:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW DAVID CARRADINE
INTERVIEW DAVID CARRADINE
Type: Interview - Datum: 2004-12-27 - Geplaatst door: Bart
David Carradine: "In "Kill Bill" zette ik de eerlijkste vertolking neer uit mijn carrière."

Tijdens het weekend van 9 & 10 oktober vond in het Citadelpark van Gent de 14de F.A.C.T.S.-conventie plaats. Eén van de genodigden was David Carradine, die in de jaren ’70 wereldberoemd werd met zijn hoofdrol in de populaire tv-serie Kung Fu. Na jaren van ups and downs is hij helemaal terug van weggeweest. Getuige hiervan is zijn belangrijke bijrol in Quentin Tarantino’s Kill Bill-epos. Wij hadden een uiterst aangenaam, hetzij niet alledaags gesprek met deze acteur over zijn ervaringen in de filmbusiness, maar ook over zijn persoonlijke gedachten.DVD Info: Vind je het goed dat we tussendoor enkele bizarre, niet doordeweekse vragen stellen?
David Carradine: Ja hoor; ik ben het ondertussen gewoon geraakt om speciale vragen te krijgen. Vuur maar af!

Dankzij Kill Bill ben je na jaren afwezigheid terug te bewonderen in een belangrijke productie. Volgens velen is dit je beste rol tot op heden. Geef je hen gelijk?
Ja, wellicht is het mijn beste vertolking ooit. Ik weet niet goed hoe ik het moet verwoorden. Quentin Tarantino is een genie, daar bestaat geen twijfel over. Waarschijnlijk hebben we veel dingen gemeen met elkaar. Als regisseur is hij één van de vindingrijkste die er rondlopen. Bovendien slaagt hij erin een vrij moeilijke verhaallijn om te vormen tot een gegeven dat aanspreekt voor een groot publiek. Hij gaf me de kans om deze rol te spelen, die speciaal voor mij geschreven werd. Iemand zei me dat dit de eerlijkste vertolking was die ik ooit neerzette. Misschien heeft hij wel gelijk; want er was niks fake aan mij.

Wat is volgens jou de stomste uitvinding aller tijden?
Ongetwijfeld spelletjes, wat veel mensen ongetwijfeld vaak doen. Met spelletjes bedoel ik dan ook allerhande; zowel gezelschapsspellen als computergames. Vroeger was ik een fervent kaarter, maar ik stopte ermee in de jaren ’60. Ook het schaken en allerhande andere kaartspellen gaf ik definitief op.

Met welk geschenk kan iemand jou altijd een plezier doen?
Een villa in Zuid-Frankrijk zou goed van pas komen (lacht).

Wat is het beste gerucht dat je ooit hoorde over jezelf?
Dat ik in een boom leefde. Een meisje waarop ik dan smoor was, had dit ergens vernomen en confronteerde me daarmee. Ik kon me niet inhouden van het lachen. Dit was in ’68.

Wie waren je idolen toen je nog een kind was?
Wel, ik denk dat het vooral de cowboyhelden waren die te zien waren in die ouderwetse westerns. Ik was destijds verzot op dat genre. Dan heb ik het niet zozeer over bekende acteurs zoals Gary Cooper of John Wayne, maar mensen van wie we hun namen allang niet meer herinneren. Tekenfilms zag ik ook graag. Nadien waren mijn helden Beethoven, Thomas Jefferson en Adam, de eerste man op Aarde.

We zien je vaak zélf de koele kikker uithangen op het scherm. Ben je eigenlijk bang van iets?
Niet echt. Er werd me al gezegd dat dit onmogelijk is. Een vroegere vriend vertelde me ooit dat het ongezond was als je niet bang was van iets of iemand. Het omgekeerde was daarentegen wél aan te raden. Ik begreep echter zijn punt niet. Vaak ben ik voorzichtig, maar ik ben naar mijn weten nog nooit bang geweest. Bijna een jaar geleden had ik een gesprek met mijn 26-jarige dochter. Ze zei me toen dat alle dieren een bepaalde vrees hadden. Waarop ik antwoordde: "Nee hoor; leeuwen zijn uitzonderingen." Die zijn net zoals ik; die zijn ook nooit bang (lacht)!

Wat zou je kopen met je laatste 2 dollars?
Een loterijbiljet.

Wat trekt jou aan bij een dame?
Bijna alles.

Wat verkies je: snel of traag rijden met de auto?
Ik ben eerder iemand die vlot probeert te rijden. Enkele keren reed ik snelheden van tegen de 300 km/h; soms kan dit wel eens een goed gevoel geven. Jaren geleden had ik een vriend die advocaat was. Hij bezat een schitterend wagenpark met Ferrari’s, Lamborghini’s,... en hij had een jongere vriendin, die af en toe graag meereed met de wagens. Af en toe trapte hij zijn gaspedaal dan in, wat hem meteen tot immense snelheden bracht. Waarom ik dan vroeg: "Word je nooit achternagezeten door de politie?" Waarop hij lachend antwoordde: "Vergeet het; met zo’n snelheden kunnen ze me nooit bijbenen!"

Als je bezig bent aan een film, zijn er wellicht heel wat dooie momenten. Wat doe je dan ondertussen?
Wel, ik drink veel koffie, maar hoofdzakelijk sta ik in de buurt van de cameraman of maak ik plezier met de crew. Of het kan ook zijn dat ik in diepgaande gesprekken voer met de regisseur.

Voer je je eigen stunts zelf uit of doe je een beroep op een stand-in?
Voor het overgrote deel doe ik ze zelf. Ik heb een bepaalde denkwijze: als er iets is waarbij je in staat bent dit te doen, dan moet je dit ook doen. Kan je het niet aan; dan kan je nog altijd een beroep doen op een stuntman. Bij iedere film die ik maakte had ik kwetsuren. Tijdens Kill Bill werd ik gewond door het Chinees zwaard van Michael Jay White (de acteur was enkel te zien op de promotietrailer, maar niet in de film). Ik werd geraakt in mijn arm en verloor nogal wat bloed. Maar dat is nog het minste; wat is nu een snede? Ik brak mijn neus 4 keer en had allerlei andere breuken tijdens mijn carrière. Zodanig veel dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Ik zit reeds 40 jaar in deze business. Ondertussen weet ik wel het verschil tussen iets wat eventueel of effectief gevaarlijk is. Anderzijds moet ik er ook bij stilstaan; stel dat ik erg gewond raak bij de opnames van één of andere productie; dan zitten veel mensen zonder werk. Dat is één van de redenen waarom men een beroep doet op stand-ins. Ik laat me weinig vervangen, maar voor Kill Bill liet ik me wel vervangen voor een opname die ’s morgens vroeg vanuit de lucht zou worden gefilmd. Zo kon ik eens lekker uitslapen (lacht). Maar anderzijds bezit ik wel een soort trots, waardoor ik het liefst mijn eigen stunts doe. Ik wil zélf zoveel mogelijk bij de film betrokken zijn, en word niet graag vervangen door iemand.Wat is het flauwste cadeau dat je ooit van iemand kreeg?
(na een lange stilte) Het eerste wat in me opkomt zijn t-shirts en baseballcaps waarop verschillende logo’s staan. Voortdurend krijg ik dat van mensen. Het vreemde is dat ik eigenlijk niet goed weet of ik ze werkelijk haat, maar ik weet gewoon niet wat ik ermee moet aanvangen. Ik probeer ze stelselmate weg te geven, want ik draag niet graag kleding met logo’s op van één of andere firma. Wellicht kan ik je nog een beter voorbeeld geven, maar momenteel schiet me niks te binnen.

Is er iets wat je niet graag eet?
Spruiten vooral. Alhoewel; ik kan ze gerust eten, maar ben er niet verzot op. Ik weet dat veel mannen dit niet lusten. Het meisje waarmee ik later huwde, trakteerde me op onze eerste date met een etentje bij haar thuis. Spruiten stonden op het menu; ik was het mezelf dan ook min of meer verplicht om er enkele te eten (lacht). Calamari staat eveneens niet op het lijstje met mijn favoriete gerechten.

Wat is de grootste mislukking uit je leven?
Wel, ik maakte heel wat verkeerde filmkeuzes. Zowel in het aanvaarden als het niet-aanvaarden van bepaalde rollen. Daar heb ik ongetwijfeld spijt van. In het leven zijn er echter zoveel meer dingen die belangrijker zijn dan juiste filmkeuzes maken. Ik ben 5x getrouwd geweest; je zou kunnen zeggen dat elk huwelijk een blooper op zich was. Anders zou ik nog steeds gehuwd zijn.

Wanneer gaf je voor het laatst iemand een klap in zijn gezicht?
(denkt na) Dat was in ’86. Een kerel was in onze keuken mijn vrouw aan het vernederen. Ik vroeg hem ermee te stoppen, maar hij vertikte het. Ik gaf hem een fikse klap, waarbij hij knock-out neerviel. Dit duurde niet lang hoor; hooguit 10 seconden. In films blijven ze meestal liggen voor een ganse tijd, maar een échte knock-out is eerder van korte duur. Maar dat is ondertussen een lang geleden, en ik denk dat het nog heel lang zal duren alvorens het nog eens zal gebeuren.

Wat zou je nooit doen? Zelfs niet voor een miljoen?
Zelfmoord plegen. Hoe zou ik anders het geld kunnen innen (lacht)?

Hoe denk je over personen die uiteenlopende, soms bizarre vragen stellen?
Het bewijst nog maar eens dat we wél degelijk afstammelingen zijn van apen (lacht).

Loog je tijdens de "rare vragenronde"?
Jazeker. Ik vond het enorm leuk om te doen (lacht)

Kill Bill Vol. 1 & 2 zijn ondertussen verkrijgbaar op dvd bij RCV Entertainment. De eerste 2 seizoenen van Kung Fu zijn eveneens uit op dvd en worden uitgebracht door Warner Home Video.Andere artikels van hetzelfde type