:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AVEC AMOUR ET ACHARNEMENT
AVEC AMOUR ET ACHARNEMENT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-14
FILMS
Een film over mensen met kopzorgen die niet graag in hun ziel laten kijken waardoor ze een gesloten blad vormen, zo zou je Avec Amour Et Acharnement, de nieuwste film van Claire Denis, eigenlijk nog het best kunnen omschrijven. Denis is al jaren een gevestigde naam in het filmfestivalmilieu, maar bij het grote publiek wil het maar niet lukken. Zelfs niet echt in de arthousezalen, want in Vlaanderen was de nieuwste van Denis er nauwelijks te zien. Jammer, want hoewel Avec Amour Et Acharnement wel arthouse pur sang is, gaat het ook over het tonen van simpele menselijke gevoelens, of beter gezegd de onmogelijkheid om die uit te drukken.
Het verhaal begint aan een rustig meertje waar Jean (Vincent Lindon) op innemende wijze zijn geliefde Sara (Juliette Binoche) vasthoudt. Het is een gebaar van liefde, of tenminste, zo lijkt het toch, want hoewel de twee al tien jaar samen zijn, zijn ze nog maar zelden intens gelukkig geweest. Jean heeft een tijdje in de cel gezeten, en dat maakt er het leven niet eenvoudiger op, zeker niet als je nieuwe kansen wil. Ook krijgt hij maar geen greep op zijn rebellerende zoon, van wie de moeder is teruggekeerd naar Martinique en opgevoed wordt door zijn oma. Sara heeft het eveneens moeilijk, en dat heeft alles te maken met haar vorige minnaar François (Grégoire Colin), die ze maar niet uit haar hoofd kan zetten. Het toeval wil dat haar twee geliefden ook twee vrienden zijn die met elkaar optrekken om jong rugbytalent te scouten. Sara wedt tegelijk op twee paardjes door een driehoeksverhouding aan te gaan zonder dat de twee mannen dat van elkaar weten, maar dat is niet zonder risico.
Met High Life, de vorige film van Denis, zaten we volop in de ruimte, maar met Avec Amour Et Acharnement bevinden we ons in hartje Parijs. Niet dat Denis zich beroept op afgezaagde sightseeing, want het grootste deel van de film speelt zich binnenshuis af, wat de claustrofobische sfeer prachtig benadrukt, want Sara beseft maar al te goed dat ze door haar gevaarlijk dubbelspel alsmaar meer in een enge situatie terechtkomt. Een beeldvoering die briljant in vorm is gebracht door DOP'er Eric Gautier, die reeds fantastisch werk leverde voor films als Ash Is Purest White, en ondertussen alweer met Denis heeft samengewerkt voor de binnenkort te verschijnen A24-film Stars At Noon met Margaret Qualley.

Voor heel wat mensen zou de traagheid en het feit dat Denis niet kiest voor een rechttoe-rechtaan verhaal een reden kunnen zijn om deze film opzij te schuiven, maar daar tegenover krijg je wel sprankelende vertolkingen van de altijd goed acterende Juliette Binoche, alsook Vincent Lindon, die we al zagen schitteren als de verwarde brandweerman in Gouden Palm-winnaar Titane. Een meesterwerk is Avec Amour Et Acharnement zeker niet geworden, want daar is het allemaal iets te oppervlakkig voor. Wel is dit een film die met weinig woorden heel veel zegt, en dat is op zich ook al een verdienste.
BEELD EN GELUID
Hoewel we het allergrootste respect hebben voor Cherry Pickers omdat ze dit soort moeilijke titels nog steeds een dvd-release wil bieden, is Avec Amour Et Acharnement een film die het best tot uiting komt op het grote doek. De dvd is wel degelijk, maar mist toch een verfijnde detaillering, en dat is toch belangrijk voor een film die zich vooral wil bewijzen door zijn minutieuze details. De geluidsband is een Franse Dolby Digital 5.1 waarin niet zo veel gebeurt, behalve een meeslepende soundtrack van Tindersticks-frontman Stuart A. Staples. De Engelstalige titel, Both Sides Of The Blade, is trouwens een liedje van de Tindersticks.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Het is zeker geen publiek geheim dat de films van Claire Denis bijna alleen maar opgemerkt worden in het arthousemilieu. Hoewel de film soms wat zucht onder een net iets te traag tempo, vertelt Avec Amour Et Acharnement op een heel toegankelijke wijze een verhaal over twijfels, dat perfect wordt gedragen door de schitterende vertolkingen van Juliette Binoche en Vincent Lindon.cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Claire Denis
Met: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316140


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij