:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREE WILLY 2: THE ADVENTURE HOME
FREE WILLY 2: THE ADVENTURE HOME
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2003-10-18
FILM
In dit vervolg op het succesvolle Free Willy, volgen we opnieuw Jesse (James Richter) met zijn pleegouders Glen (Madsen) en Annie (Atkinson). Hun gezinssituatie verloopt voorspoedig totdat blijkt dat Jesse’s echte moeder gestorven is en hij een jongere halfbroer Elvis (Capa) heeft. Elvis voegt zich bij de familie, maar vertoont, net als Jesse vroeger, veel aanpassingsproblemen en irriteert iedereen met zijn fantasieverhaaltjes. Met z’n allen gaan ze op vakantie naar hun Indiaanse vriend Randolph (Schellenberg) die nu een groep vrije orcas volgt. Tot grote vreugde van Jesse blijken het zijn walvis-vriend Willy en diens ganse familie te zijn. Naast dit hartelijke wederzien, bloeit er gaandeweg ook iets moois tussen hem en Nadine (Schellhardt), het nichtje van Randolph. Op een dag loopt er vlakbij de baai waar Willy’s familie vertoeft een grote olietanker vast, waardoor er een massa olie in de zee terechtkomt en de orcas in het nauw gedreven worden. Door een list doet de eigenaar van de olietanker Jesse & co geloven dat hij de dieren wil redden en hen in veilig water zal terugzetten. Zijn werkelijke bedoeling is echter ze te verkopen voor grof geld. Elvis, die weggelopen was, komt hier toevallig achter en hij waarschuwt zijn halfbroer. Samen gaan ze op pad om Willy’s familie te redden, maar het loopt enigszins mis. De olie vat vuur en de Jesse raakt zelf ingesloten door de vlammenzee. Op het nippertje wordt hij door Willy van de vuurdood gered.

Zoals de meeste sequels bevat Free Willy 2 exact dezelfde ingrediënten als het eerste deel, maar het verhaal biedt net voldoende onderscheid en nieuwigheden om het geheel toch aangenaam te maken. Het verrassende in de vriendschap tussen Jesse en Willy is natuurlijk weggeëbd, maar het introduceren van Elvis zorgt voor de nodige komische momenten en met de komst van Nadine wordt nu ook een liefdeshoofdstuk in Jesse’s leven aangesneden.

BEELD EN GELUID
In vergelijking met de Free Willy-Jubileum Editie merkten we hier toch wel meer beeldimperfecties zoals sterkere edge-enhancement, spikkels en ook wat aliasing. Net zoals bij deel 1 is het beeldformaat 2.35:1 en hoewel de kwaliteit zeker aanvaardbaar is, rijst hier toch het vermoeden dat Warner in deze transfer veel minder moeite en tijd gestoken heeft. De Engelse 5.1-soundtrack is wel van hetzelfde niveau als Free Willy en deze haalt dus zeker een bevredigend niveau. Ook hier is het mogelijk een Hollandse Surround-klankband af te spelen.

EXTRA’S
In navolging van de Free Willy 1-dvd, zijn ook hier de extra’s schaars en veel te oppervlakkig. Gelukkig is er een promofilmpje waaraan ook de acteurs en regisseur meegewerkt hebben.

- De muziekvideo van Michael Jackson’s ‘Childhood’ (4 min 27): deze keer krijgen we de ‘King of Pop’ zelf niet te zien (voor sommigen een opluchting) en bestaat de videoclip uit een montage van walvisbeelden uit de film. Het formaat is weliswaar widescreen, maar de beeldkwaliteit laat op bepaalde momenten echt te wensen over.

- ‘Achter de schermen’ (6 min 33) is een (te) kort filmpje met de cast en crew en enkele beelden van het maken van de film. Deze promo-featurette is Nederlands ondertiteld en in full screen (4:3). Het zou ook wel duidelijker geweest zijn als er telkens on-screen vermeld werd welke persoon er aan het woord was.

- De bioscooptrailers van Free Willy 1, 2 en 3.

CONCLUSIE
Zoals zo vaak bij vervolgfilms is het ‘dejà-vu’gevoel ook bij Free Willy 2 niet ver weg. Maar door de nodige spitsvondigheden en nieuwe personages verveelt de prent geen seconde. En de orcas zijn uiteraard nog steeds prachtig om zien. De mindere beeldkwaliteit (in vergelijking met de jubileumeditie van Free Willy 1) en het gebrek aan degelijke extra’s tillen deze disc echter zeker niet boven de middelmaat uit.


cover
Studio: Warner

Regie: Dwight Little
Met: Jason James Richter, Jane Atkinson, Michael Madsen, August Schellenberg, Francis Capa, Mary Kate Schellhardt, Keiko

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931182003


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Muziekvideo Michael Jackson ‘Childhood’
• Achter de schermen
• Bioscooptrailer
• 2 gratis tickets (voor 2 kinderen indien
vergezeld door ouders) voor Sea-Life te
Scheveningen

Andere recente releases van deze maatschappij