:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LILJA 4-EVER
LILJA 4-EVER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-12-24
FILM
Regisseur Lukas Moodysson toverde enkele jaren geleden al het warme Fucking Åmål op het witte doek, een herkenbaar verhaal over de verliefdheid tussen twee tienermeisjes gesitueerd tegen de bekrompen mentaliteit van een doorsnee plattelandsdorpje. In Lilja 4-Ever daarentegen kaart Moodysson de problematiek aan van jonge tieners die omwille van financiële problemen noodgedwongen in de prostitutie terechtkomen teneinde aan hun armzalig bestaan te kunnen ontsnappen. Centraal in het verhaal staat de jonge Lilja (Oksana Akinshina) wiens moeder met haar nieuwe vriend plotseling naar Amerika emigreert. Lilja blijft haast verweesd achter en wordt door een norse tante in de gaten gehouden. Die profiteert van de situatie en palmt het appartementje in waar Lilja verblijft. Lilja op haar beurt wordt aan haar lot overgelaten en krijgt een rommelige en vuile flat toegewezen. Samen met Volodya (Artiom Bogucharskij), een speelkameraad uit de buurt, droomt ze van een beter en gelukkiger leven. Ze merkt hoe een vriendin makkelijk geld verdient met prostitutie. In eerste instantie kan Lilja de drang weerstaan, maar ze heeft zo dringend geld nodig dat ze toch de stap zet. Op een dag ontmoet ze een jonge kerel die haar wel bevalt. Wat ze niet weet, is dat hij meisjes “recruteert” voor prostitutie. Hij belooft haar een nieuw leven en een nieuwe job en voor ze het weet stapt ze op het vliegtuig richting Zweden. Eenmaal aangekomen, wordt haar paspoort afhandig gemaakt en komt ze terecht in een afgesloten flat waar ze enkel haar brutale pooier en de klanten te zien krijgt. Haar droom op een beter leven heeft ze echter nog niet opgegeven...

BEELD EN GELUID
Lilja 4-Ever is niet de film die kan uitpakken met de kwaliteiten van een toptransfer, dat is ook niet de intentie van de regisseur geweest. Net zoals zovele sociale drama’s maakt men in deze film gebruik van een sober kleurenpalet dat de uitzichtloze situatie van het hoofdpersonage extra onderstreept. Kleuren worden dus bijgevolg meestal vrij grauw weergegeven. Tijdens enkele scènes wordt het kleurenpalet wat opengetrokken en toont de regisseur iets warmere kleuren. Loepzuiver is het beeld niet helemaal; grain en een sporadisch stofje en krasje zijn wel eens zichtbaar, alhoewel dit nooit als storend ervaren wordt. De Russische Dolby Digital 2.0-track klinkt met momenten vrij ruimtelijk en open, zeker wanneer enkele popsongs doorheen de speakers knallen. Dit staat in schril contrast met de ingetogen dialogen die de rest van de film kenmerken.

EXTRA’S
Een handvol cross-promotionele trailers en daarmee is de kous af.

CONCLUSIE
Lilja 4-Ever is een pakkende en eerlijke film met toch nog een sprankeltje hoop. Het verhaal grijpt je bij de keel en je leeft mee met het lot dat Lilja toebedeeld is. Bij een low-budgetfilm als deze zijn zowel beeld- als geluidskwaliteit voldoende te noemen. Extra's zijn te verwaarlozen. Voor cinefielen is deze film zeker een aanrader.


cover
Studio: A-Film

Regie: Lukas Moodysson
Met: Oksana Akinshina, Artiom Bogucharskij, Lyubov Agapova

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040140


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij