:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 3
BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-11-26
SERIE
Aan het einde van seizoen 2 moest Buffy Angel doden aangezien hij na een nogal woelige nacht zijn ziel verloren had. Als gevolg daarvan vertrekt zij uit Sunnydale om de dood van de liefde van haar leven proberen te verwerken.

Het seizoen vangt aan in LA, daar werkt Buffy nu in een klein restaurantje om wat geld te verdienen. Wanneer ze daar echter herkend wordt door de onderwereld duurt het niet lang vooraleer ze constant weer tegen demonen en vampieren aan het strijden is, gevolg is dat ze besluit terug te keren naar Sunnydale waar ze niet bepaalt hartelijk wordt ontvangen. Alsof het nog niet genoeg is dat ze het leven in Sunnydale terug moet gewoon worden krijgt Buffy weer te maken met allerhande problemen. Zo komt er nieuwe slayer opduiken, ze moet er zien achter te komen of Oz echt iemand heeft vermoord, daar komt dan nog eens bij dat Buffy een nieuwe watcher toegewezen krijgt nadat Giles wordt ontslagen wanneer Buffy faalt voor de proef die ze op haar 18e moest ondergaan. Tot overmaat van ramp blijkt ook de burgemeester nog een demon te zijn die plannen koestert om de hele wereld te vernietigen! (als je het over ambitie hebt...)

Willow en Xander hebben zo ook hun problemen. In een moment van ‘zwakte’ kussen ze elkaar. Ze besluiten dit te verzwijgen voor Oz (Willow ’s vriend) en Cordelia (Xander ’s vriendin). Maar wanneer Xander en Willow worden ontvoerd door een met liefdesverdriet overmeesterde Spike, gaan Oz en Cordelia op zoek en treffen de beiden in elkaars armen aan.

Oz is bereid Willow nog een tweede kans te geven maar Xander verloopt het zo goed niet. Cordelia haat hem nu zo erg dat ze de wens uit dat Buffy nooit naar Sunnydale gekomen was, wat ze echter niet weet is dat ze die wens net geuit heeft tegen Anya … die eigenlijk een wraakdemon is. De wens komt uit en Cordelia komt in een Sunnydale terecht waar demonen en vampieren aan de macht zijn. Nu moet ze op zoek naar de echte Buffy om hen alsnog te redden.

Verder is er ook nog Faith, de nieuwe slayer. Zij werd naar Sunnydale gestuurd wanneer haar watcher onder mysterieuze omstandigheden het loodje had gelegd. In het begin lijken Buffy en Faith het goed met elkaar te kunnen vinden, lang duurt dit echter niet want Faith krijgt te veel plezier in het doden. Gevolg is dat ze op een avond een onschuldige man vermoord. Van dan af aan gaat het met Faith de slechte kan op en uiteindelijk gaat ze zelfs voor de burgemeester werken ter uitvoering van zijn zeer ambitieuze plannen...

Ten slotte gebeurt er nog een mirakel. Om één of andere reden wordt Angel teruggestuurd uit de hel. In het begin lijkt hij net een beest dat enkel klameert wanneer hij Buffy ziet... na veel inspanningen begint hij stilaan weer naar zijn oude vertrouwde normale ik terug te keren. Vanzelfsprekend laaien de vlammen van de liefde na een tijdje weer zeer hoog op … Wanneer Angel door een giftige pijl geraakt wordt blijkt dat het enige wat hem kan redden het bloed van een slayer is... Buffy laat hem haar bloed gebruiken en in ruil daarvoor helpt Angel Buffy om de burgemeester te verslaan, waarna hij besluit Sunnydale te verlaten, zullen ze hem ooit nog terugzien?

Het 3e seizoen van deze bekende fantasy/horror-serie heeft voor iedereen wel wat in huis, er worden tal van nieuwe personages geïntroduceerd en het kwaad lijk nogmaals onoverwinnelijk te zijn. Ook het omvormen van een eerst vredelievende Faith naar een echte moordmachine is een vrij onverwachte verhaalswending. Ook de finale van het seizoen is een waar hoogstandje waar de hele eerste 21 afleveringen volop naartoe gewerkt is. Na dit superspannende seizoen kunnen wij enkel heel ongeduldig afwachten en hopen dat het 4e seizoen van deze reeks minstens even interessant is!

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer lijkt ons steeds wat te verbeteren naarmate de seizoenen opschuiven. Toch is het nog steeds zo dat er een flinke portie filmgrain aanwezig is. Ook het contrast lijkt ons niet echt optimaal te zijn, gelukkig is dit niet bij alle afleveringen en constant het geval. In sommige van de erg donkere scènes durft het beeld wel al eens een tikkeltje onscherp te zijn. Maar dat nu even terzijde gelaten kunnen we wel zeggen dat de kleuren meestal voldoende helder zijn en de transfer in het algemeen voldoende gedetailleerd. Het had weliswaar nog heel wat beter kunnen zijn, maar natuurlijk ook nog heel wat slechter!

De Dolby Surround 2.0 track wordt goed aangewend. Het surround kanaal wordt voldoende ingezet en creëert toch nog een beperkte vorm van ruimtelijke spreiding. Dialogen klinken steeds helder en zijn goed te verstaan. Een Dolby Digital 5.1 track zou voor deze serie geen overbodige luxe geweest zijn, vooral vanwege de vele actiescènes waarin het geluid van alle kanten komt. Spijtig genoeg moeten we het doen met een 2.0 track, gelukkig is die dan kwalitatief gezien in orde.

EXTRA’S
De extra’s voorzien bij deze boxset staan verspreid over de 6 schijven naargelang de aflevering(en) waarop ze betrekking hebben. Hierbij mag nog vermeld worden dat er in de menu’s heel wat tijd is gestoken, het resultaat mag er dan ook wezen.

- Script van 4 afleveringen
Bij de afleveringen “Faith, Hope and Trick”, “Band Candy”, “Lover’s Walk” en “The Wish” werd het volledige script bijgevoegd van de respectievelijke afleveringen. Interessant om te lezen hoe alles hierin vrij gedetailleerd wordt vastgelegd.

- Cast biografieën
Onder deze hoofding krijgen we een aantal biografieën voorgeschoteld van de belangrijkste cast leden en maker Joss Whedon, allen gaan vergezeld van het nodige mooi verpakte beeldmateriaal, maar spijtig genoeg geen muziek.

- Photo Gallery
31 foto’s die gedurende de productie van het 3e seizoen genomen werden in een galerij gezet.

- Audiocommentaar bij 4 afleveringen
Ook een audio-commentaar mag niet ontbreken bij een degelijke DVD release, voor deze boxset werd eentje voorzien bij de afleveringen”Helpless”, “Bad Girls”, “Consequences” en “Earshot”. Voor de commentaren werd de verantwoordelijke voor ieder van de afleveringen opgetrommeld zijnde: David Fury, Doug Petrie, Michael Gershwan en Jane Espenson. Allen zijn redelijk informatief en gaan niet te snel vervelen.

- Documentaires: Special Effects, Wardrobe, Weapons, Overview Season 3 en Buffy Speak.
De eerste 3 documentaires handelen over een vrij specifiek onderwerp en bijgevolg zijn deze ook vrij specifiek wat betreft toelichtingen en verstrekte informatie. Zo wordt er in de Special Effect docu diep ingegaan op het tot stof herleiden van vampieren aan de hand van CGI beelden, clips en interviews. Ditzelfde geld ook voor de docu’s Wardrobe en Weapons, vanzelfsprekend dan op hun gebied.

Overview Season 3 biedt aan de hand van clips uit de verschillende episodes, afgewisseld met interviews met cast en crew, een zeer mooi overzicht van het hele seizoen. Perfect om te bekijken vlak voor je seizoen 4 in je dvd speler steekt. Wat wel opvalt, is dat de 2 hoofdpersonages (die in elke episode van het seizoen aanwezig zijn) vertolkt door Sarah Michelle Gellar (Buffy) en Alyson Hannigan volledig ontbreken in de interviews, wat trouwens ook al het geval was voor seizoen 1 & 2.

In Buffy Speak tenslotte heeft bedenker Joss Whedon het kort over de woordspelingen die hij en zijn schrijvers bedenken voor de serie. Kwestie van een komische noot toe te voegen aan de nogal serieuze situaties.

CONCLUSIE
Seizoen 3 van Buffy The Vampire Slayer is inhoudelijk vrij sterk, beeld en geluidskwaliteit zijn vrij goed, daarbovenop zijn er ook nog een zeer mooi aantal interessante extra’s aangeboden.


coverStudio: Fox

Regie: Diversen
Met: Sarah Michelle Gellar,Nicholas Brendon, James Marsters, Alyson Hannigan, Anthony Stewart Head, Emma Caulfield en Eliza Dushku

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
98-99

Leeftijd:
12

Speelduur:
935 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626010142


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Script van 4 afleveringen
• Cast biografieën
• Photo Gallery
• Audiocommentaar bij 4 afleveringen
• Documentaires: Special Effects, Wardrobe, Weapons, Overview Season 3 en Buffy Speak

Andere recente releases van deze maatschappij