:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW ERIK VAN LOOY (REGISSEUR)
INTERVIEW ERIK VAN LOOY (REGISSEUR)
Type: Interview - Datum: 2004-04-05 - Geplaatst door: Steve
De tijd dat Vlaamse films gedomineerd werden door allerhande boerenpsalmen en bioscoopuitstapjes van Vlaamse komieken lijkt voorgoed voorbij. Want sinds kort waait er een frisse wind door het Vlaamse filmlandschap en België lijkt zowaar zelfs de commerciële film van eigen bodem ontdekt te hebben! In 2002 waagde Jan Verheyen zich al aan een Vlaamse horrorthriller met Alias en in 2003 bewijst Erik Van Looy met De Zaak Alzheimer dat men in België eveneens knappe politiethrillers kan realiseren. De Zaak Alzheimer, naar het gelijknamige boek van succesauteur Jef Geeraerts, was een waanzinnige hit in de Vlaamse bioscopen en ook internationaal lonkt het succes. Sinds kort is deze Vlaamse blockbuster uit op dvd en ondanks zijn erg drukke schema maakte de sympathieke Erik Van Looy even tijd voor een interview met DVD Info.


DVD Info: De Zaak Alzheimer trok meer dan 735.000 bezoekers, kreeg bijna uitsluitend goede kritieken, is aangekocht door verschillende landen en er is interesse getoond uit Amerika om een remake van de film te maken. Had je dit fenomenale succes verwacht?
Erik Van Looy: Nee, absoluut niet! Niemand eigenlijk! Achteraf gezien zegt iedereen altijd maar: “je had toch kunnen zien dat dit een zodanig succes zou worden”. Maar dat zal wel niet zijn, want we hebben acht jaar naar geld moeten zoeken! (lacht) Wat wil zeggen dat er al die jaren behoorlijk wat twijfels zijn geweest. Dus ja, dit overtreft echt alles natuurlijk. Je denkt in het begin als we ongeveer 200.000 à 300.000 bezoekers halen, dan is dat al een immens succes. Dan sta je zelfs al bijna in de top 10 van de meest succesvolle Belgische films aller tijden. Maar dit is een fenomeen, een soort “Rode Duivels”-sfeer hangt er rond de film. Je moet hem gezien hebben, want het is ons ploeg (lacht)! De film trekt ook alle soorten publiek aan. Van jong tot zéér oud, tot mensen met looprekken (lacht). Er is een soort nationaal gevoel ontstaan rond die film en dan winnen we ook nog prijzen, zoals gisterenavond Humo’s Poppol waar we ook tot film van het jaar zijn verkozen - met ruime voorsprong op Lord Of The Rings: The Two Towers. Enfin, je kunt het allemaal wel relativeren natuurlijk, maar het is heel straf. Ook internationaal begint het inderdaad te bewegen. Er is een bod van een Amerikaanse firma om een remake te draaien. Had ik dit allemaal verwacht, dan had ik meer geld gevraagd om de film te maken (lacht)! Er zijn trouwens ook al 75.000 stuks van de dvd in voorbestelling. Ja, het is een geweldige affaire gebleken, iets dat je waarschijnlijk maar éénmaal in je leven meemaakt. Maar ik maak het nu mee en ik geniet er ten volle van!

DVD Info: Je hoort Vlamingen regelmatig zeggen dat actie of horror niet kan in het Nederlands of Vlaams, wegens te vreemd of onrealistisch. En plots bij De Zaak Alzheimer leek iedereen dat even vergeten te zijn. Hoe verklaar je dit?
EVL: Ik vermoed dat dit te maken heeft dat er met heel veel goede mensen aan de film is gewerkt. Bovendien is er lang aan het scenario gewerkt. Tegelijk is het actievol, spectaculair, spannend én ook zéér herkenbaar Vlaams en geloofwaardig. We hadden gelukkig een budget dat dit allemaal toeliet. In de kranten staat nu gerommel en geruzie dat we iets teveel subsidie zouden gekregen hebben, maar we hadden dat geld gewoon nodig om de film in goede omstandigheden te draaien. Vijf jaar geleden hadden we de kans om de film lowbudget te draaien, maar we opteerden om dat niet te doen. De film zou alleen werken als we de concurrentie konden aangaan met de Hollywood producties en dat wil ook zeggen dat je budget moet meekunnen.

DVD Info: Men klaagt in het Vlaamse filmwereldje dat er te weinig subsidies zijn en dat we ver achterop hinken. Hoe speelde je het klaar om zo een indrukwekkende cast en een naar Vlaamse normen erg groot budget bij elkaar te krijgen?
EVL: We hadden gewoon een groot budget. We hebben dan ook lang genoeg moeten zoeken! De VRT heeft zich ingespannen om geld te vinden en qua subsidies hebben we ook het maximum gekregen wat je kunt krijgen. Dat speelt allemaal mee.

DVD Info: Je kon eveneens de internationaal geroemde componist Stephen Warbeck strikken…
EVL: Ja, dat klopt! Dit was eigenlijk omdat Henny Vrienten van Doe Maar, die normaal de soundtrack ging verzorgen, zich niet kon vrijmaken op het moment dat het moest gebeuren. We wisten toen al dat de film er zéér internationaal uitzag en heel Amerikaans oogde, dus dachten we ook qua componist eens internationaal te kijken of daar iets kan. Dat zal dan ook ineens de juiste score zijn voor de film en klinkt dan bovendien iets meer Hollywood. We hadden zoiets van: (lacht) “we hebben veel goede mensen die werken aan de film, dus we zouden er nog een oscarwinnaar moeten bijhebben”. En Stephen Warbeck had de oscar gewonnen voor “Shakespeare In Love”, bleek budgettair haalbaar te zijn en was vrij. Bovendien had deze enorm veel zin om de film te doen. Ook omdat het een thriller is, wat hij in het verleden nog niet veel had gedaan. Ik ben trouwens geweldig blij met zijn prestaties en het was heel prettig om met hem te werken. Ik vind het zelf fantastische muziek!

DVD Info: Je hebt naar verluidt ook al interesse getoond in “Het Dossier K” van Jef Geeraerts?
EVL: Ja, daar zijn we nu mee bezig…

DVD Info: Gaat deze dan makkelijker te realiseren zijn door het succes dat De Zaak Alzheimer te beurt viel?
EVL: Financieel zal die zeker makkelijker te realiseren zijn, omdat iedereen nu beseft dat er héél veel publiek klaarzit voor die film en voor films met Vincke en Verstuyft. Dus het is in die zin makkelijker, maar of het creatief gezien even gemakkelijk gaat zijn dat weet ik niet! Want we zijn nu verplicht om wel met een héél goede film te komen om De Zaak Alzheimer te evenaren of te overtreffen. En ten tweede is het personage dat Jan Decleir vertolkt zéér belangrijk, dus dat moeten we zien te vervangen. Maar in “Het Dossier K” nemen Vincke en Verstuyft het op tegen de Albanese maffia. We hebben het gevoel dat die obscure wereld en Albanië de mensen wel fascineert.

DVD Info: De Zaak Alzheimer bevat verwijzingen naar favoriete Amerikaanse films van jezelf - zoals daar zijn Heat van Michael Mann, bovendien hoorde je regelmatig dat De Zaak Alzheimer er erg Amerikaans eruit ziet. Droom jezelf dan niet eens om een echte Amerikaanse prent in te blikken?
EVL: Een beetje een stille droom misschien. Het is een dergelijk droom dat als ze ooit bellen ik wel naar Amerika zal trekken, maar ben bijvoorbeeld niet het soort man die met tien cassettes onder de arm naar Amerika zal trekken en daar dan een agent te zoeken. En om daar dan proberen door te breken. Daar ben ik té oud, té realistisch en waarschijnlijk ook te bang voor. Ik ben maar een eenvoudige Vlaamse jongen, die nogal gehecht is aan zijn roots (lacht). En dat hoeft daarom niet de Antwerpse te zijn, maar ook de Belgische roots. Ach, we zien wel! Twintig jaar geleden had ik waarschijnlijk nu al op het vliegtuig gezeten en geprobeerd om het ginder te maken. Maar nu hoeft het niet meer persé. Ik zou het heel leuk vinden hoor, ik bedoel… als ze bellen om de remake van De Zaak Alzheimer te komen draaien dan zal ik dat wellicht ook doen. Tenminste als mijn vrouw en zoontje akkoord zijn om een tijdje mee te gaan, want alleen kan ik daar in het verre Hollywood ook niet veel gaan doen. Maar ik vermoed niet dat ze me gaan contacteren hoor. Het script wordt aangekocht en ze hebben daar voldoende goede mensen. Maar als het toch zou gebeuren dan zou ik het wel prettig vinden natuurlijk. Ook omdat ik wel denk dat ik een Hollywoodfilm zou kunnen maken. Niet alle Hollywoodfilms natuurlijk, maar dit soort films - lees: De Zaak Alzheimer - wel.

DVD Info: Voor welk genre zou je dan gaan? Het actiegenre of toch iets anders?
EVL: Ik houd niet persé van actiefilms, maar eerder wat De Zaak Alzheimer is. Een soort thriller met een ziel. Actie met inhoud en emotie zeg maar. Ik houd erg veel van de Amerikaanse films uit de jaren zeventig, zoals Chinatown, Dog Day Afternoon, Night Moves van Arthur Penn – met Gene Hackman, The Parallax View, Bullet met Steve McQueen en Insomnia. Dus de politiefilms en avontuurlijke films die net iets dieper graven en ook iets scherper zijn. Ik heb ook geleerd met De Zaak Alzheimer dat het politiegenre mij echt wel ligt.

DVD Info: De film komt nu uit op een behoorlijk gevulde dvd (Vlaamse DTS!). Bepaalde je zelf mee wat er op het schijfje kwam?
EVL: Neen, omdat ik te druk bezig was met andere dingen. Ik wist natuurlijk wel wat er ongeveer ging op komen en ik ben daar ook erg tevreden over. Ben trouwens heel blij dat ik de audiocommentaar heb kunnen doen samen met Koen (De Bouw), omdat het heel plezant is om zo met twee naar een film te kijken en er wat over te leuteren (lacht). Ik merk ook aan de reacties dat de mensen dat wel interessant en humoristisch vinden. Neen, ben heel tevreden met de dvd en wat er op te vinden is. Al moet ik er wel bijzeggen dat we dachten dat het de eerste echt straffe Vlaamse dvd zou zijn, maar daar zijn we niet echt in gelukt. Omdat Any Way The Wind Blows net enkele weken voor ons is uitgekomen en dat is, moet ik hier wel zeggen, ook wel een hele straffe dvd. Maar het is prettig dat het ook in Vlaanderen kan.

DVD Info: Verwacht je dat de film ook potten zal breken op dvd?
EVL: Volgens ingewijden zou het toch één van de grootste dvd-successen van het jaar worden. En ook het grootste filmsucces van het jaar in Vlaanderen, dus zie niet goed in waarom het niet zou volgen op dvd. Het is ook een film die een blijvende waarde kan hebben, die je kunt zien en af en toe ook terugzien en die veel mensen in hun collectie willen hebben. Althans dat denk ik!

DVD Info: Wat vind je zelf van het medium dvd?
EVL: Ik probeer de tien à twintig naar mijn mening beste films van het jaar te kopen, omdat ik anders alles zou kopen en daar slaag ik tot dusver goed in. Dvd is een prachtig medium en gemakkelijk weg te catalogeren. Je hebt een soort filmschool in huis! Ik heb vroeger lesgegeven op een filmschool en toen bestond dvd nog niet. En dat is wel jammer, want je legt de film op en je hoort de uitleg. Dat vervangt bij wijze van spreke vier jaar filmschool en dit gewoon door het kijken!

DVD Info: Hartelijk bedankt voor je tijd!
EVL: Geen enkel probleem!Andere artikels van hetzelfde type