:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - SEIZOEN 3
BABYLON 5 - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-01-26
SERIE
“The Year is 2260, the place is Babylon 5 !”

In het 3e seizoen breekt de oorlog met de Shadows in alle hevigheid uit, ze racen als een gigantische en onstuitbare kracht door het heelal en vernietigen alles wat hen in de weg staat.

Tot overmaat van ramp kunnen Captain Sheridan (Bruce Boxleitner) en de zijnen eindelijk bewijs bemachtigen dat President Santiago vermoord werd in opdracht van de toenmalige vice-president, de huidige president, Clark. Eenmaal deze informatie bekend wordt breekt er een ware burgeroorlog uit en wordt het tijd dat Babylon 5 de belangrijke keuze maakt aan wiens zijde ze nu eigenlijk echt staan.

Alsof dat nog niet erg genoeg is met Sheridan de verschillende ambassadeurs ook nog eens zien te overtuigen om Babylon 5 te blijven voorzien van schepen als bescherming tegen de Shadows en de regeringstroepen. De alliantie met de Minbari wordt steeds sterker en leidt zo zelfs tot een hecht samenwerkingsverbond met ambassadeur Delenn en captain Sheridan aan het hoofd.

Maar wanneer dan plots de Shadows nog agressiever beginnen aan te vallen kan er niet langer gewacht worden om tot actie over te gaan en moet Sheridan proberen om de Vorlons te overhalen hun zaak te steunen …

Ook in het 3e seizoen is de rivaliteit tussen Londo Molari en burger G’Kar nog groot. Molari komt echter wel tot inkeer en ziet in dat zijn alliantie met mr. Morden dringend stopgezet moet worden.

Seizoen 3 zet de trend van het vorige seizoen wederom voort, deze keer dan wel met een sterke portie actie in de onverbiddelijke strijd tegen de Shadows. Enkele van de personages komen soms zeer grappig uit de hoek en qua spanning kent dit seizoen zijn meerdere nog niet tot nog toe. Vooral de continue dreiging van de problemen op aarde en het uiteindelijke uitbreken van een echte burgeroorlog zorgt voor heel wat spannende momenten en vorm min of meer een rode draad door het hele seizoen. Een prima seizoen om enkele avonden mee te vullen. Wees wel gewaarschuwd : eenmaal je begint te kijken zul je niet graag meer stoppen tot je aan het einde van het seizoen zit.

BEELD EN GELUID
Ook nu weer is de beeldkwaliteit variabel, deze gaat van goed tot zeer goed, met hier of daar een dieptepunt. Wat wel opvalt, is dat er heel wat minder beschadigingen en vuiltjes in het beeld aanwezig zijn. Ook filmgrain is in iets mindere mate aanwezig. Kleuren, helderheid en zwartniveau zijn nog steeds tip top in orde. Het probleem met de special effects scenes blijft echter nog wel bestaan en het is onwaarschijnlijk dat dit in volgende seizoenen opgelost zal worden.

Ook op het gebied van geluid is er enige verbetering merkbaar. Surround kanalen worden actiever gebruikt en ook dynamiek en ruimtelijke spreiding zijn beter dan bij de vorige 2 seizoenen. Dit alles samen maakt dat de Dolby Digital 5.1 track aanwezig in deze boxset deze keer toch een iets grotere meerwaarde heeft ten opzichte van de originele Dolby Surround track. Niettemin was er voor bepaalde scenes (in het bijzonder de talrijke ruimteveldslagen) toch nog meer uit te halen.

EXTRA’S
Extra’s voor dit derde seizoen zijn terug te vinden op de eerste, vierde en zesde disc.

Audiocommentaar:
Bij de afleveringen “Severed Dreams”, “Severed Dreams” en “Interludes and Examinations” krijgen we een audiocommentaar gepresenteerd, die respectievelijk werd ingesproken door J. Michael Straczynski voor de eerste 2 en door Bruce Boxleitner (Capt. Sheridan), Jerry Doyle (Garibaldi), Richard Biggs (Dr. Franklin) en Ed Wasser (Mr. Morden) voor de derde commentaartrack. De tracks ingesproken door Straczynski zelf zijn wederom zeer informatief en hebben een duidelijke meerwaarde toe te voegen aan de respectievelijke aflevering. De derde commentaartrack is iets minder informatief en bevat vooral leuke anekdotes over rare en hilarische situaties die zich tijdens de opnames voordeden.

Introductie:
Enkele leden van de cast en de crew hebben het kort over seizoen 3, beter niet bekijken als introductie want er zitten tal van spoilers in !

Behind the Mask: Creating the Aliens of Babylon 5
Een vast gegeven in Babylon 5 zijn de variaties aan aliens die we iedere aflevering voorgeschoteld krijgen, hoe deze tot stand kwamen en wat hun belangrijkste kenmerken zijn kom je in deze korte documentaire te weten.

Building a better Narn
Een van de meest indrukwekkende rassen van aliens zijn ongetwijfeld de Narn. In de featurette laat één van de originele acteurs zich herwerken tot een rasechte Nanr, dit proces wordt uitgebreid toegelicht met fragmenten uit de serie.

Designing Tomorrow: The Look of Babylon 5
Enkel make-up maakt natuurlijk nog geen compleet buitenaards ras. Elk ras heeft zijn typische klederdracht, een typische bouwstijl en dergelijke meer, het bedenken en ontwerp hiervan, tot de realisatie hiervan op de sets wordt toegelicht in deze extra.

The Universe of Babylon 5:
Onder deze hoofding vinden we onder andere de “Computer Files” die per seizoen achtergrondinformatie geven over verschillende personages, voertuigen en gebeurtenissen in het Babylon 5 universum.

CONCLUSIE
In seizoen 3 breekt de oorlog met de Shadows in alle hevigheid uit, dat in combinatie met problemen op het thuisfront maakt deze box inhoudelijk een echte aanrader. Ook wat betreft beeld en geluidskwaliteit is er enige verbetering merkbaar. Hopelijk wordt deze trend voortgezet in seizoen 4, waar we dan ook vol ongeduld naar uitkijken !


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Mira Furlan, Peter Jurasik, Andreas Katsulas en Richard Biggs

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931274616


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Audiocommentaar
• Introductie van J. Michael Straczynski
• Behind the Mask: Creating the Aliens
• Building a Better Narn
• Designing Tomorrow
• The Universe of Babylon 5

Andere recente releases van deze maatschappij