:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YES MINISTER - SERIE 1 & 2
YES MINISTER - SERIE 1 & 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-22
SERIE
De BBC staat ondertussen wel bekend voor de kwaliteit van zijn programma’s en deze Yes, Minister is daar geen uitzondering op. Yes, Minister is een politieke satire die de nodige portie typisch Britse humor in huis heeft. Verwacht hier dus geen grappen in de stijl van Austin Powers, neen, want hier moet men het hebben van de dialoog en de reacties van bepaalde personages. De hele serie draait dan ook om de dialoog, en het is ook in die dialoog dat de sterkte ligt. Voor de liefhebbers van Engelse comedy is dit een must!De partij van Jim Hacker heeft zojuist de verkiezingen gewonnen en Jim wacht vol spanning een telefoontje van de PM (Prime Minister) af. Hij hoopt namelijk op een ministerpost. Ondertussen hoort hij van allerhande bronnen andere benoemingen vernoemen en begint zo stilaan te wanhopen. Dan komt uiteindelijk het verlossende telefoontje en haast hij zich naar 10 Downing Street. Hij wordt zeer zeker benoemd... maar niet de ministerpost die hij gehoopt had… want hij wordt namelijk Minister van Administratieve Zaken. In het begin lijkt hem dit een simpele job, tot hij in contact komt met de civil service (ambtenarij), vooral zijn persoonlijke secretaris, Sir Humphrey Appleby, maakt het hem niet echt makkelijk. Op elke verandering die Jim wil doorvoeren lijkt Sir Humphrey wel een antwoord te hebben of weet hij de minister voldoende te bespelen zodat deze er toch niet komt. Maar soms komt ook Jim raar uit de hoek en moet Sir Humprey toch in het stof bijten.

Op deze DVD staan de eerste 2 series van deze klassieke Britse comedy serie, samen 14 afleveringen van ongeveer een half uur.

Serie 1:
Open Government, The Official Visit, The Economy Drive, Big Brother, The Writing on the Wall, The Right to Know, Jobs for the Boys.

Serie 2:
The Compassionate Society, Doing the Honours, The Death List, The Greasy Pole, The Devil You Know, The Quality of Life, A Question of Loyalty.BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze serie kunnen we in 2 delen opsplitsen:
- Intro: De intro is een getekende animatie en dat heeft nadelige gevolgen gehad bij de compressie voor de DVD. Er is namelijk serieus wat zogenaamde “mosquito noise” aanwezig, beter gekend als het Gibb-effect. Gelukkig beperkt zich dit tot de intro van iedere aflevering.

- Aflevering: De beeldkwaliteit van de eigenlijke aflevering zelf is voldoende scherp en helder. Wel had het geheel iets levendiger gemogen, want soms komen de kleuren nogal flets over. Een ander klein minpuntje is de aanwezigheid van interliniëring op sommige plaatsen. Maar gezien de leeftijd en waarschijnlijk ook de staat van het bronmateriaal kan het beeld meer dan voldoende genoemd worden.

Voor de geluidstrack heeft men een mono geluidstrack over 2 kanalen verspreid waardoor we dus een Dolby Digital 2.0 Dual Mono formaat geleverd krijgen. Aangezien de serie vooral op dialoog gesteund gaat lijkt het ons logisch dat mono geluid hier voldoende was. De dialogen klinken dan ook zeer helder en zijn meer dan voldoende verstaanbaar.EXTRA’SBuiten een paar pagina’s met informatie over de acteurs en de schrijvers zijn er op deze discs geen extra’s aanwezig.

CONCLUSIE
Voor de liefhebbers van Britse comedy is deze serie, die met een meer dan voldoende beeld- en geluidskwaliteit op DVD is gezet, een verplichte aankoop. Anderen zou ik aanraden van eerst eens een soortgelijke serie uit te proberen (er loopt altijd wel een gelijkaardige serie op BBC) vooraleer ze dit aanschaffen.


coverStudio: Warner

Regie: Antony Jay, Jonathan Lynn
Met: Paul Eddington, Nigel Hawthorne, Derek Fowlds

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
AL

Speelduur:
404 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931631518


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• Profielen van de acteurs
• Profielen van de schrijvers

Andere recente releases van deze maatschappij