twee losstaande afleveringen van de tweede disc zijn op een afschuwelijk amateuristische manier aan elkaar gezet, waarbij de credits van de tweede aflevering zijn gesneuveld, en het verhaal dus feitelijk de openingsscène mist. Als er iets is waar we niet tegen kunnen, dan is het dat wel. Men had hier werkelijk beter gekozen om de afleveringen als twee aparte entiteiten op de disc te zetten, want zo lijkt dit nergens op.

Tweede punt is dat van de cast van de eerste minireeks niemand meer overblijft. Er is gekozen voor een compleet nieuwe rolbezetting, waarvan Michael Brandon (Dempsey and Makepeace) nog de bekendste naam is. Ook schijnt het tijdskader waarin we Dinotopia moeten situeren nu volledig hedendaags te zijn, waar dit in de voorafgaande minireeks nog eerder ergens vooraan in de 20ste eeuw leek. Dinotopia vertelt het verhaal van twee broers, Karl (Erik von Detten) en David (Shiloh Strong) Scott, die samen met hun vader Frank (Michael Brandon) na een vliegtuigongeluk op het eiland Dinotopia zijn beland, een wereld waar de afstammelingen van de diverse schipbreukelingen die in de loop der eeuwen zijn aangespoeld, in vrede leven met pratende dinosauriers. De meesten onder hen zijn vredelievend, maar er zijn ook verstandelijk minder bedeelde vleesetende soorten, zoals tyrannosaurussen, die op een afstand worden gehouden door de energie van de Zonnestenen, waar de voorafgaande miniserie uitvoerig over handelde. Het eiland verlaten is geen optie, want hetgeen Armand Pien zaliger zou gecatalogeerd hebben als een zware anticyclonaal gebied van lage luchtdruk in combinatie met een vervaarlijk rif zorgt voor een ondoordringbaar schild, waardoor het eiland afgesneden is van de buitenwereld en omgekeerd. Er zijn nochtans ook goede redenen om op Dinotopia te blijven: David heeft zich bekwaamd als skybax-piloot, en vliegt op een tamme versie van de pteranodon voor het (humanitaire) leger van Dinotopia. Karl daarentegen zou maar wat graag terugkeren naar de beschaving, zelfs met de mooie ogen van Marion (Georgina Rylance), de dochter van burgemeester Waldo (Jonathan Hyde) en matriarch Rosemary (Sophie Ward), op hem gericht. Ook zijn vader is die mening toegedaan, maar voorlopig zitten ze met zijn allen vast op Dinotopia, en moeten ze het beste ervan zien te maken.

AFLEVERINGEN
1. Marooned & 2. Making Good
Een groep in het wild levende tyrannosaurusjagers, die zich bewust heeft afgezonderd van de Dinotopiaanse gemeenschap, dringt per ongeluk door in een oud heiligdom, waarin een amulet ligt die de drager ervan de controle geeft over de vijandige sauriërsoorten van het eiland. De straling van het amulet is van die aard dat het het beschermende schild van de Zonnestenen afschermt, en geleidelijkaan worden de éne na de andere buitenpost onder de voet gelopen door tyrannosaurussen en pterodactyli. Burgemeester Waldo en zijn vrouw moeten noodgedwongen de evacuatie van Waterfall City gelasten, en de bewoners trekken zich terug naar Earth Farm. De rebellen, die zich The Outsiders noemen, kunnen zonder slag of stoot de hoofdstad innemen. En met het legertje vraatzuchtige sauriërs dat ze controleren, willen ze de andere inwoners voor eens en voor altijd de genadestoot geven.

9. Contact
Het plotse verschijnen van een golden retriever duidt erop dat er een schip is aangespoeld op Dinotopia. Karl en David onderzoeken het verlaten wrak, en naast een schat aan cola en hamburgers vinden ze er ook een oude radio. Karl doet zijn best om het ding te repareren, en komt in contact met de zowel overlevenden van het bootje, die al drie dagen op zee ronddobberen, als met een reddingsschip dat naar hen op zoek is. Karl kan het niet over zijn hart krijgen om de drenkelingen niet te redden, en hij zou de radio ook kunnen gebruiken om eindelijk van Dinotopia af te geraken, maar dat zou ook betekenen dat hij de inwoners blootstelt aan de buitenwereld. En op de koop toe moet David een Zonnesteen ahem... "lenen" om de radio van energie te voorzien.

10. Lost And Found
Wanneer David promotie krijgt als skybax-berijder, wil Karl uit jaloezie ook één van de beesten berijden. Het experiment loopt echter door Karls onervarenheid falikant af, en Karl stort midden in een gebied vol tyrannosaurussen neer. Frank probeert Mayor Waldo te overhalen om een reddingsexpeditie te organiseren, maar één van de uitgestuurde skybax-piloten maakt het niet levend terug, en de burgemeester blaast de reddingspogingen af. Daarom doet Frank maar een beroep op de Outsider LeSage (Lisa Zane), die voor een prijsje wel de wildernis wil intrekken om Karl te redden, en intussen een paar T-rexen neer te leggen. Karl wordt intussen gevonden door een gemeenschap die zich al eeuwen verschanst heeft in een vesting in het onbekende deel van Dinotopia, waar ze voortdurend omsingeld worden door de tyrannosauriërs, en niet op de hoogte zijn dat er delen van Dinotopia bewoonbaar zijn.

En wat vinden we nu van de reeks? Dinotopia 2 heeft zeker enkele troeven in huis: alhoewel het scenario één aaneenschakeling is van toevallige onwaarschijnlijkheden en onwaarschijnlijke toevalligheden, weten de scenaristen toch voldoende gebruik te maken van de spanningen tussen David en Karl, en de vraag of ze moeten pogen terug te keren naar de beschaafde wereld of het paradijs ongerept laten, om er een paar interessante verhaallijnen uit te slaan. We betwijfelen echter of de reeks een lang leven beschoren is, want in tegenstelling tot de eerste minireeks is het budget voor bijvoorbeeld de speciale effecten flink teruggeschroefd: in de eerste dubbelaflevering zit er bijvoorbeeld een scène waarin een tyrannosaurus een mens "opeet", maar waar de camera op het cruciale ogenblik wegdraait; B-film-truucjes, dus. Het acteerwerk is nochtans acceptabel, en vooral Michael Brandon willen we nog enig krediet geven als diegene bij wie het vuur om het eiland te kunnen verlaten het hardst brandt. Er zitten ook heel wat leuke nevenkarakters in de reeks, zoals dino-jaagster LeSage (Lisa Zane, de zus van) en voddenmarchant Rizouli (Heathcote Williams). Het verknippen en vervolgens in een willekeurige volgorde dooreen haspelen van de afleveringen strekt de reeks alleszins niet tot eer. Wel wordt de reeks per aflevering beter, naarmate je vertrouwd geraakt met de diverse elementen uit de fictieve wereld van Dinotopia.

BEELD EN GELUID
We hebben nergens gevonden wat het oorspronkelijk beeldformaat van deze reeks was, maar uit enkele van de shots zouden we kunnen afleiden dat dit breedbeeldformaat zou kunnen geweest zijn, en we dus bijgevolg hier met een pan en scan-versie zitten opgescheept. Hoe dan ook zouden de landschappen en de spektakel-scènes beter gedijen op breedbeeldformaat. Het 4:3-beeld zelf is qua scherpte vrij goed, maar er zijn toch wat compressiefoutjes te zien, met name in de scènes met CGI-animaties. Ook is er een lichte ruis merkbaar. Het geluid is een heel paar andere mouwen: voor de disc The Outsiders moeten we onverbiddellijk de rode kaart trekken: het geluid klinkt alsof die door een holle buis gefabriceerd uit kartonnen WC-rolletjes is weergegeven, en het geschreeuw van de sauriërs klinken hierdoor erg onnatuurlijk schel. Dit euvel schijnt verholpen te zijn op de tweede disc, maar het feit dat de eerste zonder kwaliteitscontrole toch op de markt is gebracht, doet bij ons verschillende vraagtekens rijzen. De dialogen zijn voor de rest okee te noemen, en de muziek van Trevor Jones - het enige water nog van de oorspronkelijke reeks schijnt over te blijven - klinkt, op de tweede disc toch, dynamisch genoeg. De keuze voor een single disc en de bijhorende beperking tot een Dolby Surround 2.0-track maakt wel dat het gebruik van de surround en de subwoofer kwalitatief de gemiddelde tv-reeks niet overstijgen. En voor een reeks met dinosaurussen hadden we toch wat meer waar voor ons geld verwacht.

EXTRA'S
Op deze twee single sided-disc vinden we een paar schamele extra's terug, en dan nog op de beide discs dezelfde. In de Dinotopia Encyclopedia krijgen we van negen soorten sauriërs uit de reeks wat randinformatie, Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Analoog kunnen we op een plattegrond de vier voornaamste plekken op het eiland Dinotopia bezoeken aan de hand van stukjes film van amper een paar seconden. De beelden zijn overigens afkomstig uit de voorafgaande mini-reeks en niet uit deze afleveringen zelf. Het op de hoes beloofde Skybax Pilot Game hebben we nergens teruggevonden, wél voor de zoveelste keer op rij - zoals op quasi alle releases van Bridge tegenwoordig - een promofilmpje voor een CD van een bandje, Silkstone, die voor de rest met Dinotopia niet het minste uitstaans heeft. De manager van het desbetreffende groepje zou zijn marketing-strategie eens moeten herzien, want alhoewel ik hun muziek van haar nog pluim ken, krijg ik door de over-exposure nu spontaan braakneigingen bij het horen van het woord Silkstone. Dit soort reclame uitbannen, jongens!

CONCLUSIE
Ons oordeel over de reeks zelf neigt, zeker na een paar afleveringen, naar het positieve over, maar de presentatie op DVD vertoont enkele mankementen. Met name het verknippen van de afleveringen tot coherente (?) gehelen steekt ons erg tegen. Laten we echter hopen zo de reeks ooit nog eens volledig te krijgen, maar het doet me erg denken aan het verzamelen van genummerde stickertjes in een plakboek.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Thomas J. Wright & Mario Azzopardi
Met: Michael Brandon, Jonathan Hyde, Georgina Rylance, Shiloh Strong, Erik Von Detten, Sophie Ward, Lisa Zane

Film:
7/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
3,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
174 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983458741


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Dinotopia encyclopedie
• Dinotopia trivia
• Trailer Silkstone

Andere recente releases van deze maatschappij