:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SINK THE BISMARCK
SINK THE BISMARCK
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-28
FILM
In begin 1941 zat de Britse marine met de handen in het haar, de ijzersterke vloot van Nazi-Duitsland bracht het ene na het andere Britse slagschip tot zinken. Daar bovenop was het laatste nieuwe product van de Duitse oorlogsmachine nu ook klaar voor de oorlog, namelijk het splinternieuwe slagschip Bismarck, lag klaar om zich in de oorlog op de Atlantische oceaan te mengen. Net op het moment dat de Bismarck via de straat van Denemarken probeert om de Atlantische oceaan te bereiken wordt zij opgemerkt door de Hood, het bekendste maar ook al meest verouderde Britse schip. De Hood wordt tot zinken gebracht, maar niet zonder de Bismarck ook eerst schade toe te brengen aan de brandstoftanken. Het schip moet genoodzaakt aanmeren in een Franse haven om herstellingen uit te voeren, niettegenstaande constante surveillance van de Britse marine weet het schip ongeschonden Frankrijk te bereiken. Tegelijkertijd wordt in London kapitein Jonathan Sheppard aangesteld bij het Britse Hoofdcommando aangaande de marine. Als strategist staat deze in voor belangrijke beslissingen die genomen worden in verband met de zeeslag op grote schaal die er gevoerd wordt omtrent de Bismarck.


We krijgen afwisselend te maken met Sheppard en zijn assistente Anne Davis, de kapiteins op de verschillende Britse slagschepen die de Bismarck op de hielen zitten en met de Bismarck zelf natuurlijk, via zijn commandanten worden we ook op de hoogte gehouden van de Duitse strategieën en oorlogsplannen. Niettegenstaande de superieure slagkracht van de Bismarck wist een Britse luchtaanval het roer te beschadigen en zodoende kon het schip nergens meer heen. Hierop werd de Bismarck aangevallen en tot zinken gebracht door 2 Britse slagschepen en 2 cruisers. De historische achtergrond van deze film op zich zal wel al een groot aantal gegadigden aantrekken. Niettemin heeft deze film ook voor de “gewone” oorlogsfilm-fan voldoende in huis om te boeien. Een typische jaren-50 oorlogsfilm, maar toch eentje die de moeite waard is om gezien te hebben!


BEELD EN GELUID
Voor een film van deze leeftijd is de beeldkwaliteit verbazingwekkend goed. Men heeft bij Fox voor een 2.35:1 anamorfische transfer gekozen. Op sommige plaatsen zijn dan ook beschadigingen en stof aanwezig die enkel verwijderd zouden kunnen worden met een volledige digitale restauratie, wat voor een budgettitel nog al raar zou klinken. Dit minpunt buiten beschouwing gelaten is het zwartniveau zeer solide, contrast is optimaal en het beeld is ook meer dan voldoende scherp. Al bij al dus een goede zwart-wit beeldtransfer.


De film was origineel voorzien van een mono geluidstrack, voor deze dvd werd daar een stereo geluidsremix voor gemaakt. Spijtig genoeg weet deze niet echt te overtuigen en had men zich volgens ons even goed de moeite kunnen besparen van de remix en simpelweg de 1.0 monotrack op de dvd kunnen zetten. Dialogen klinken wel steeds duidelijk, maar de track klinkt toch steeds een beetje gedateerd en bevat nog redelijk wat beschadigingen die vermeden hadden kunnen worden. Maar voor een film van deze leeftijd toch een meer dan voldoende geluidstrack.


EXTRA’S
Op de disc vinden we enkel een bioscooptrailer terug.

CONCLUSIE
Sink the Bismarck is een echte oorlogsklassieker, op gebied van film dus een echte aanrader. De beeld- en geluidskwaliteit zijn zonder twijfel voor verbetering vatbaar, maar de leeftijd van de film en het feit dat het hier om een budgettitel gaat in acht genomen is deze meer dan voldoende. Voor de liefhebbers van het genre zeker en vast een aanrader.


cover
Studio: Fox

Regie: Lewis Gilbert
Met: Kenneth More, Dana Wynter

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1960

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013693


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Originele bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij