:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TORI ET LOKITA
TORI ET LOKITA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-12-16
FILM
Toen Tijmen Govaerts, één van de twee Vlamingen in deze Waalse film, in de Gentse Sphinx-cinema Tori & Lokita kwam voorstellen, was het verbazend om te horen hoe hij op het einde van de film de woorden "beter dan dit wordt het niet" zuchtte toen moderator Ben Van Alboom hem naar zijn toekomstplannen vroeg. Het mag duidelijk zijn, wil heel Amerika samenwerken met Wes Anderson, dan is dat in eigen land met de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. Niet iedereen zal ermee akkoord zijn, zeker geen jaloerse cineasten uit eigen land, maar wat deze twee broers uit Luik doen, is cinema van de bovenste plank en het beste van wat dit land op cinematografisch vlak te bieden heeft. Een stijl die simpel is, maar die ondertussen al zoveel is gekopieerd, zeker in Cannes, dat het niet meer opvalt. Zoals steeds bij de Dardennes gaat het in Tori & Lokita ook om een alledaags verhaal waar je de krop van in de keel krijgt, en dat door het op een bijna documentaire-achtige manier in beeld brengen.
Hun stijl is ondertussen zo'n gemeengoed geworden dat het nog nauwelijks opvalt dat er een nieuwe film uit is van Jean-Pierre en Luc Dardenne. De laatste jaren werden we verwend met pareltjes als Deux Jours, Une Nuit, La Fille Inconnue en Le Jeune Ahmed, en nu zijn ze er dus opnieuw met Tori Et Lokita. Een film die qua stijl doet terug denken aan hun begindagen, niet omdat ze ooit maar één moment van hun vertrouwde pad zijn afgeweken, wel omdat het een bikkelharde film is geworden die doet denken aan L'Enfant en Le Fils. Toen we deze film in een hokje moesten plaatsen, wat nooit gemakkelijk is, viel het op dat de lijn tussen thriller en drama flinterdun is. Feit is dat dit cinema is die je nooit vergeet en die je er doet aan herinneren hoe wreed de wereld is.
De film draait rond de jonge Tori (Pablo Schils) en de wat oudere Lokita (Joely Mbundu) uit Kameroen. De twee zitten in hetzelfde schuitje, vluchtelingen die wachten op papieren om in België wat geluk (en vooral veiligheid) te vinden. De twee doen zich voor als broer en zus om zo aan hun documenten te raken, maar vanaf de eerste ondervraging zakt Lokita door het ijs door verkeerde antwoorden te geven. Het is dan ook niet meer dan een kwestie van tijd vooraleer Lokita het land zal worden uitgezet en de jonge Tori volledig aan zijn lot wordt overgelaten. Om te overleven zijn de twee overgeleverd aan een drugskoerier, die hen verplicht om in het holst van de nacht voor een peulenschil drugs te verkopen. Het weinige wat ze verdienen, wordt onmiddellijk afgepakt door de mensensmokkelaar die de twee naar hier bracht.
Net zoals in iedere Dardenne-film is het uitkijken naar het acteertalent dat ze bijna letterlijk op straat vonden. Onbekenden die later internationale furore zouden maken, zoals Jérémie Renier en Olivier Gourmet, voor deze film zijn dat Pablo Schils en Joely Mbundu geworden, twee rastalenten waar het naturel zo vanaf spat dat je je afvraagt waar de Waalse broers ze vandaan halen. Maar ook Charlotte De Bruyne schittert in haar korte rol, net als Tijmen Govaerts, die uit één of andere Martin Scorsese-gangsterfilm lijkt te komen. Tori & Lokita is film op zijn best, en één die alle reden heeft om in de top tien van 2022 te staan.

BEELD EN GELUID
Deze film kwam uit op dvd bij Cinéart, net zoals alle andere films van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Cinéart snapt dat je dvd's alleen nog maar kan verkopen als je die met de allergrootste zorg uitbrengt, en dat is toch wel het minste wat je hierover kan zeggen. De Dardenne-films hebben geen tierlantijntjes, alles ziet eruit zoals het is, dus ook de kleuren die ontzettend realistisch ogen zonder het minste mankement of filmgrain. De geluidsband is een sobere Dolby Digital 5.1 met minimale geluiden, maar elk van hen heeft een ontzettend grote betekenis.
EXTRA'S
Jammer genoeg vind je op deze disk geen extra's.

CONCLUSIE
Hoewel de Dardennes nooit een slechte film hebben afgeleverd, mag je toch wel stellen dat Tori & Lokita teruggrijpt naar hun begindagen, al was het maar voor het schokmoment dat je dagenlang blijft achtervolgen. Cinema op zijn best, precies zoals we van de Waalse broers hadden verwacht.cover
Studio: Cinéart

Regie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Met: Mbundu Joely, Pablo Schils, Charlotte De Bruyne, Tijmen Govaerts

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083188098


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij