:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW ADRIENNE BARBEAU
INTERVIEW ADRIENNE BARBEAU
Type: Interview - Datum: 2003-10-13 - Geplaatst door: Bart
Adrienne Barbeau: “Ik ben géén horror-actrice!”

De Amerikaanse actrice Adrienne Barbeau maakte een aantrekkelijke en opgemerkte verschijning in ‘Escape from New York’ en ‘The Fog’, twee van John Carpenter’s beste films. Reeds lang voor James Cameron strijdlustige heldinnen maakte van Linda Hamilton en Sigourney Weaver, cultiveerde Adrienne Barbeau een imago van vechter en krijgster. Ze was verder te zien in de cultfilm ‘Swamp Thing’ van Wes Craven, ‘Creepshow’ en ‘The Canonball Run’. ‘Swamp Thing’ werd ondertussen uitgebracht op dvd bij MGM onder het Big Deal-label. Destijds hadden we een gesprek met Adrienne Barbeau over haar carrière tijdens het Festival van de Fantastische Film te Brussel. We maakten kennis met een uitermate sympathieke, goedlachse vrouw.

DVDInfo: Je bent niet alleen actief als actrice, maar je nam ooit zelfs een CD op. Vanwaar die ambitie?

Wel, voordat ik actrice werd, verdiende ik mijn brood als zangeres in musical-komedies in het theater. Mijn eerste grote vertolking was die van één van de dochters in ‘Fiddler on the Roof’ op Broadway. Verder was ik ook te zien in de theaterversie van ‘Grease’. Toen het nieuws bekend raakte dat ‘Grease’ verfilmd ging worden, kon ik mij spijtig genoeg niet vrijmaken voor een rol. Ik had immers een contract getekend voor een tv-serie, die op hetzelfde tijdstip opgenomen werd. Toen ik verhuisde naar Los Angeles, raakte ik verzeild in het tv- & filmwereldje, zodat er van zingen minder en minder in huis kwam. Met de geboorte van mijn zoon Cody in ’84 stopte ik volledig met zingen. Vijf jaar geleden ben ik opnieuw beginnen zingen in nachtclubs, waar de respons zo goed was, dat ze mij aanspoorden om een CD op te nemen. Ik zing voornamelijk country, folk & blues. Iets in de stijl van Joni Mitchell.

DVDInfo: Je wordt aanzien als één van de scream queens van de horrorfilm. Vind je dit leuk om horen?

Wel, ik sta er eigenlijk niet bij stil; storen doet het mij zeker niet. Maar het is wel zo dat ik maar een 4-tal horrorfilms in mijn carrière gemaakt heb (‘The Fog’, ‘Creepshow’, ‘Two Evil Eyes’ & ‘The Convent’). Daarnaast deed ik ook fantasy-films & science-fiction (‘Escape from New York’). Neen, ik vind die titel niet erg, als het maar werk oplevert (lacht). Ik denk dat velen mij niet au serieux nemen als actrice, omdat ik in dit genre films te zien was. Toen ik Broadway deed, was dit goed, omdat dit prestigieus was in de VS. Wanneer de mensen je daar bezig zagen, wilden ze je onmiddellijk een tv- of filmcontract aanbieden. Als je dan de stap zet naar tv of je bent te zien in een komedie, wordt je direct in een categorie geplaatst. Dan zeggen ze: “oh, dat is een comedienne, die kan geen drama spelen”. Om het tegendeel te bewijzen, was ik dan vervolgens te zien in enkele drama tv-films. Dan was er weerom kritiek: “die Barbeau, dat is een tv-actrice, en geen film-actrice”. Dit was eind jaren ’70. Toen ik klaar was met die tv-rollen, wou ik geen enkele tv-rol meer aanvaarden, omdat ik het wou maken in het filmmilieu. Anders blijf je voor altijd een tv-gezicht. Toen ik ‘The Fog’ maakte met mijn toenmalige echtgenoot John Carpenter, bestempelden ze mij als horror-actrice. Fout! Ik speel gelijk welke rol als ze me vragen (als ik het goed vind, natuurlijk). Momenteel ben ik sporadisch te zien in een sitcom op de Amerikaanse tv.


DVDInfo: Je was te zien in tv-series als ‘Sliders’, ‘Deep Space Nine’ en ‘Love Boat’. Wat is nu precies het verschil tussen een tv-productie & een filmopname?

In het tv-wereldje heeft de regisseur heel weinig te zeggen. Hij geeft enkel aanwijzingen waar je moet staan of lopen, en daar blijft het bij. Het komt er dan op aan om zo goed mogelijk je plan te trekken. In komische series die met een live-publiek worden opgenomen, heeft de regisseur dan wel veel invloed op het resultaat. Maar het grote verschil bij film is dat er meer tijd is; alhoewel, niet bij alle films! (lacht) Het is ook zijn film geworden. En dat bevalt mij meer. Ik hou ervan om te werken met iemand die ik kan vertrouwen, die me steunt en bepaalde dingen laat uitproberen. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een slechte ervaring gehad met een regisseur, die niet goed wist waar naartoe. Ik wacht gewoonlijk af wat ze mij zeggen, ik doe het; is het goed, prima, anders doe ik het opnieuw tot het lukt.

DVDInfo: Heb je een droomrol voor ogen dat je ooit eens zou willen spelen?

Nu niet meer, maar toen ik jonger was vond ik Jane Fonda’s rol in ‘Klute’ geweldig. Dus zoiets zou ik heel graag eens willen doen. Nu ik ouder ben, is het voor mij echter al voldoende dat ik werk heb, want de keuzes zijn beperkt.

DVDInfo: Je bent ook te horen in de ‘Batman’-animatiereeks als de stem van Catwoman. Was dit een leuke ervaring?

Jazeker. Heel leuk! Ik doe heel veel voice-overs, ook voor reclamespots. Ik was eveneens te horen in de cartoon ‘Scooby Doo on Zombie Island’, maar mijn accent vond ik allesbehalve. De makers daarentegen vonden het prima. Wat er zo leuk aan is, is het feit dat je niet opgekleed moet zijn, make-up hoeft niet, je moet niet om 5u ’s morgens uit je bed. Ik krijg bovendien de kans om met schitterende mensen samen te werken, waaronder James Earl Jones (leende de stem aan Darth Vader uit de ‘Star Wars’-serie en is een veelgevraagd acteur). Er wordt ook veel gelachen; kortom, het is een losse sfeer.


DVDInfo: Is er een kans dat we jou in de toekomst nog zien samenwerken met je ex-man John Carpenter?

Natuurlijk. Ik werk heel graag met John. Het personage van ‘Escape from New York’ is dood, dus die rol kan ik niet meer herhalen in een eventuele vervolgfilm. Een ander project daarentegen is zeker niet uitgesloten, want we zijn steeds vrienden gebleven. Destijds waren we twee mensen die veel van elkaar hielden, die niets met elkaar gemeen hadden en misschien beter nooit bij mekaar waren geweest. We kenden elkaar ook te weinig toen we trouwden. De meeste mensen weten dit niet, maar we gingen uiteen toen Cody één jaar was en scheidden pas enkele jaren later. John belde me deze week nog om te zeggen dat Canal+ de rechten heeft gekocht van de personages uit ‘Escape from New York’. Ze zouden plannen hebben om er een tv-serie van te maken.

DVDInfo: Welke zijn je favoriete rollen die je ooit vertolkte?

Ik hou vooral van Maggie uit ‘Escape from New York’ en Billy uit ‘Creepshow’. ‘The Fog’ vond ik ook een bijzonder goede film. Soms aanvaard ik rollen in minderwaardige films, omdat ik graag op locatie film. Achteraf heb ik dan een beetje spijt van het resultaat, maar heb me dan wel kostelijk geamuseerd tijdens de opnames.

DVDInfo: Je bent Amerikaanse, maar toch heb je een Franse naam …

Wel, mijn vader was van Canadese afkomst en mijn moeder is van Armenië. Dit verklaart het dus. (lacht)
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type