:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEYOND RE-ANIMATOR
BEYOND RE-ANIMATOR
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-02-06
FILM
Herbert West (Jeffrey Combs) is na jaren experimenteren op bloedige kadavers toch nog beland in de plaatselijke gevangenis. Maar dit wil niet zeggen dat de zieke geleerde stopt met zijn lugubere experimenten. Het begint relatief onschuldig met tests op ratten en muizen, maar het loopt al snel opnieuw fout wanneer West de kersverse gevangenisdokter Howard (Jason Barry) kan overtuigen om mee te werken aan de bizarre experimenten. Wanneer het groene goedje opnieuw tevoorschijn komt gaan de poppen aan het dansen...

In ’85 kwam regisseur Stuart Gordon (From Beyond, Dagon) op de proppen met het ondertussen klassiek geworden Re-Animator, een erg gesmaakte combinatie van gore horror en gitzwarte humor. De film werd een groot succes en producent Brian Yuzna schotelde ons vijf jaar later een degelijke sequel voor met Bride Of Re-Animator. Dertien jaar later is dokter Herbert West opnieuw terug in Beyond Re-Animator. Ook dit keer zetelde Brian Yuzna in het regisseursstoeltje. Kenners zullen het beamen dat dit zowel een zegen als een vloek kan zijn - denk maar aan het fantastische gore-opus Return Of The Living Dead 3 (1993) en in contrast het pijnlijk mislukte Faust: Love Of The Damned (2001). Beyond Re-Animator start in ieder geval bijzonder veelbelovend, maar zakt tegen het midden van de film wat in elkaar. Gelukkig herpakt Yuzna zich de laatste 30 minuten voor een geslaagde finale. Genrefavoriet Jeffrey Combs (Castle Freak, The Frighteners) laat zich weer volledig gaan als mad scientist Herbert West. De andere, voornamelijk Spaanstalige, acteurs lijken er maar nét in te slagen om hun teksten fatsoenlijk uit te brengen. Je merkt dan ook dat je vaste Re-Animator waarden zoals Bruce Abbott (Dan Cain) en David Gale (doktor Carl Hill) erg mist. Gale is weliswaar geëxcuseerd, aangezien de man stierf aan de complicaties van een openhartoperatie in de zomer van 1991, maar Bruce Abbott had toch gerust kunnen terugkomen! Een ander gemis is de originele “Re-Animator”-theme, gecomponeerd door Richard Band (Puppet Master, Stargate SG-1). Er zijn weliswaar enkele fragmenten van de herkenbare theme te horen, maar de meerderheid zijn nieuwe en duidelijk minder geslaagde composities van een zekere Xavier Capellas. Gelukkig zit het met de speciale effecten dan weer wel goed. Hoewel niet alles even geslaagd is, zullen de meeste gore-hounds de over-the-top effecten van Screaming Mad George (Society, Children Of The Corn III) wel kunnen appreciëren. Re-Animator 4 zal er naar alle waarschijnlijkheid niet komen, want dit derde deel kende niet het verhoopte succes. Beyond Re-Animator zal de geschiedenis niet ingaan als een horrorklassieker, maar niet tegenstaande is het een redelijk amusante sequel geworden. Oh ja, blijf zeker even kijken tijdens de aftiteling!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.78:1 beeld ziet er over het algemeen scherp uit, met een goed zwartniveau en een voldoende schaduwdetail. De kleuren zien er helder en natuurlijk uit. Het betreft hier een recente productie, dus vuiltjes of printbeschadigingen zijn niet aan de orde. Er is wel wat minieme filmgrain aanwezig en we hebben een enkel compressiefoutje opgemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk, met veel richting en dynamiek. De muziek en de geluidseffecten komen goed tot hun recht, hoewel dat sommige effecten wat scherp overkomen. De dialogen klinken helder en zijn goed te verstaan. Ruis of geluidsstoringen hebben we niet direct kunnen bemerken. Er is ook een Engelse DTS 5.1-track aanwezig. Deze klinkt op zijn beurt wat gedetailleerder dan de Dolby Digital 5.1-track.

EXTRA’S
De originele bioscooptrailer en drie promotrailers (Second Name, The Heart Of The Warrior en Deathwatch). Bijzonder karig als u het ons vraagt! Zeker als je even een blik werpt op de specificaties van de regio 1: Making of Beyond Re-Animator, audiocommentaar, videoclip en trailers. De eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat deze geen DTS-track bevat.

CONCLUSIE
Het derde (en waarschijnlijk laatste) deel in de Re-Animator-reeks haalt het weliswaar niet bij de vorige afleveringen, maar is toch amusant genoeg om de meeste horrorfans te plezieren. A-Film voorziet de dvd van een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar qua extra’s liet men wederom een steek vallen. Gezien de zachte prijs toch een aanrader voor de Herbert West-fans en liefhebbers van sappige horror.


cover
Studio: A-Film

Regie: Brian Yuzna
Met: Jeffrey Combs, Jason Barry, Elsa Pataky, Simon Andreu, Nico Baixas, Lolo Herrero

Film:
6,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777040157


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij