:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRADLE 2 THE GRAVE
CRADLE 2 THE GRAVE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-01-08
FILM
Tony Fait (DMX) is een toegewijde vader en heeft het hart op de juiste plaats. Ondanks dit alles berooft hij banken dat het een lieve lust is, maar Fait heeft zijn ‘goede’ principes. Zo steelt Fait alleen van de rijken en gebruikt hij nooit of te nimmer een wapen. Tijdens zijn meest recente kraak komen hij en zijn bende echter in het bezit van een handvol zwarte diamanten. En die had hij beter gelaten waar ze waren! Want vanaf dat moment krijg hij zowel Taiwanees geheim agent Su (Jet Li), als enkel zéér gevaarlijke gangsters – onder leiding van Ling (Mark Dacascos) en Sona (Kelly Hu) - op zijn dak. Als Fait’s dochtertje na een opeenstapeling van gebeurtenissen ontvoerd wordt door Ling en zijn bende, besluiten Su en Fait de handen in elkaar te slagen...

Actieproducent Joel Silver (Die Hard, The Matrix) sloeg in 2000 een homerun met het kassucces Romeo Must Die (wereldwijde boxoffice: 91 miljoen $). De prent combineerde voor het eerst kungfu met hiphop, mooi vormgegeven door de kersvers geïmporteerde Aziatische actiester Jet Li en de, ondertussen wijlen, RnB-schoonheid Aaliyah. In 2001 deed Silver het succes van Romeo Must Die nog eens dunnetjes over met Exit Wounds (wereldwijde boxoffice: 80 miljoen $), waarin Steven Seagal (Hard To Kill, Under Siege) een poging mocht ondernemen om zijn carrière uit het slop te trekken met behulp van brulaap DMX (deze was trouwens ook al even te zien in Romeo Must Die). En vorig jaar was het opnieuw de beurt aan de charismatische actiester Jet Li - met als tegenspeler… u raad het nooit… DMX - om de bioscopen onveilig te maken! Cradle 2 The Grave is meer van hetzelfde: een simpel en rechtlijnig verhaaltje, karakters met diepgang van een badkamertegel, wat schoon volk en (te) veel hiphop. Dit alles overgoten met veel te snel gemonteerde martial-arts en klaar is kees! U denk waarschijnlijk al: "DVD Info kraakt de film af en geeft toch een 7,5/10.” Maar het is gewoon een feit dat producent Silver, regisseur Bartkowiak en de rest van de crew er steeds in slagen om, ondanks de eerder vermelde gebreken, een entertainende film af te leveren. Wij zijn blijkbaar niet de enige die er zo over denken, want ook deze kungfu/hiphopsmeltkroes werd een succes. Zo bracht de 50 miljoen $ gebudgetteerde Cradle 2 The Grave tijdens zijn wereldwijde bioscoopcarrière maar liefst 74 miljoen $ op. Men heeft dan ook weer een leuke cast bij elkaar gesprokkeld. Zo mogen de duizelingwekkende knappe actrices Gabrielle Union (She’s All That, Bad Boys II) en Kelly Hu (The Scorpion King, X2) elkaar te lijf gaan en de acteurs Anthony Anderson en Tom Arnold mogen dan weer de boel verlichten met hun komisch talent. Last but certainly not least mag de onderschatte en ondergewaardeerde actiester Mark Dacascos (Brotherhood Of The Wolf, Only The Strong) eindelijk eens zijn kunstjes vertonen in een Amerikaanse bigbudget-productie. Dacascos brengt het er zoals verwacht goed vanaf, maar het had onvergetelijk kunnen zijn als monteur Derek Brechin (Romeo Must Die, Exit Wounds) geen speed had liggen nuttigen voordat hij ging monteren. Eindconclusie: ieder die houdt van een stevige brok ongecompliceerde actie en spektakel zal de nodige fun beleven aan Cradle 2 The Grave.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld ziet er haarscherp uit, met veel diepte en detail. De schaduwen zijn prima en het zwartniveau is solide. De heldere kleuren ogen warm en natuurlijk. Het gaat hier om een bigbudget film uit 2003 dus printbeschadigingen en vuiltjes zijn uiteraard niet aan de orde. Digitale compressiefouten of grain hebben we niet direct kunnen bemerken. Wel soms wat lichte edge-enhancement, maar dat mag geen naam hebben. Uitstekende beeldkwaliteit aangeleverd door Warner. Op gebied van geluid zit het eveneens meer dan snor. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een dynamische en levendige soundtrack, met een goede ruimtelijke spreiding en een actief gebruikte subwoofer. De dialogen klinken helder en zijn goed te verstaan. Ruis of foutjes hebben we niet onmiddellijk kunnen opmerken. Top!

EXTRA’S
Warner sprokkelde enkele extra’s bij elkaar voor deze Cradle 2 The Grave, of ze ook de moeite zijn ontdekt u hier. We starten met de Ultimate Fighting Champions. Deze 8 minuten durende featurette toont ons een blik achter de schermen van de “Cage fight”-scène, afgewisseld met interviews met de echte UFC-kampioenen (die aantraden in de film) en enkele belangrijke cast- en crewleden. Dan is de Multi-angle featurette “Choreography of the Camera” (8 min.) aan de beurt. Hier doen diverse leden van de cast uit de doeken waarom het zo interessant is om met meerdere camera’s tegelijkertijd te werken. Op het einde van deze feature kan je het eindgevecht tussen Jet Li en Mark Dacascos vanuit 3 verschillende camerastandpunten bekijken. The Descender Rig is een nieuwe camera uitvinding speciaal ontwikkeld voor Cradle 2 The Grave. Dit 3 minuten durend clipje laat ons zien wat de “Descender Rig” doet. Vervolgens hebben we nog de geslaagde bioscooptrailer, de videoclip van DMX’s catchy “X Gon’ Give It To Ya” en een nutteloze pagina met opsomming van de voornaamste cast- en crewleden. Volgens de cover zouden er ook DVD-Rom features aanwezig zijn, maar dat kunnen we niet bevestigen. Het boeltje wordt afgesloten met twee easter eggs (die mooi al verklapt worden op de cover). We missen een echte ‘making of’-documentaire, met fatsoenlijke interviews met de cast, maar het aanwezige materiaal is toch de moeite om eens uit te checken.

CONCLUSIE
Cradle 2 The Grave is ondertussen al Jet Li’s vijfde Amerikaanse productie. De prent kende tijdens zijn wereldwijde bioscoopcarrière het nodige succes en ook wij konden Cradle 2 The Grave best appreciëren. De technische kwaliteiten van het schijfje zijn uitstekend en er zijn ook enkele interessante extra’s aanwezig. Een must voor de fans van Jet Li en een aanrader voor de liefhebbers van een stevige, maar niet al te diepzinnige actiefilm.


cover
Studio: Warner

Regie: Andrzej Bartkowiak
Met: Jet Li, DMX, Mark Dacascos, Gabrielle Union, Kelly Hu, Anthony Anderson, Tom Arnold, Michael Jace, Drag-On, Paige Hurd

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931234115


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Featurette “Ultimate Fighting Champions”,
• Multi-angle featurette “Choreography of the Camera”,
• The Descender Rig,
• Bioscooptrailer,
• DMX muziekvideo,
• Cast & crew,
• DVD-Rom,
• 2 Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij