:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW VALERIA GOLINO
INTERVIEW VALERIA GOLINO
Type: Interview - Datum: 2004-05-29 - Geplaatst door: Bart
Valeria Golino: “Meteen gewonnen voor het acteren.”

De Italiaanse actrice Valeria Golino, bij het grote publiek allicht bekend van haar rollen in Rain Man, Hot Shots!, Hot Shots! Part Deux, Immortal Beloved, The Indian Runner, Escape from L.A., Leaving Las Vegas, Frida en recentelijk nog Respiro, schittert in de groots opgezette tv-productie Julius Caesar, die momenteel uit is op dvd. Kort na de opnames van Julius Caesar hadden wij een uiterst aangenaam gesprek met deze Italiaanse schone over haar ervaringen in de filmbusiness, maar ook over haar persoonlijke gedachten.


DVD Info: Jaren geleden was je een fotomodel, en had je geen acteeropleiding genoten. Hoe raakte je uiteindelijk toch verzeild in de filmwereld?

Valeria Golino: In mijn jeugdjaren ; tussen 14-17j, ging ik naar school en om wat extra geld te verdienen ging ik aan de slag als fotomodel. Waarom niet eigenlijk?! Ik kreeg aandacht, ik verdiende vrij goed, dus alles zat mee. Het was immers mijn bedoeling om later naar de universiteit te gaan. Toevallig ontmoette ik in Italië een regisseur die me vroeg om in zijn film te spelen. Die ervaring was zo leuk, dat ik meteen gewonnen was voor het acteren. Maar voordien had ik nooit gedroomd om het als actrice te maken. Het kwam gewoon op me af.

Je stem wordt meer gewaardeerd in Amerika dan in Italië, waar ze soms uw stem dubben.

Inderdaad, vroeger werd mijn stem vaak gedubd. De laatste jaren echter niet meer; ze aanvaarden mijn stem. Alleen voor Frida werd mijn stem terug gedubd. Het was enorm vervelend om mijn gezicht te zien met de stem van iemand anders. Ik hou niet van dubben in het algemeen. Ik apprecieer het werk van de acteurs die soms zeer goed werk leveren, maar toch betekent taal alles voor mij. Je kan bijvoorbeeld geen Kaurismäki-film of Dardenne-film in het Italiaans uitbrengen; dit verliest veel van zijn impact.

Gelukkig is er nu dvd. Men kan nu kiezen tussen verschillende audiotracks en ondertitels.

Zeg wel! Het is gewoonweg een fantastisch medium. Ik ben er compleet weg van. Reeds van het begin, schafte ik mij een toestel aan. Voordien had ik een Laserdisc-speler.

Heb je al meegewerkt aan een dvd?

Jazeker, ik gaf audiocommentaar voor Rain Man (voorlopig alleen te horen op de R1-versie uit Amerika), samen met de andere hoofdrolspelers en de regisseur.

Is er niks gepland rond de Hot Shots!-films?

Nee, niet dat ik weet. De films bestaan wel op dvd, maar niet in een speciale uitgave. Het zou wel enorm leuk zijn om bij bepaalde scènes commentaar te geven (lacht)!

In de film Dernier été à Tanger horen we jou zingen. Zing je vaak of was dit een uitzondering?

Ik zing ook in Hot Shots! en ben ook te horen in een Italiaanse film. Enkele dagen geleden zag ik de film Chicago en dat vond ik verbluffend! Alleen de Amerikanen weten hoe ze zo’n project moeten verfilmen. De actrices hebben zo’n talent, ze doen bijna alles zelf in de film! Ikzelf kan niet dansen, laat staan voortreffelijk zingen... Mijn stem is goed voor bepaalde zaken, maar zeker niet voor een musical. Jammer, want dat genre spreekt me wel aan. Daarnaast heb ik ook een probleem met mijn rug, zodat het soms vrij moeilijk is om bepaalde bewegingen te maken. Jaren geleden werd ik 2x geopereerd, want anders kon het zijn dat ik nu in een rolstoel zat. I’m a lucky girl! (lacht)

Kan je iets meer vertellen over je meest recente project; de tv-productie Julius Caesar?

Ik heb het zelf nog niet gezien. Afgaand op de indrukken die ik had tijdens het filmen, denk ik wel dat het een goed product zal zijn voor tv. De regisseur Uli Edel ging zeer zorgvuldig te werk en de cast bestond uit enkele goede acteurs (waaronder Christopher Walken en wijlen Richard Harris, die in Julius Caesar voor het laatst te zien was), zodat ik wel benieuwd ben naar het resultaat. Het is natuurlijk een biografische film waar je 60 levensjaren ziet van een man. Een meesterwerk zal het dus wellicht niet zijn (lacht), maar we deden allemaal onze uiterste best om er iets moois van te maken. Ik denk dat het vooral visueel zeer mooi zal zijn. De film zal zijn première kennen op de Amerikaanse zender TNT.

Klopt het dat je destijds in de running was voor de hoofdrol in Pretty Woman?

Inderdaad, maar ik moest het afleggen tegen Julia Roberts... Oorspronkelijk zou Pretty Woman een serieuzere toon krijgen, zodat ik het tijdens de auditie ook vrij gevoelig speelde. Totdat ik pas op het einde te weten kwam dat ze er een komedie wilden van maken (lacht luidop); ik had er geen flauw benul van!


Wat is je favoriete genre om te spelen?

In het algemeen hou ik het meest van drama, maar ik zou graag eens een romantische komedie willen doen. Het liefst dan een Amerikaanse, want daar kunnen ze het heel goed.

Als je bezig bent aan een film, zijn er wellicht heel wat dooie momenten. Waarmee hou je je dan zoet? Lees je dan bijvoorbeeld een boek?

Nee, ik lees zeer graag een boek, maar nooit op de set. Meestal rook ik dan nogal veel sigaretten, alhoewel ik sinds een paar maand gestopt ben met roken. Daarnaast zie je me meestal praten met de leden van de crew, hetgeen voor hen misschien af en toe wel storend kan zijn (lacht)...

Voer je je eigen stunts zelf uit of vraag je een stand-in?

De gewone stunts doe ik altijd zelf, zoals rijden op een paard (zie Hot Shots!), maar wanneer het te acrobatisch wordt, haak ik af. Ik zei je daarnet al dat ik amper kan dansen, hoe zou ik dan ingewikkelde stunts kunnen doen (lacht)?!

Lees je wat journalisten over je schrijven?

Soms wel, soms niet. Wanneer ik iets lees, neem ik het altijd vrij ernstig op. Ik heb respect voor je werk, maar ook voor het mijne. Als er iets verdraaid wordt in een interview of iets gepubliceerd wordt, dat totaal verkeerd is, dan doet dat pijn voor een paar minuten; achteraf laat het me dan totaal weer koud...

Wat is het beste gerucht dat je ooit hoorde over jezelf?

Enkele jaren geleden deed het gerucht de ronde dat ik zwanger zou zijn, maar dat gerucht duurde maar liefst 2 jaar! Onlangs werd er een foto van me gepubliceerd waar ik een beetje van een buikje had. Onmiddellijk was ik volgens de Italiaanse pers en tv terug zwanger! Het is net alsof die baby er maar niet uit wil komen... (lacht)

Misschien een moeilijke vraag om op te antwoorden, maar ten tijde van Hot Shots! stond Charlie Sheen gekend als een echte playboy. Maakte hij toen avances tegenover jou?

Nee, totaal niet. Ik zweer het. Hij maakte avances tegen andere vrouwen, maar tegenover mij bleef hij zeer professioneel. We schoten enorm goed met elkaar op; nog steeds trouwens, want hij is een zeer lieve kerel. Buiten deze vriendschap gebeurde er niks meer. Ik was trouwens nooit vrijgezel. Het is misschien saai, maar het is de waarheid (lacht).

Wat is je favoriete film waarin je te zien was?

Momenteel is dat Respiro, maar dat is afhankelijk van moment tot moment. Respiro vind ik een heel sterke film, dus zal hij zeker bij mijn favorieten blijven.

Welke zijn je lievelingsfilms?

Oh, dat zijn er een heleboel; ik vind The Big Lebowski heel goed; ik zou er altijd kunnen naar kijken; The Godfather is ook sterke cinema en 8 ½ van Federico Fellini vind ik subliem.

Is het makkelijk om contact te houden met je familie, omwille van je drukke schema?

Jazeker. Ik sta zeer close bij mijn familie. Het gebeurt wel dat ik ze 2 weken niet hoor, maar anderzijds is het zo dat we soms 3 à 4x per dag met elkaar staan te bellen. Mijn moeder woont in Griekenland, mijn vader in Napels en mijn broer woont in Frankrijk. Ze wonen dus vrij uiteen, maar dat belet niet om hen toch zo veel mogelijk te horen of te zien.

Tot slot: vind je het belangrijk dat fans je werk appreciëren?

Ja, dit is heel belangrijk voor me. Soms ben je te zien in een film dat heel sterke kritieken krijgt, maar waar er niemand komt naar kijken. Achteraf kan je natuurlijk nog zeggen dat hij aanzien wordt als een goede film, maar wanneer je in een film acteert dat het publiek ook leuk vindt, dan geeft dit toch wel een heel apart gevoel hoor.
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type