:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPER FURRY ANIMALS - PHANTOM POWER
SUPER FURRY ANIMALS - PHANTOM POWER
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-08-06
CONCERT
In 1993 kreeg het Welsche stadje Cardiff er een attractie bij: Gruff Rhys (vocals/guitar), Dafydd Ieuan (drums), Cian Ciaran (electronics), Guto Pryce (bass) en Huw Bunford (guitar/vocals) richtten samen de 'Super Furry Animals' op. Met hun offbeat Indie popstijl, gezongen in hun Welsche moedertaal, spraken ze een relatief klein publiek aan. Het was pas na de release van enkele singles en hun occasionele Londense optredens dat de media in contact kwam met deze getalenteerde muzikanten. Ze werden ook aangesproken door het Engelse independent label 'Creation Records', en verzocht enkele van hun Engelstalige nummers op demo te zetten. Dit resulteerde in een lange samenwerking met het label waardoor ze zich min of meer afscheurden van hun Welsche achtergrond.Met Fuzzy Logic, hun eerste album, verkenden ze de grens tussen technologie en muziek en produceerden ze enkele songs die zonder problemen de U.K. top 20 behaalden. De kritieken waren goed en de fanbase breidde zich uit, de Super Furry Animals waren gelanceerd. In de loop van de jaren volgden nog de albums Radiator, Out Spaced en Guerilla. Guerilla bevatte hun grootste hit tot nu toe: Northern Lites. De samenwerking met Creation stopte waarna de band z'n eigen platenlabel oprichtte en in 2000 met hun eerste volledig Welsche album op de proppen kwam: Mwmg.
Uit een streek met zoveel Oasis-klonen is een band als deze een welgekomen afwisseling. Dat ze nog lang niet zonder ideeën zitten bewezen ze met hun laatste 2 albums: Rings Around The World en deze Phantom Power. Beiden overvloedig gebuik makend van het dvd-medium door zowel gereleased te worden op cd als dvd, met telkens de dvd als ultieme albumversie.Op Rings Around The World kreeg de band carte blanche door Sony waardoor het geheel volstond van psychelische camera-experimenten door allerlei vrienden (incl. hun kapper!). Het geheel was een exuberante dvd met een enorme visuele verscheidenheid die jammer genoeg de aandacht naar de muziek toe teveel liet verslappen. Bij deze Phantom Power liggen de kaarten anders: een meer low-key en rustige visuele stijl zonder grote produkties. In ruil krijgen we vele animaties die gerust als screensaver kunnen dienen en die in de schaduw staan van de muziek zelf. No.Brake, de firma die de dvd creëerde slaagde erin om een unieke sfeer te scheppen als je deze schijf in een donkere ruimte (liefst met de 5.1-track) bekijkt. Een ander voorbeeld hiervan is het feit dat naast de mogelijkheid om elk van de 14 songs met hun bijgeleverde animatie te bekijken en te beluisteren, er ook een mogelijkheid is om het volledige album achter elkaar af te spelen met één enkele achtergrond op je tv. De achtergrond bestaat uit een speelgoed-treinroute en een muziekdoos op een muur met behangpapier. Elke song krijgen we een ander motiefje in het behangpapier te zien en slechts driemaal tijdens het volledige album komt er beweging op de treinroute en in de muziekdoos. Wij kunnen ons best voorstellen dat je je na een kijkbeurt of zes in hogere sferen moet bevinden, maar jammer genoeg was onze tijd enigszins beperkt om dit terdege te testen. Navigeren door het menu van deze dvd is ook een aparte ervaring, maar eenmaal je doorhebt hoe de vork aan de steel zit, zal deze doordachte en meer dan speciale muziekdvd je nog lang bijblijven.

Volgende tracks staan op de cd en dus bijgevolg ook op de dvd:
1. Hello Sunshine
2. Liberty Belle
3. Golden Retriever
4. Sex, War & Robots
5. The Piccolo Snare
6. Venus & Serena
7. Father Father, No. 1
8. Bleed Forever
9. Out of Control
10. Cityscape Skybaby
11. Father Father, No. 2
12. Valet Parking
13. The Undefeated
14. Slow LifeBEELD EN GELUID
Zowel de Dolby Digital 5.1- als de DTS 5.1-track op deze muziekdvd zijn echte toppers. Er wordt een fantastisch geluidsveld gecreëerd waardoor je als kijker/luisteraar volledig wordt opgezogen door de muziek. De discrete kanalen zitten vol met onverwachte stemmen, percussie-elementen en sfeervolle harmonieën. Luister maar eens naar 'Out Of Control', een wervelstorm van stemmen en geluiden die simpelweg fantastisch klinkt in de 5.1-mix. Dit is het ideale moment om mensen met de gewone cd van Phantom Power te laten horen wat ze missen zonder thuisbioscoop en dvd.

Over het beeld valt weinig te zeggen. De mensen bij No.Brake lieten weinig aan het toeval over en de animaties zijn bijgevolg helder en kleurrijk. Bepaalde delen van de schijf werden opzettelijk volgepropt met grainy elementen en geven bepaalde songs een extra dimensie. Ook de donkere delen van de animaties werden verzorgd en het geheel ziet er zodanig vloeiend uit dat we af en toe dachten een produktie van pixar voor ogen te hebben.EXTRA’S
Elk van de 14 songs werd in een remix gegoten door o.a Brave Captain, Killa Kela en Four Tet. Sommige van deze remixen zijn beter dan de gewone songs en ze zijn dus echt wel de moeite waard om eens te beluisteren. Verder is er nog een spottend audiocommentaar door de producenten van de dvd met verwijzingen naar de extra's die we meestal vinden op de blockbusterdvd's. Om af te sluiten zijn er nog enkele extra animaties tussen de songs in elkaar geknutseld door Pete Fowler and Neil McFarland, scrolling lyrics alsook een easter egg.

CONCLUSIE
Liefhebbers van de muziekstijl doen er misschien beter aan te beginnen met een cd van deze groep. De dvd is enkel weggelegd voor de echte Super Furry Animals-fan of voor personen die op zoek zijn naar een aparte ervaring op ons favoriete medium. De extra's zijn verzorgd en zowel het beeld als geluid scheren hoge toppen.


coverStudio: Sony Music

Regie: No.Brake
Met: Gruff Rhys, Dafydd Ieuan, Cian Ciaran, Guto Pryce, Huw Bunford

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099720207290


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• 14 remixen
• Audiocommentaar
• Animaties door Pete Fowler en Neil McFarland
• Teksten
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij