:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUE ROMANCE
TRUE ROMANCE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-07-30
FILM
Clarence (Christian Slater) werkt als verkoper in een comic speciaalzaak. Naast films en comics heeft zijn leven niet veel te bieden tot hij Alabama (Patricia Arquette) leert kennen. Voor de verjaardag van Clarence betaalt zijn baas een prostitué -Alabama- om hem zogezegd toevallig tegen het lijf te lopen en hem een fijne avond te bezorgen. Het blijkt wonderwel te klikken tussen de twee en ze biecht hem op dat ze sinds een aantal dagen werkt als prostitué. Het leven als hoertje lijkt haar niets en ze besluit met Clarence te trouwen en het vak vaarwel te zeggen. Als Clarence langsgaat bij haar pooier Drexl (een fantastische rol van Gary Oldman) om haar kleren op te halen, loopt het grondig mis waardoor Alabama en Clarence beslissen te vluchten naar Californië met een koffer vol cocaïne. Het duurt echter niet lang voor de gangsters, die op zoek zijn naar hun koffer, hen op het spoor komen.

Ondergetekende wordt niet vaak helemaal lyrisch na het zien van een film maar voor True Romance maak ik graag een uitzondering. This is one mean motherfucking movie. Men neme het zowat coolste door Tarantino geschreven (dit wil al veel zeggen gezien Tarantino de cool meister van de jaren ’90 is) script, één van de sterkste casts aller tijden, knipogen naar andere films en genres en een sterke soundtrack. Resultaat: één van de meest fantastische films ooit. Na een eerste kijkbeurt ergens halfweg de jaren ’90 vonden we True Romance een leuke film, niet meer, niet minder. Enkele jaren later zagen we auteur Tom Lanoye als gast in het Nederlandse televisie programma Zomergasten. De genodigden krijgen hierin de kans om hun favoriete film / beeldfragmenten te laten zien aan de kijkers. Lanoye koos als favoriete fragment voor de sublieme dialoogscène tussen Dennis Hopper en Christopher Walken. Toen wij dit stukje terug gezien hadden konden we niet anders dan de film zo snel mogelijk opnieuw bekijken. Sindsdien heeft ondergetekende True Romance vele keren opnieuw gezien, telkens met het zelfde wow gevoel als resultaat.

Quentin Tarantino verkocht destijds het script van True Romance om zijn debuutfilm Reservoir Dogs te kunnen financieren. Hij kreeg hiervoor 30.000 $, wat op dat moment het minimum bedrag was dat moest worden betaald voor een scenario. Dat Tarantino het scenario niet zelf verfilmde is geen probleem, regisseur Tony Scott maakte met True Romance zijn beste film. Scott wilde eigenlijk liever Reservoir Dogs verfilmen, maar toen Tarantino dat script niet wilde verkopen besloot hij om het True Romance script te kopen om er daarna gedurende een aantal jaren niets mee te doen. Pas nadat Reservoir Dogs uitgebracht werd en Tarantino ‘cool’ werd besloot Scott het erop te wagen met True Romance. Met het bekende resultaat als gevolg. De film deed het niet slecht aan de kassa, maar het werd ook geen overdonderend succes, pas na enkele jaren groeide de film uit tot een echte cult classic.

Misschien nog indrukwekkender dan het scenario is de cast: weinig of geen films kunnen een dergelijke hippe cast voorleggen: Dennis Hopper, Christian Slater, Patricia Arquette, Christopher Walken, Val Kilmer, Brad Pitt, Tom Sizemore, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, James Gandolfini… Toegegeven, bepaalde acteurs hebben maar kleine rollen, maar dan wel rollen die echt blijven hangen. Subliem gewoon.

BEELD EN GELUID
De eerste dvd van True Romance die wij ons aanschaften was de single disk UK director’s cut versie. De twee nieuwe releases die wij hier bespreken zijn beiden beter op gebied van beeld en geluid. Op gebied van beeld hebben we een een voorkeur voor de regio 1 versie die iets scherper oogt met minder grain, daarnaast is het kleurencontrast bij de Warner versie iets beter dan bij de DFW transfer. Ook op gebied van geluid is de regio 1 disk beter dan de Benelux versie. De beste geluidstransfer is de DTS track op de regio 1 uitgave. Deze track is in 6 kanalen opgenomen terwijl de DTS track op de DFW release slechts bestaat uit 5 kanalen. De regio 1 DTS track heeft de beste spreiding over alle kanalen, goed bassgebruik en verstaanbare dialogen. Tussen de Dolby Digital 5.1 tracks op beiden release konden we geen noemenswaardige verschillen vaststellen.

EXTRA’S
Het is jammer te moeten constateren dat de Benelux release van deze dvd, in tegenstelling tot regio 1, haast geen noemenswaardige extra’s bevat. Wij maken de vergelijking.

Op de eerste schijf vinden we een fotogalerij, bioscooptrailer en trailers voor Cube 25 en Ichi the killer. Het tweede schijfje bevat:
- een korte featurette (7 min. 54)
- een B-roll (2 min.18 min) met enkele beelden op de set
- Soundbites (1 min. 38)
- Interviews: regisseur Tony Scott (4 min. 16) praat over Quentin Tarantino, Patricia Arquette (1 min. 57) praat over haar rol als Alabama; Christian Slater (1 min. 48) praat over zijn rol als Clarence; Gary Oldman (2 min. 57) praat over zijn rol als Drexl en Dennis Hopper (1 min. 44) praat over zijn rol als Clifford Worley
- Tv-clips : een aantal stukken uit de film zijn hier apart te bekijken. Ons ontsnapt eerlijk gezegd de bedoeling hiervan.

De regio 1 versie bevat volgende extra’s:

- Drie audiocommentaren: de eerste track laat Christian Slater en Patricia Arquette aan het woord. Het commentaar kan over het algemeen boeien maar als geheel kan deze track zeker niet tippen aan de andere twee. De tweede track werd ingesproken door Tony Scott. Een track die ons gedurende de gehele film wist te charmeren. We komen onder andere meer te weten hoe het allemaal begon, de samenwerking met Quentin, de inspiratie bronnen… Ook over het gebruik van de muziek vernemen we meer. Zo vertelt Scott hoe hij muziek wilde die in het verlengde lag van de muziek die gebruikt werd in één van zijn favoriete films namelijk Badlands. De meest interessante track is die van Quentin. Dat Tarantino een boeiende verteller is wisten we al na het bekijken van bepaalde extra’s op de regio 1 editie van Reservoir Dogs. Bij momenten verspringt het commentaar wat van de hak op de tak maar toch is deze track een absolute must voor iedereen die wat meer inzicht wil krijgen in de psyche van één van de origineelste en beste regisseurs van de laatste 15 jaar. Klasse.

- Storyboard track: Tijdens het bekijken van de film kan men een optie kiezen waardoor men in de linker beneden hoek van het scherm de originele storyboards (meer dan 900!) te zien krijgt die Scott liet maken voor het begin van de opnames. Een interessante optie die de moeite loont eens te bekijken, zeker in combinatie met 1 van de audiocommentaren die men op het zelfde moment kan beluisteren.

- Behind the scenes (5 min. 33): Tijdens het bekijken van deze featurette krijgt men op bepaalde momenten een icoontje te zien waardoor men nog andere beelden achter de schermen kan bekijken.

- Selective commentaries: Speciaal voor deze dvd release werden een aantal van de acteurs geïnterviewd om hun rol toe te lichten. Tijdens hun uitleg krijgen we stukken van de film te zien. (Dennis Hopper 11 min. 14, Val Kilmer 4 min., Brad Pitt 6 min., Michael Rapaport 34 min. 47).

- Deleted and extended scenes: Hier krijgen we de kans om 11 scènes te bekijken (met of zonder audio commentaar) die uit de film werden geschrapt of er enkel in te zien waren in een kortere versie. Goed voor ongeveer een half uur extra kijkplezier!

- Alternate ending (6 min. 22): Deels aan de hand van de originele storyboards krijgen we een alternatief einde te zien. Te bekijken met commentaar van Scott of Tarantino.

- Cast and crew information, Publicity Gallery, Theatrical trailer, 2 tv spots, Original 1993 featurette (5 min. 35), Animated photo gallery

Wat extra’s betreft is deze DFW release echt een gemiste kans. Hier worden een aantal nietszeggende extra’s op een hoopje gegooid en op een dubbel dvd gezet. Om het op zijn Vlaams te zeggen: dit ruikt naar boerenbedrog.

CONCLUSIE
True Romance is één van die films die in geen enkele collectie mag ontbreken. De ijzersterke cast en de sublieme dialogen zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Wie interesse heeft voor de extra’s dient de regio 2 van DFW links te laten liggen. Wat wij hier voorgeschoteld krijgen kan moeilijk doorgaan voor extra’s. Waar zijn ondermeer de drie commentaartracks gebleven? Door deze dvd te betitelen als een ‘Movie Gold Platinium release’ slaat DFW de bal serieus mis. Op gebied van beeld en geluid is er tussen beide versies minder verschil maar ook hier is de regio 1 Warner editie de beste. Lezers die interesse hebben in de extra’s maar enkel regio 2 dvds kunnen afspelen kunnen terecht bij de UK editie die ook de 3 commentaartracks bevat. Deze heeft echter geen DTS track. Kort samengevat: True Romance is één blok dynamiet en de regio 1 Warner uitgave is de beste die er te krijgen is. Een must!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Tony Scott
Met: Christian Slater, Patricia Arquette, Christopher Walken, Dennis Hopper, Val Kilmer, Brad Pitt, Tom Sizemore, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, James Gandolfini

Film:
9,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664014394


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Photo gallery
• Tv-clips
• Featurette
• B-roll
• Sound bites
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij