:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMAINS OF THE DAY, THE
REMAINS OF THE DAY, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-04-08
FILM
Butler Stevens (Anthony Hopkins) blikt aan het einde van zijn carrière terug op zijn jaren van trouwe dienst in het statige Engelse herenhuis van Lord Darlington (James Fox), ergens in Oxfordshire. Tijdens een weekje vrijaf zoekt hij Miss Kenton (Emma Thompson) op, die jaren als hoofd-dienstmeisje aan zijn zijde heeft gediend. Zijn eigen strenge regels in acht nemend heeft hoofdbutler Stevens altijd de dienstbaarheid aan zijn Lord als absolute regel gesteld, en hierbij niet alleen zijn eigen gevoelens voor Miss Kenton verdrongen, maar ook al het personeel ingepeperd dat alle mogelijke uitingen van private gevoelens een belemmering voor de goede gang van zaken op het landgoed vormden. Stevens heeft ook nooit de motieven van Lord Darlington in twijfel getrokken, en die waren op zijn minst gezegd twijfelachtig. Darlington had namelijk tussen de twee Wereldoorlogen een meer dan gezonde sympathie voor de Duitsers ontwikkeld, die in zijn ogen onheus bejegend waren na afloop van de Eerste Wereldoorlog. In de praktijk betekende dit dat his Lordship op regelmatige basis "conferenties" hield waarbij hij 's werelds grootste nazi-sympathisanten snode plannen liet smeden om Engeland mee in een nieuwe oorlog te betrekken. Stevens heeft al die tijd zijn meester gediend zonder vragen te stellen, zelfs niet toen Miss Kenton duidelijk meer morele problemen had met onder meer het feit dat de joodse dienstmeisjes ineens de deur werden gewezen. De goede butler cijferde zichzelf daardoor ook zodanig weg, dat hij pas jaren later zijn onvoorwaardelijke loyaliteit in vraag is begonnen te stellen.
The Remains Of The Day is een imposant historisch drama, dat liefhebbers van films als Sense And Sensibility en Angela's Ashes zeker zal aanspreken. Nochtans is het geen eenvoudige film, met een zeer traag verteltempo, zonder noemenswaardige actie maar met des te meer de nadruk op lange en ingewikkelde dialogen. De prent is dus in de eerste plaats een vrij podium om rasacteurs Emma Thompson en vooral Anthony Hopkins nog maar eens hun overschot aan talent te laten tentoonspreiden. Vooral deze laatste is nog maar eens briljant, en houdt dan ook de film grotendeels overeind en de kijker geboeid. Aan decorum, mooie plaatjes en imposante kostuums is er zoals in de meeste van dit soort films geen gebrek; de regie is zeer strak en degelijk maar tegelijkertijd ook zeer klassiek en het verhaal focust zich iets te weinig op de omstandigheden buiten het besturen van het huishouden, wat soms een paar leemtes in het scenario veroorzaakt. De film schetst wel een interessant historisch kader aangaande het zogenaamde appeasement, d.i. de verzoeningspogingen met het door de Eerste Wereldoorlog economisch totaal verlamde Duitsland door de voormalige (en toekomstige) vijand.
BEELD EN GELUID
The Remains Of The Day verscheen eerder op dvd en op Blu-ray, en nu Sony de Benelux links laat liggen, moeten we hier niet meer hopen op een 4K-schijf. Deze is evenwel uitgekomen in de Verenigde Staten, en bevat onder meer Nederlandse ondertiteling. Regisseur James Ivory heeft zich met de UHD-transfer bemoeid, en het resultaat is één van de beste technische prestaties die we de laatste tijd hebben mogen zien. De film is donker en grainy, maar de transfer haalt het maximale uit de details, weet een zeer goed contrast voor te leggen, maar vooral de close-ups, zoals die van het verweerde gezicht van Stevens' vader, ijn geweldig. De kleuren, zoals op de schilderijen die op het begin van de film geveild worden, komen in Dolby Vision nog eens dubbel zo goed uit de verf, en ook de buitenopnames zijn gewoon schitterend. De Dolby Atmos-track is meer dan adequaat voor een film die voornamelijk uit dialogen bestaat, maar er werd onder meer aandacht besteed aan de surrounds tijdens de scène waarin Stevens aan het hoofd van de tafel zit waar het personeel dineert, en daar weerklinken langs alle kanten de geluiden van messen en vorken op het porselein. Het is echter vooral de muziektrack die weet te bekoren, zonder te overheersend te zijn, maar toch alomtegenwoordig.
EXTRA'S
Op de Blu-ray was de audiocommentaartrack eertijds gesneuveld, maar alhoewel er bij deze 4K-schijf geen Blu-ray zit, is al het bonusmateriaal dat ooit op vorige releases te vinden was, weerhouden, wat we een mooie evolutie vinden. De disk bevat dus zoals gezegd een vrij interessante commentaartrack met producer Ismail Merchant, regisseur James Ivory en hoofdactrice Emma Thompson. Dan volgen de documentaires. The filmmaker's journey (29:52) bevat naast de obligate interviews met de crew (onder meer de intussen overleden Christopher Reeve, die hier één van de laatste rollen speelde vooraleer hij verlamd geraakte) en de makers enkele interessante historische visies en een interessante bijdrage over de adaptatie van het boek door de auteur Kazuo Ishiguro zelf. In Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw (14:51) wordt de historische achtergrond van de eerder vermelde appeasement verder uitgediept. Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day (28:37) is een typische productie voor het Amerikaanse HBO-First Look, een TV-uitzending die de kijkers naar de bioscoopzaal moet lokken, maar dan wel een goed gestoffeerde, interessante kijk achter de schermen. Er zijn verwijderde scènes met optioneel commentaar (14:27), en de schijf wordt afgesloten met twee trailers (4:47).

CONCLUSIE

The Remains Of The Day is absoluut technische topper, die ons des te kwader maakt dat Sony geen schijven meer uitbrengt in de Benelux. Importeren is de boodschap, maar u krijgt er wel wat voor terug.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: James Ivory
Met: Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant, Peter Vaughan, Lena Headey

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
PG

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
043396630536


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 2.0
Frans DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans DTS-HD MA 2.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Hongaars, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Thais, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur James Ivory, producer Ismael Merchant en actrice Emma Thompson
• Documentaire "Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day"
• Documentaire "The Remains of the Day: The filmmaker's journey"
• Documentaire "Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw"
• Verwijderde scènes met optioneel commentaar
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij