:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-01-02
FILM
Cidade de Deus (in het Engels: City Of God) is een arme sloppenwijk die gesitueerd wordt in de nabijheid van Rio de Janeiro, Brazilië. Deze wijk stond jarenlang bekend als de gevaarlijkste plek ter wereld om te leven. De harde straatcriminaliteit en het hardhandige, vaak corrupte optreden van de politie zorgt er zelfs tot op heden nog voor ontelbare kansloze slachtoffers, die in vele gevallen zelfs minderjarig zijn. De film volgt één van de inwoners: de jonge Buscapé, die ervan droomt om later fotograaf te worden. Hij vertelt tijdens het verhaal over de evolutie van zijn jeugd gedurende de jaren ’60 en ’70, en de hiermee gepaard gaande verwikkelingen in de misdaad waarvan hij ten allen tijde probeerde te ontsnappen. We zien armoede en de hieruit voortvloeiende misdaad: diefstal, plundering, moord, handel in drugs en rivaliteit tussen jeugdbendes. Langs de andere kant maken we ook kennis met (h)echte vriendschap, hoop en het koesteren van dromen.


Het verhaal wordt op een schitterende manier in beeld gebracht door middel van knap camerawerk, visuele kunstjes en een blitse inventieve montage. De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles startte zijn carrière als maker van TV-reclamespots en videoclips. Dat hij op dit vlak meer dan zijn sporen verdient heeft, druipt in overvloed van het scherm tijdens de hele film. Beweeglijke shots, warme kleurenfilters en een gevatte montage zorgen ervoor dat er geen enkel overbodig beeld te bespeuren valt. Ontelbaar veel personages passeren de revue, maar passen allemaal perfect in de diepgaande verhaallijn die eigen is aan de film. Op het einde van de rit past heel de puzzel netjes in mekaar en kom je als kijker tot de vaststelling dat alle personages meer dan voldoende uitgewerkt werden en dat iedereen tot het vloeiende verloop van het verhaal heeft bijgedragen. De acteurs uit de film zijn ongeveer allemaal amateurs die letterlijk uit Braziliaanse ghettowijken van straat werden gepikt. Tweehonderd authentieke inwoners kregen gedurende enkele maanden een intensieve voorbereiding vooraleer de opnamens van start gingen. Oorspronkelijk was het zelfs de bedoeling om in de echte wijk ‘Cidade de Deus’ te filmen, maar dit plan werd netjes opgeborgen wegens te gevaarlijk. Als alternatief werd de film ingeblikt in een andere sloppenwijk en werden sommige scènes opgenomen op een nagebouwde set. De prestaties van alle aanwezige acteurs is ronduit verbluffend. De personages komen sterk, geloofwaardig en ongedwongen uit de hoek en laten je geen moment twijfelen over de echtheid waarmee gepresteerd wordt. Meermaals stemt de film tot nadenken. Het boeket aan de bij de kijker verschillende losgeweekte emoties: walging, begrip, hoop, zin voor wraak en tederheid is erg intens. We kunnen dus gerust stellen dat deze film op elk vlak weet te imponeren, zowel op gebied van inhoud, vorm als uitwerking. Dat de film gebasseerd is op ware feiten maakt het resultaat nog des te sterker. Dit is onversneden wereldklasse.


BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld straalt veel warmte uit op het gebied van kleur. Dit is voornamelijk te danken aan de tijdens de opnamens gebruikte kleurenfilters en uiteraard ook aan een uitstekende transfer. Het contrast en schaduwdetail is perfect en het totaalbeeld is voldoende scherp. Op geen enkel ogenblik wordt er ook maar enige vorm van beeldruis waargenomen.

De Dolby Digital 5.1 geluidstrack is van een loepzuivere kwaliteit. Alles klinkt helder, gedetailleerd en dynamisch. Je zou haast denken dat het hier om een DTS track gaat. Zeker bij de muziek in de scène in de discotheek en tijdens de uitgebreide schietpartijen. Tijdens het gebruik van de surroundkanalen springt vooral de goede kanaalspreiding en de mooi gerichte ruimtelijkheid in het oor. Het subwooferkanaal blijft quasi tijdens de hele film ongebruikt.


EXTRA’S
- Making Of
Een gesprek van ongeveer 50 minuten met regisseur Fernando Meirelles en enkele van zijn medewerkers, dat zich voornamelijk focust op de acteurs die gebruikt werden in de film. We komen te weten waar deze mensen zonder voorgaande camera-ervaring vandaan komen en hoe ze gedurende 5 maanden intensief klaargestoomd werden voor de uiteindelijke opnamens.

- Palace II Short Film
Kortfilm van de hand van Fernando Meirelles dewelke de film Cidade de Deus voorafging. Deze film van om en bij de 20 minuten gaat duidelijk over het straatleven en de daarmee gepaard gaande criminaliteit. We herkennen trouwens enkele acteurs uit Cidade de Deus. Irritant is wel het ontbreken van ondertitels waardoor het verhaal en de opgevoerde dialogen voor de meesten onder ons onverstaanbaar zullen blijven.

- Animation
Volgens de tekst op de achterkant van het dvd-doosje gaat dit, overigens leuk, geanimeerd tekenfilmpje over de Oscarnominatie die aan de neus van de film is voorbijgegaan. Het ziet er allemaal erg mooi uit, maar zonder Nederlanstalige ondertitels is het voor iemand die de Portugeese taal niet machtig is ondoenbaar om ook maar iets te begrijpen van wat er nu precies verteld wordt. Dit is opnieuw een hinderlijk schoonheidsfoutje dat tussen de extra’s is geslopen.

- Deleted Scenes
Een viertal weggeknipte of ingekorte scènes die de finale montage niet overleefd hebben.

- Trailer
De Braziliaanse bioscooptrailer.

- Videoclip
Een hippe videoclip die samengesteld is uit beelden van de film en voorzien is van aanstekelijke hedendaagse batucada dansmuziek. Je begint haast spontaan de shaken in de woonkamer.


CONCLUSIE
Een prachtige film over het leven in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Een goed uitgebalanceerd misdaaddrama waarin onderwerpen als vriendschap, wraak en socio-maatschappelijke achtergronden mooi uitgediept worden. Een absoluut meesterwerk en één van de beste films van het jaar 2002. Cidade de Deus is een stevige aanrader.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Met: Matheus Nachtergaele, Seu Jorge, Alexandre Rodigues, Leandro Firmino da Hora

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968556


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Portugees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Palace II Short Film
• Making Of
• Animation
• Deleted Scenes
• Trailer
• Videoclip

Andere recente releases van deze maatschappij