:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOGAN'S RUN
LOGAN'S RUN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-28
FILM
Het is 2274, en eindelijk heeft men een manier gevonden om ecologisch te overleven. Maar of het allemaal zoveel beter is, blijft de vraag. De mensen leven in een stad waar een gesloten koepel over gespannen is. Niemand die weet heeft wat er zich buitenaf afspeelt, laat staan wie het zich waagt om er buiten te gaan, want wie dat wel doet wordt neergekogeld door de "Sandmen".  Op het eerste gezicht lijkt het allemaal wel een luilekkerleventje, maar er zit een giftig addertje onder het gras. Wie de leeftijd van dertig bereikt, ziet in de palm van zijn hand een rood licht opflikkeren waarmee hij weet dat zijn leven voorbij is en afgevoerd wordt naar de "carrousel" waar de mensen onder het mom van een nieuw leven gedood worden. Alles verloopt volgens plan tot Logan (Michael York) via één of andere programma een jonge vrouw bestelt, want zo ging dat wel in de jaren '70. De dame in kwestie is dan nog de sexy Jenny Agutter, die als Jessica-6 de Sandman er weet van te overtuigen dat het leven onder de koepel één grote leugen is.
Het idee om het gelijknamige boek van William F. Nolan en George Clayton Johnson uit 1967 te verfilmen fladderde al een tijdje rond in Hollywood, maar het was pas na het gigantische succes van Soylent Green en Westworld dat MGM dacht dat zo'n film ook wel zou lukken en aan David Zelag Goodman de opdracht werd gegeven om een script te schrijven. De film uit 1976 werd zo'n succes dat een jaar later CBS besloot om er ook een televisieserie van de maken, met in de hoofdrollen Gregory Harrison als Logan en Heather Menzies als Jessica. Het succes ervan was een pak minder, want na ontgoochelende kijkcijfers hield men het na 14 afleveringen voor bekeken. 
De Britse regisseur Michael Anderson wiens bekendste werk de oorlogsfilm The Dam Busters en de Jules Verne-verfilming van Around The World In 80 Days uit 1956 is, had voor zijn dystopische sciencefictionfilm Logan's Run zeer goed gekeken naar illustere voorgangers, en dan vooral naar Planet Of The Apes. Er wordt wel wat houterig geacteerd, niet in het minste door Peter Ustinov, die naar verluidt zijn domme teksten gewoon improviseerde, en de special effects - hoewel baanbrekend voor die tijd - zien er anno 2023 niet uit, toch is Logan's Run een zeer leuke sciencefictionfilm. De kledij is wel wat gedateerd, want ook hier dachten de makers dat de mens duizend jaar later erbij zou lopen als een hare krishna-hippie, en de robots zijn net niet lachwekkend, maar de film weet twee uur lang te charmeren en zonder echt te vervelen, ook al mocht het laatste half uur met Peter Ustinov beslist twintig minuten korter duren.
BEELD EN GELUID
Deze sciencefictionfilm verscheen op Warner. Het beeld ziet er wat verouderd uit en het is geen optimaal HD-beeld doordat er toch een vrij korrelig beeld te zien is en de details verre van scherp zijn, toch is het resultaat naar jaren 70-normen al bij al mooi. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die niet echt overweldigt, behalve de mooie score van Jerry Goldsmith.

EXTRA'S
Deze disc heeft naast een trailer ook een audiocommentaar met Michael York en Michael Anderson, daarnaast is er ook nog een oude featurette (in dvd-kwaliteit) die bestaat uit korte kijkjes achter de schermen en wat interviews.

CONCLUSIE
Voor sommige kijkers zal Logan's Run waarschijnlijk allemaal wel iets te oubollig zijn, maar voor wie houdt van lekker ouderwetse sciencefictionverhalen blijft dit een echte aanrader.cover
Studio: Warner

Regie: Michael Anderson
Met: Michael York, Richard Jordan, Jenny Agutter, Roscoe Lee Browne, Farrah Fawcett, Michael Anderson Jr.

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
1976

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892230933


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 1.0
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits LPCM mono

Ondertitels:
Engels, Duits, Frans, Spaans
Extra's:
• Trailer
• Audocommentaar met Michael Anderson en Michael York
• A Look In The 23rd Century


Andere recente releases van deze maatschappij