:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUNDOWN
SUNDOWN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-26
FILM
Londenaar Neil Bennet (Tim Roth) heeft alles wat hij nodig heeft in zijn leven. Ook al verdient hij tonnen geld met het runnen van een vleesbedrijf, moet hij geen poot uitsteken, want zijn ijverige zus Alice (Charlotte Gainsbourg) zorgt voor alles. Hij is een vrijgezel die het liefst van al in een stoel ligt te luieren en het ene biertje na het andere naar binnen kapt. Maar tijdens een reis naar Acapulco gebeurt er iets.
Alice, die haar kinderen Alexa (Albertine Kotting McMillan) en Colin (Samuel Bottemley) heeft meegenomen, krijgt een telefoontje vanuit Londen dat hun moeder op sterven ligt. Halsoverkop pakt iedereen zijn koffers, maar eens op de luchthaven "ontdekt" Neil dat hij zijn paspoort is vergeten. Hij belooft om later naar Engeland over te vliegen, maar de man heeft heel andere plannen.

De Mexicaanse regisseur Michel Franco dropt ontzettend veel in zijn film die amper 83 minuten duurt. Franco blijft wel vaag in de achtergrondverhalen, zeker wat de misdaad betreft die een allesbehalve mooi beeld van Mexico schept. Ook over de beweegreden van Neil, hoewel het slot voor zich spreekt, blijft Franco vaag, en lijkt het wel alsof je naar het relaas kijkt van een welgestelde blanke man die zich stierlijk verveelt, maar Sundown gaat toch verder dan dat.
De film wordt bijna volledig gedragen door een excellente Tim Roth, met aan de andere kant Charlotte Gainsbourg als de koele zakelijke kikker. Het is moeilijk om sympathie op te bouwen voor een personage als dat van Neil, toch sleurt hij je vertederend mee in zijn egocentrische wereldje waarin hij op zoek gaat naar dingen die hij nooit heeft gekend en denkt te kunnen vinden in Acapulco.

Sundown is een bijna emotieloze fatalistische film waar je toch een warm gevoel aan overhoudt. Deze film van Franco gaat over dingen die je niet durft zeggen in je leven, opgekropte gevoelens en de onweerstaanbare drang naar rebellie. De meningen zijn verdeeld over dit pareltje, maar wie zich laat meeslepen in dit bijzondere verhaal, zou hier wel eens één van de parels van het jaar in kunnen ontdekken.
BEELD EN GELUID
Deze uiterst toegankelijke arthousefilm verscheen bij ons op dvd bij Imagine. Slecht wordt het nooit, toch mist deze transfer voldoende aflijning en detaillering, en dat in een film die qua beeldschepping het vooral moet hebben van de exotische stranden van Acapulco. De geluidsband is een vrij minimale Dolby Digital 5.1 waarin Engels en Spaans door elkaar gesproken wordt. Effecten zijn nauwelijks aanwezig, en ook de muziek zit vaak verscholen in de achtergrond.

EXTRA'S
Helaas staan er geen extra's op deze disk.
CONCLUSIE
Sundown duurt net geen anderhalf uur, maar dat is voldoende om de kijker met een uppercut op te zadelen die je doet nadenken over de vergankelijkheid van ons aards bestaan, en als bonus levert het nog een steengoede film op.cover
Studio: Imagine Film Distribution

Regie: Michel Franco
Met: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425037941853


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels / Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij