:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PASSAGERS DE LA NUIT, LES
PASSAGERS DE LA NUIT, LES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-12
FILM
Wanneer Elisabeth (Charlotte Gainsbourg) achtergelaten wordt door haar man, stort haar hele wereld in elkaar. De moeder is alle zelfvertrouwen kwijt, en dat laat zich ook gelden in de sollicitatiegesprekken die ze moet afleggen. Haar twee kinderen, Mathias (Quito Rayon Richter) en Judith (Megan Northam), die net niet oud genoeg zijn om op eigen benen te staan, leiden stilaan hun eigen leven. Plotseling verandert het leven voor Elisabeth als ze de moed vindt om te solliciteren voor een baan bij een Franse radiozender die veel luisteraars scoort met zijn nachtprogramma dat gepresenteerd wordt door de bazige Vanda Dorval (Emmanuelle Béart). Het is een soort van Eenzame Hartenbureau, waarbij de rol van Edwin Ysebaert vertolkt wordt door Vanda. Wie problemen heeft, belt de radio op en lucht daar zijn hart. Elizabeth krijgt de job en is verantwoordelijk voor het selecteren van de binnengelopen telefoontjes. Eén van de luisteraars is de dakloze Talulah (Noée Abita). Uit medelijden, of wie weet door andere motieven, besluit Elizabeth om de dakloze jonge vrouw bij haar thuis onderdak te bieden.
Les Passagers De La Nuit is een perfect drama zoals alleen de Fransen het kunnen, een alledaags verhaal dat gedragen wordt door een degelijke arthouseregie en dat profiteert van uitmuntende vertolkingen. Zoals steeds schittert Charlotte Gainsbourg, die perfect gecast is als onzekere vrouw en die een diep geheim met zich meedraagt. Toch zijn de prestaties van Noée Abita, die de liefhebbers van de Franse film hebben leren kennen door het skidrama Slalom, even sterk.
Regisseur Mikhaël Hers, die in Frankrijk al lang geen onbekende meer is, nam niet alleen Parijs als setting, maar hij koos ook voor de jaren '80, en wel de periode waarin Mitterrand als president werd verkozen, een socialistische president die de Fransen weer hoop gaf en vol goede bedoelingen zat door bijvoorbeeld commerciële tv-stations toe te laten, maar door de economische omstandigheden werd hij vlug gedwongen tot een sterk bezuinigingsprogramma. Hers weet deze periode goed in beeld te brengen door het gebruik van archiefbeelden, een leuke keuze van eightiessongs, maar ook door de juiste gebouwen uit te kiezen, waardoor de film net als Welt Am Draht van Fassbinder een ietwat futuristisch kantje krijgt. Les Passagers De La Nuit is een fijne film over kleine dingen, zonder dat het ook maar één moment hautain aanvoelt.

BEELD EN GELUID
Dit Frans drama werd bij ons uitgebracht op dvd bij Cinéart. Regisseur Mikhaël Hers gebruikt doelbewust oude archiefbeelden om de sfeer van toen te scheppen, wat tot een amateuristisch korrelig beeld leidt dat wat wat lijkt op oude VHS-opnames. De andere delen van de film hebben een vrij realistisch kleurenpatroon met weinig donkere scènes en een detaillering die het gemiddelde haalt. De geluidsband is een Franse Dolby Digital 5.1 met weinig effecten, maar met een ongelooflijk leuke eighties-soundtrack.
EXTRA'S
Qua extra's moet je het hier stellen met een trailer.

CONCLUSIE
Les Passagers De La Nuit
is geslaagde auteurscinema over mensen die zichzelf hebben verloren maar nooit opgeven om naar zichzelf te zoeken. Het is een film die zich afspeelt in het Parijs van de jaren '80 en gedragen wordt door een zoals altijd innemende Charlotte Gainsbourg, maar met een al even sterke Noée Abita, die wel eens een zeer grote dame zou kunnen worden in de Franse cinema.cover
Studio: Cinéart

Regie: Mikhaël Hers
Met: Charlotte Gainsbourg, Emmanuelle Béart, Noée Abita, Ophelia Kolb

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083187978


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij