:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW JIMI MISTRY (THE GURU)
INTERVIEW JIMI MISTRY (THE GURU)
Type: Interview - Datum: 2003-09-03 - Geplaatst door: Bart
Jimi Mistry: “Een vervolg op “The Guru” interesseert me niet.”

Onlangs kwam de onderhoudende komedie “The Guru” uit op dvd. Hoofdrolspeler van deze prent is de Engelse acteur Jimi Mistry, die vooral bekend raakte door het feuilleton “EastEnders”. Wij hadden een gesprek met deze sympathieke acteur tijdens het Filmfestival van Vlaanderen te Gent.

DVD INFO: Eerst en vooral, proficiat met uw vertolking in “The Guru”. We beleefden er veel plezier aan. Je deed ons bij momenten denken aan Brendan Fraser (uit o.a. “The Mummy”) …
Jimi Mistry: “(lacht) Oh, he’s great! Hij is zeer komisch, en het is leuk om met hem vergeleken te worden."

Is het uw bedoeling om in de toekomst meer zulke rollen te spelen?
“Nee, ik denk het niet. Ik probeer steeds andere rollen te kiezen, want als ik te lang hetzelfde doe, raak ik vlug verveeld (lacht). Let wel, ik heb me enorm geamuseerd tijdens het maken van “The Guru”, en komedies zijn plezant om te doen, maar ik wil mezelf niet gaan herhalen.

Dus je zou geen interesse hebben in een eventueel vervolg?
“Nee, niet echt, alhoewel ik er wel een anekdote kan over vertellen. Tegen mensen van de filmmaatschappij zei ik op een serieuze toon dat ik interesse had in “The Guru 2”. Luister, zei ik tegen hen, dat is het script dat ik in gedachten heb: We laten het hoofdpersonage terugkeren naar Indië (gevolgd door zijn grote liefde uit de originele film) en daar zijn Guru-praktijken uitoefenen … “Oh, my god, dat is een zeer goed idee!”, reageerden ze onmiddellijk. Waarop ik meteen antwoordde: “Oh, ik bedoelde het enkel als grap …”


Het afgelopen jaar was schitterend voor jou: je hebt succes met “The Guru”, je trad in het huwelijk en er was de geboorte van je dochtertje …
“Ja, inderdaad, ik kan zeker niet klagen. De laatste weken heb ik het bijzonder druk gehad. “The Guru” kende zijn Engelse première in augustus, dat gepaard ging met een grootse promotiecampagne. Vanwege die drukte veranderde ook mijn leventje, alhoewel het niet mijn bedoeling is me in de toekomst anders te gaan gedragen. Dus ja, momenteel gaat het mij voor de wind, en ik hoop dat het nog een tijdje zo kan blijven. Zolang ik mijn gezin in het succes kan betrekken, en ze mij zoveel mogelijk kunnen volgen, ben ik een heel tevreden man.”

Je danst de Macarena en zingt enkele liedjes in de film. Heb je veel moeten oefenen of ben je een geboren entertainer?
“Aah (lacht)! We hadden niet zoveel tijd om te oefenen. Wanneer ik de rol toegewezen kreeg, waren er 2 weken voorzien om ons voor te bereiden. Tijdens de eerste week bekeken we onze dialogen; terwijl de tweede week meer op het dansen gericht was. Ik wist helemaal niet wat de Macarena was, laat staan dat ik wist hoe ik hem moest dansen. Daarnaast kende ik helemaal niks van de Indische taal, dus daar gingen we dan … Het was een zware test, maar dankzij de enorme wil die ik had, en de steun van een goede choreograaf, verliep alles uiteindelijk vrij vlot.”

“The Guru” is je eerste Hollywoodfilm dat kon rekenen op een groot budget. Wat was je ervaring?
“Het was heel hard werken, natuurlijk, maar er is me wel één ding bijgebleven. Telkens ik ergens naartoe ging, was er een persoon die me kwam vragen wat ik ging doen. Als ik ging eten, als ik naar het toilet moest, … kortom; altijd diezelfde vragen. Het was zéér vervelend. Op een gegeven moment zei een vriend tegen me, die een cameo in de film heeft als kok: “Jimi, we zullen eens een test doen om te zien of je een ster bent of niet. Vraag eens iets en wacht af wat er zal gebeuren …” Ik vond het wel een leuk idee, maar wist niet direct wat ik moest vragen, tot die vriend zei: “Vraag om bananen!” Zo gezegd, zo gedaan. Ik riep die persoon en vroeg hem of hij mij een banaan kon laten brengen. Nog geen 25 seconden later kwamen ze afgerend met een ganse tros bananen! Mijn vriend zei: “Jimi, je bent een ster!” Het was best wel grappig om dit te zien, maar dit kan alleen maar in Hollywood. In Engeland zou ik dit niet moeten proberen (lacht) …”

Waren de reacties van het publiek zoals je verwacht had?
“Algemeen beschouwd wel. Het is eigenlijk een beetje raar om dit te beoordelen, want je weet nooit wat mensen verwachten van een film. Ga je kijken om je te amuseren, dan zal je het ongetwijfeld leuk vinden; ga je echter met een somber gevoel naar de bioscoop, dan kan het een totaal ander effect hebben … Het hangt eigenlijk een beetje af van je ingesteldheid.”

Sommige acteurs willen ook zelf eens regisseren. Is dit bij jou ook zo?
“Jazeker. Vorige Kerst kwamen mijn vrouw en ikzelf overeen dat we een kortfilm zouden maken, omdat we aanvoelden dat we iets te bieden hebben. Gewoon klein beginnen, en zien wat het zou worden. Zo gezegd, zo gedaan. Na 6 maand waren alle voorbereidingen getroffen en konden de opnames beginnen. De film is klaar, zodat we nu hopen dat hij vertoond zal worden op diverse festivals. Wie weet, komen we dan terug naar België. Ik ben zeker niet in deze business gestapt voor het geld en de faam, want dan zou ik zeker een andere job gekozen hebben. Het is gewoon voor mezelf interessant om verschillende dingen uit te proberen …Wat zijn je toekomstprojecten?
“Momenteel ben ik in Ierland bezig met de live action-film “Ella Enchanted”, een sprookje in de stijl van “The Wizard of Oz” en “Shrek”. Het is een groots opgezette productie met in de hoofdrol Anne Hathaway (uit “The Princess Diaries”). Ik heb eerder een kleine inbreng, nl. “Talking Book”, dat het personage af en toe raadpleegt, als ze met een vraag zit. De meeste van mijn scènes worden gefilmd met blue-screens, zodat ik bijna gans de tijd tegen blauwe kruisjes zit te spreken, i.p.v. tegenover echte acteurs. Maar, het is zeer leuk, en bovendien, is het weeral een nieuwe ervaring …”
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type