:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2000
EEN TERUGBLIK OP 2000
Type: Algemeen - Datum: 2000-12-28 - Geplaatst door: Werner
2000 is niet zomaar het jaar geweest waarin iedereen onder zijn kerstboom een DVD-speler vond. In 2000 is het aanbod van de schijfjes zowel in de breedte als in de diepte flink uitgebreid. In de breedte, omdat er nieuwe, kleine onafhankelijke filmstudio's uit de grond zijn gerezen, zoals bijvoorbeeld Homescreen, die het aanbod van titels flink hebben uitgebreid. Slechts weinig films worden na de bioscoop niet op DVD uitgebracht. En ook in de diepte, want zowel de nieuwe distributoren als de "gevestigde waarden" zoals Fox, Warner en Columbia steken elkaar naar de kroon bij het uitbrengen van mooie, kwaliteitsvolle releases.

Ik kan moeilijk alle films gaan opsommen die ik in dit jaar heb gezien; het paradoxale is, dat hoe meer films ik op DVD koop, hoe meer ik naar de cinema trek. Mijn interesse voor het medium film is het laatste jaar danig aangewakkerd, en ik begin me meer en meer te gedragen als een wandelende filmencyclopedie. Maar goed, 2000 was het jaar...

... waarin ik mijn 100e en inmiddels ook al 150e DVD kocht. Intussen zit mijn kast compleet vol, en heb ik schappen moeten bijhangen.

... waarin mijn vrouw en ik in een gezellige knusse bioscoop aan de kust, waar ze halverwege de film nog rondkomen met frisco's, pareltjes leerden kennen als American Beauty en The Cider House Rules.

... waarin Ridley Scott met zijn spektakelfilm Gladiator een genre terug nieuw leven heeft ingeblazen waarvan iedereen dacht dat het dood en begraven was.

... waarin we ook nog getrakteerd werden op visuele hoogstandjes zoals X-Men, The Patriot, The Sixth Sense en Mission to Mars.

... waarin Lars Von Trier en Bjork zowat alle filmjury's van de wereld, en elkaar de gordijnen hebben ingejaagd, maar wel een prachtige prent hebben ter wereld gebracht.

... waarin we ook werden verblijd met enkele kleinere, meer intimistische films, zoals Fucking Amal, Better than Chocolate en The Virgin Suicides.

... waarin we enerzijds mooie releases van Disney hebben gekregen, zoals Hercules, The Little Mermaid, 101 Dalmatiers, Tarzan en Toy Story, maar waarin we in het Nederlandse taalgebied tegelijkertijd nog steeds verstoken blijven van special editions, zoals de Tarzan Collector Box en de Toy Story 3 disc set.

... waarin andere studio's wel met het oog op kwaliteit zijn begonnen met dubbele verzamelaarsedities te slijten, zoals Men in Black, Independence Day, en Braveheart.

... waarin Fox eindelijk heeft ingezien dat hun vroegere prijzenpolitiek onrealistisch was, en op ťťn jaar tijd een radicale ommezwaai hebben gemaakt richting kwaliteitsvolle en toch prijselijke releases (zo bijvoorbeeld de X-files box).

... waarin we afscheid hebben genomen van Alec 'Obi-Wan' Guiness, en voor wie de recente DVD collector's edition van The Bridge On The River Kwai een passend eerbetoon is.

... waarin ik heb ontdekt dat je via Play247 vanuit Jersey sommige DVD's echt goedkoop kan laten importeren, waardoor ik o.a. een half jaar voor de officiŽle release hier en overigens met een veel mooiere afwerking van titels zoals Bicentennial Men, The Winslow Boy en The End Of The Affair heb kunnen genieten.

... waarin ik heb ontdekt dat je bij Seca tickets voor Metropolis kan kopen tegen maar 200 frank!

... waarin ik heb ondervonden dat je tijdens het voetbalkampioenschap nauwelijks moet aanschuiven aan de kassa's, en dat je, wanneer de Belgen moeten spelen, praktisch een cinemazaal voor jou alleen hebt.

... waarin ik geen enkele film heb gezien waar ik achteraf spijt heb van gehad. Films als Team Spirit, Deuce Bigalow, Big Momma's House, Me myself and Irene, The Grinch en The Nutty Professor 2 heb ik maar wijselijk links laten liggen.

... waarin ik slechts eenmaal ben gezwicht voor een koopvideo, nl. The Phantom Menace, omdat George Luca$... je weet wel, we gaan geen oude koeien uit de sloot halen. Maar tot nader orde heeft Speven Spielberg met Jurassic Park/The Lost World de beste DVD- release op zijn naam staan. Neh!

... waarin ik op een piepklein schermpje in het vliegtuig, maar wel twee maanden voor de officiŽle release in BelgiŽ, van Chicken Run heb kunnen genieten - ik ben nog altijd niet over het stukje dialoog "Chicken goes in, pie comes out" - "What kind of pie?" heen.

... waarin ik toch 1 collega heb kunnen overtuigen van de aanschaf van een DVD-speler (en nog wel zonder dat ik er een percentje op had!).

... waarin ik dankzij de vele reacties van de lezers van deze pagina Philips eindelijk tot toegevingen heb kunnen dwingen inzake hun gebrekkige DVD 730-speler. Op dit moment is de ruil echter nog niet rond, maar er zit beweging in.

... waarin ik de Universal studio's in Los Angeles heb kunnen bezoeken, op de set van Backdraft heb gestaan, drie keer achter elkaar kletsnat ben geworden in de Jurassic Park-ride, en vooral Simpsons-bedenker Matt Groening heel even heb kunnen spreken.

Klassiek moet ik natuurlijk dit nieuwjaarsbriefje afsluiten met een top tien. Het zijn niet noodzakelijk nieuwe films, maar het zijn wel de films die me het meest zijn bijgebleven, hetzij op DVD, hetzij op het grote scherm. Hier gaan we:

1. Jurassic Park/Lost World
2. Chicken Run
3. Bicentennial Man
4. The Cider House Rules
5. American Beauty
6. Toy Story 2
7. Gladiator
8. Frequency
9. Dancer In The Dark
10. Gattaca

Een schitterend film- en DVD-jaar 2001 toegewenst!