:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DECISION TO LEAVE
DECISION TO LEAVE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-23
FILM
Als je de uitstapjes naar de televisiewereld niet meetelt, dan hebben de fans van Park Chan-wook meer dan vijf jaar moeten wachten op de opvolger van het alom bejubelde The Handmaiden. Het lange wachten werd gelukkig beloond, want Decision To Leave is een thriller grand cru geworden, die door heel wat mensen vergeleken werd met Basic Instinct, al was het maar omdat de hoofdverdachte in een moordzaak een sluitend alibi heeft waar geen enkele rechercheur omheen kan.
Hae-Jun (Park Hae-il) is een politiedetective die in Busan werkt en aan slapeloosheid lijdt. Zijn vrouw Jung-An (Lee Jung-hyun), die in een kerncentrale werkt, ziet hij slechts één keer per week. Echt romantisch is het niet. De twee verplichten elkaar om één keer in de week seks te hebben, ook al draait die éne dag samen uit op ruzie, wat vaak gebeurt. Hae-Jun stort zich dan maar op zijn werk. Samen met zijn partner Soo-Wan (Go Kyung-pyo) probeert hij de moord op te lossen op een gepensioneerde immigratiewerker die aan de voet van een berg die hij vaak heeft beklommen, dood teruggevonden wordt. Alle sporen van verdenking leiden naar zijn veel jongere vrouw, de Chinese Song Seo-Rae (Tang Wei), die als thuishulp werkt. De ondervragers merken dat de vrouw maar weinig verdriet heeft en dat ze eveneens een verdachtmakende schram op haar hand, alsook wat blauwe plekken op haar benen en romp heeft. De verdachte heeft evenwel een perfect alibi.
De reden waarom deze film, waarmee de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-wook de prijs voor Beste Regisseur in Cannes won, vaak vergeleken wordt met Basic Instinct, zal ongetwijfeld veel te maken hebben met het feit dat het eveneens om een beregoede thriller gaat. Park Chan-wook liet in interviews reeds uitschijnen dat hij niet negatief staat tegenover een Amerikaanse remake, hoewel dat zou zonde zijn. Niet alleen omdat de miskleun die Spike Lee maakte met zijn versie van Oldboy ons nog fris in het geheugen ligt, ook omdat de kracht net in die soms vreemde Aziatische wereld ligt die Decision To Leave zo'n apart karakter bezorgt.
Op een zeer gedistilleerde wijze gebruikt Park Chan-wook in Decision To Leave de twee elementen die hem zo uniek maken in de filmwereld: zijn talent om als een echte meesterverteller een thriller te presenteren, alsook zijn gave om de kijker op een erotisch sleeptouw te nemen. De verschijning van Tang Wei is ravissant, het soort femme fatale die je zit uit te dagen, maar op wie je nooit boos kan worden, en het is net in dat web dat de rechercheur betrokken raakt. Maar ook cinematografisch is de film verbluffend. Hypermodern, maar ook het voyeuristisch kantje krijgt een extra dimensie. Als Hae-Jun beroepshalve door de verrekijker Song Seo-Rae zit te begluren, dan kijk je met hem niet mee door de lens, maar beeldt hij zich in dat hij bij de verdachte thuis zit, waarmee je weet wie in het onderzoek de touwtjes in handen heeft.

BEELD EN GELUID
Decision To Leave kwam uit bij ons op Cinéart via dvd. Hoewel de visuele kunsten van Park Chan-wook om een Blu-ray schreeuwen, krijg je toch een uiterst verzorgde dvd, die uitblinkt in zijn hypermoderne kleuren die deze film domineren. Technische mankementen zijn er niet, en alles oogt perfect afgelijnd. De geluidsband is een functionele Dolby Digital 5.1 in het Koreaans, alsook in het Frans, ook al zien wij geen enkele reden om daar naar te kijken.
EXTRA'S
Helaas staan er geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Ofschoon het met Decision To Leave vijf jaar wachten werd op de terugkeer van Park Chan-wook op het witte doek, wordt de kijker beloond met een erotische topthriller waarbij de femme fatale (geleverd door een onweerstaanbare Tang Wei) de spelregels bepaalt.cover
Studio: Cinéart

Regie: Park Chan-Wook
Met: Tang Wei, Park Hae-il, Go Kyung-Pyo

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083186643


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij