:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARRIED TO THE MOB
MARRIED TO THE MOB (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-16
FILM
Wie maar weinig heeft met films uit de jaren '80 zal geen weet hebben van Married To The Mob. Nochtans gaat het om een film met Michelle Pfeiffer, die in 1988 nog één van de leading ladies in Hollywood was, en met Jonathan Demme achter de camera. Demme had net Something Wild gemaakt, een komedie met Melanie Griffith en drie jaar later zou hij het baanbrekende The Silence Of The Lambs maken.
Michelle Pfeiffer mocht na Scarface voor de tweede keer in de huid kruipen van een knappe vrouw (wat had je anders gedacht) die getrouwd is met een maffialid. Angela (Pfeiffer dus) is een echte huissloof, die moet dansen naar de pijpen van haar man Frank de Marco, een rol die weinig overtuigend neergezet wordt door Alec Baldwin en (spoiler-alert) na amper tien minuten reeds vermoord wordt. De dader is de sluwe maffiabaas Tony "The Tiger" Russo (Dean Stockwell), een gangster zoals je ze alleen maar in de films ziet. Angela heeft er genoeg van, en wil met haar zoon ontsnappen aan de criminele onderwereld, maar ze wordt lastiggevallen door Tony die haar ongegeneerd op de begrafenis van haar man een tongkus draait. De FBI-agenten Mike Downey (Matthew Modine) en Ed Benitez (Oliver Platt), die vanuit een bestelwagen de ceremonie volgen, zijn hiervan getuige, waardoor Angela een hoofdverdachte in de moordzaak wordt.
Behalve met wat machinegeweren heeft Married To The Mob dus niks te maken met The Godfather, maar gaat het wel om een geestige komedie die nu niet meer zou kunnen, wellicht door het net iets te dwaze (maar best wel leuke) karakter. Ook al is de film gemaakt op het einde van de jaren '80, is dit eighties pur sang waar liefhebbers van zullen smullen, inclusief het vrij belachelijke haarlakkapsel van Michelle Pfeiffer. De gangsters zijn één voor één cartoonesk en samengeraapt uit de meest idiote clichés, maar al bij al best zijn ze best genietbaar. De zwakke schakel is helaas Matthew Modine. In feite was Tom Cruise de man die deze klus moest klaren. Het script werd tot zes toe maal herschreven om hem te kunnen overtuigen, maar uiteindelijk koos Cruise voor Cocktail. Matthew Modine, die na het draaien van Full Metal Jacket mentaal in de put zat, deed wat hem gevraagd werd, want hij vond in eerste instantie het script allesbehalve grappig.
Married To The Mob is een typische Demme-komedie die perfect aanleunt bij zijn stijl uit de jaren '80. Weeral kon Demme rekenen op David Byrne, en de film zit vol cameos van beroemde (in Amerika toch) muzikanten zoals David Johansen als priester of Chris Isaak, ook al is het als clown. Grappig is dat Jonathan Demme het newwave-nummer Goodbye Horses van Q. Lazarus gebruikt, dat later beroemd zou worden door The Silence Of The Lambs waarop seriemoordenaar Buffalo Bill staat te dansen. Daarna gebruikte hij dat ook voor Philadelphia. Ook al wilde men in het begin Jessica Lange, is Michelle Pfeiffer de ster van deze komedie, die misschien wel een ietwat gedateerde indruk toont maar best aardig is, zeker als je hem ziet in deze puike uitgave van Fun City Editions.

BEELD EN GELUID

Voor de lezers die geen regiovrije speler in huis hebben, is het net als bij Criterion opletten geblazen. Normaal brengt het Amerikaanse Fun City Editions alleen maar regiogebonden disks uit, maar sinds kort worden hun releases door het Britse Radiance gedistribueerd, en die zijn wel afspeelbaar op gewone players. Wel moet je er dus voor zorgen dat je de Britse release bestelt. Fun City Editions specialiseert zich in pulpfilms die het tot cult hebben geschopt, met transfers om u tegen te zeggen. De detaillering van deze eightiesfilm is tot in de puntjes verzorgd, met een zeer gevarieerd kleurenpalet, en er is niet het minste streepje te zien. De geluidsband is een uiterst energieke LPCM 2.0. De special effects zijn wel wat naar de achtergrond verdreven, maar de soundtrack die is samengesteld door Talking Heads-opperhoofd David Byrne bevat onder andere muziek van New Order.
EXTRA'S
Op de disk is er heel wat extra materiaal aanwezig. Er is een trailer en een galerij waar je heel wat filmstills en posters ziet. Er is ook een audiocommentaar dat verzorgd wordt door Danielle Henderson en Millie De Chirico, de twee mensen van de fantastische podcast I Saw What You Did. Voor de rest zijn er een heleboel interviews aanwezig. In het 30 minuten durende Writing 'Married To The Mob' zien we een interview met de scenaristen Barry Strugatz en Mark R. Burns, die terugblikken op hun beginjaren. Het was hun bedoeling om van Married To The Mob een film te maken waarin een vrouw centraal stond, wat niet zo gebruikelijk was bij maffiafilms, ook al is het een komedie, waarmee ze zo probeerden door te breken in Hollywood. Ook It Barreled Into My Life duurt een half uur, en dat is een interview met actrice Mercedes Ruehl, die iets vertelt over haar auditie. Ruehl heeft het ook over haar respect voor Jonathan Demme en hoe het was om met Michelle Pfeiffer samen te werken. Dan is er A Simple Enjoyment of Life, wat een twintig minuten durend interview is met acteur Matthew Modine, die toegeeft dat Married To The Mob meer een verplichte zaak was, maar tegelijkertijd spreekt hij vol lof over Jonathan Demme. Tenslotte is er ook nog een zeer uitgebreid boekje, en voor de verzamelaar een slipcover.

CONCLUSIE

Married To The Mob was een behoorlijke hit in de videotheken, maar is nu zo goed als vergeten. Dit is het soort komedies dat ze alleen maar in de jaren '80 konden maken, onnozel maar tegelijkertijd grappig en met een (zoals altijd) oogverblindende Michelle Pfeiffer. Het soort gangsterfilm zoals je ze maar weinig zag!coverStudio: Fun City Editions

Regie: Jonathan Demme
Met: Michelle Pfeiffer, Matthew Modine, Dean Stockwell, Mercedes Ruehl, Alec Baldwin, Trey Wilson

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1988

Leeftijd:
15

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060974689972


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Fotogalerij
• Boekje
• Audiocommentaar van podcasters Danielle Henderson en Millie De Chirico
• Writing 'Married To The Mob'
• It Barreled Into My Life
• A Simple Enjoyment of Life

Andere recente releases van deze maatschappij