:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOLY SPIDER
HOLY SPIDER
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-13
FILM
Holy Spider was omnipresent in de eindejaarslijsten. Ook voor ondergetekende behoorde deze thriller tot het beste van het filmjaar 2022, en wie weet kaapt deze film wel de Oscar weg voor Beste Buitenlandse Film. Hoewel de film een aanklacht is tegen het Iraanse regime, werd alles in Jordanië opgenomen. Regisseur Ali Abbasi, die in Iran is geboren, was immers genoodzaakt om op zijn twintigste zijn biezen naar Denemarken te pakken, alwaar hij ondertussen een aardige filmcarrière heeft uitgebouwd. Een paar jaar geleden verscheen van hem het vrij absurde Gräns, maar met Holy Spider tovert hij een topthriller uit zijn mouw waarmee hij het hele Iraanse (corrupte) systeem in zijn blootje zet.
Holy Spider is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in Mashhad, wat de tweede grootste stad van Iran is. Bouwvakker Saeed Hanaei (Mehdi Bajestani) pleegde er tussen 2000 en 2001 zestien moorden. De ironie wil dat deze onmens door zijn brutale daden een volksheld werd, omdat zijn slachtoffers één voor één prostituees waren die vaak aan de drugs zaten. Mashhad beschouwde zijn bloeddorstige slachtingen als een jihad tegen het uitschot. In naam van Allah wurgt Saeed zijn slachtoffers met hun hijab. De bruut kreeg hiermee niet alleen de bevolking achter zich, maar ook de gezagvoerders, die de sekswerkers als tweederangsburgers zagen.

Ali Abbasi voegde qua fictie alleen maar het personage van de journaliste Rahimi (Zar Amir-Ebrahimi) aan het verhaal toe, die heldhaftig op zoek gaat naar de Holy Spider, wat de bijnaam is die de Iraanse seriemoordenaar kreeg van de pers. In deze zo goed als feilloze misdaadfilm krijg je een stuk van Iran te zien dat doorgaans niemand kent omdat het zo goed als weggemoffeld wordt.
Holy Spider is dan ook ijzingwekkende thriller geworden die qua stijl helemaal niet moet onderdoen voor het werk van Michael Mann of David Fincher. Naast het genie van Ali Abbasi profiteert deze misdaadfilm ook nog eens van het onweerstaanbare natuurtalent van Zar Amir Ebrahimi, die met haar rol van de journaliste in Cannes terecht werd gelauwerd als Beste Actrice. De seriemoordenaar wordt met glans vertolkt door Mehdi Bajestani, en hij zet hiermee één van de meest angstaanjagende filmpsychopaten van de laatste jaren neer. Laat je vooral niet afschrikken door de setting, want Holy Spider is één van de sterkste thrillers in jaren.

BEELD EN GELUID
Holy Spider verscheen op dvd bij Cinéart. De kleuren oog wel wat bleekjes, maar toch gaat het om een meer dan behoorlijke transfer. In de panoramazichten durft het wel eens wat wazig worden maar in het algemeen kun je van een meer dan behoorlijke detaillering spreken. De geluidsband is een vrij onopvallende, maar uiterst verzorgde Dolby Digital 5.1-track die volledig in het Perzisch is.
EXTRA'S
Jammer genoeg is een trailer de enige extra die je op deze dvd vindt.

CONCLUSIE
Holy Spider van Ali Abbasi vertelt het waargebeurde relaas van een psychopaat die prostituees met hun hijab wurgt en naar eigen zeggen in naam van Allah handelt. De film werd terecht een favoriet op de alternatieve filmfestivals, toch is dit een thriller met Hollywood-trekjes die perfect naast het werk van Michael Mann of David Fincher kan staan.cover
Studio: Cinéart

Regie: Ali Abbasi
Met: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad

Film:
9/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083187749


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Perzisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij