:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW JULIE DELPY
INTERVIEW JULIE DELPY
Type: Interview - Datum: 2005-10-08 - Geplaatst door: Bart
Onlangs kwam Before Sunset, het vervolg op Before Sunrise (1994) uit op dvd. Wij hadden een persoonlijk gesprek met hoofdrolspeelster Julie Delpy, die velen onder jullie wellicht ook kennen uit Killing Zoe, An American Werewolf In Paris, The Three Musketeers en de Trois Couleurs-trilogie.DVD Info: De opnames namen slechts 15 dagen, ofwel 3 weken in beslag. Wellicht was dit een zware taak om alles in zoín korte periode in te blikken...
Julie Delpy: Inderdaad, het was een vrij zware periode, omdat alles zo intens verliep. Daarnaast was alles gefocust op Ethan en mezelf, omdat wij de enige hoofdrolspelers waren. Er was amper tijd om een pauze in te lassen; we waren iedere minuut nodig op de set. Before Sunset had ook een vrij laag budget; en hoe lager het budget; hoe harder het meestal werken is. (lacht)

Was dit ook zo bij Before Sunrise?
Nee, daar werd er ruim 25 dagen gefilmd, hetgeen minder stresserend was en veel makkelijker verliep. Before Sunset was vermoeiender, maar anderzijds hadden we ditmaal geen nachtopnames, waarvoor ik blij was. Ik slaap liever ís nachts dan te moeten acteren.

Het duurde ook een tijdje vooraleer je toestemming kreeg om het script te verfilmen...
Wel, we werkten zeer hard aan het verhaal, zonder voor ogen te hebben dat er interesse zou zijn in een verfilming. Als je de film bekijkt, denk je misschien dat er veel improvisatie aan te pas kwam, maar dit was zeker niet het geval. Het script werd gewoon zo geschreven dat het heel naturel overkwam. Het enige wat we daarna moesten doen, was buitengewoon veel repeteren.

Klopt het dat het oorspronkelijke script een film zou opgeleverd hebben van ruim 2u30?
Nee, niet echt. We hebben inderdaad enkele passages geschrapt, omdat we de nadruk wilden leggen op de 2 personages. Eerst hadden we scŤnes in gedachten met andere mensen, maar het had geen positief effect. Het was een uitdaging voor ons om een boeiende film te maken louter en alleen rond Ethan en mezelf.

Is er een mogelijkheid dat we een derde film te zien krijgen? Zodat er sprake is van een trilogie?
Oei, dat weet ik niet (lacht). We zien wel. Er werd al over gesproken, maar momenteel wil ik nog een tijdje wachten.

Bedoel je dan terug tien jaar?
Nee, zeker niet! Ik hou niet van regelmaat in mijn leven, en zeker niet in mijn carriŤre. Nee, als we een tweede vervolg maken, dan moet het binnen de vijf jaar gebeuren.

Wat zou dan voor jou de perfecte titel zijn?
Hopelijk niet opnieuw een Before.... Ik wou de film trouwens niet Before Sunset noemen, maar gewoon This Time; zoals het boek. Volgens mij maakten ze een vergissing, toen ze een titel moesten geven. Er werd wellicht gedacht dat het om een nieuwe versie ging van Before Sunrise. Het komt nu zeer verwarrend over bij veel mensen; althans, dat verneem ik toch uit verschillende hoeken. Beetje een stom voorval, maar ja...

Waarom maakte je een vervolg op Before Sunrise? Een groot succes kon je het niet noemen, want in BelgiŽ werd de film meteen uitgebracht op video.
We maakten de film niet alleen voor BelgiŽ, weet je (lacht). BelgiŽ is niet het middelpunt van het universum. Frankrijk is dat! (lacht uitbundig). Nee, ik maak maar een grapje.

Nee, maar ik bedoel dat er meestal vervolgfilms worden gemaakt op kaskrakers...
Wel eigenlijk zou je nog versteld kunnen staan, want de film bracht toch aardig wat geld op. Hij stond op nummer 1 in enkele landen en scoorde goed in Engeland en Duitsland. Natuurlijk was het geen blockbuster, dus ik begrijp je redenering wel. BelgiŽ en Frankrijk waren de landen waar de film de zwakste opbrengsten kende. Hopelijk scoort Before Sunset stukken beter. (lacht)

Je maakte je regiedebuut met een kortfilm en later regisseerde je nog een paar speelfilms. Wat gebeurde er met het project Tell Me?
Dat is "bullshit". Ik weet dat het op internet stond (op de site IMDB), maar die informatie is fout. Deze film bestaat gewoonweg niet. Herhaaldelijk vroeg ik om het van het internet te halen, maar blijkbaar staat het er nog op. Tell Me bestaat als script, maar het werd zeker nog niet verfilmd. Je hebt dan van die vreselijke mensen die je nul punten geven, gewoon om interessant te lijken. De rechten van het script werden gekocht; er is interesse in het project, maar wanneer het ooit tot een film zal gemaakt worden, is een andere vraag.


UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type