:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW ROBERT ENGLUND
INTERVIEW ROBERT ENGLUND
Type: Interview - Datum: 2003-06-10 - Geplaatst door: Bart
Eind dit jaar krijgen we eindelijk het langverwachte “Freddy vs Jason” in de bioscopen te zien, waarin de twee horrorpersonages (Freddy uit “Nightmare on Elm Street” & Jason uit “Friday the 13th”) het tegen elkaar zullen moeten uitvechten. Vijf jaar geleden was er reeds sprake van het project, maar omwille van script-, budget- en franchise-problemen, werd het lange tijd op “hold” gezet. Enkele maanden voordat de opnames van die prent begonnen, hadden wij een gesprek met Robert Englund, alias Freddy Krueger tijdens het Festival van de Fantastische Film in Brussel. “Freddy vs Jason” kwam toen niet ter sprake, omdat het allemaal nog te vaag was. We hadden het echter wel over zijn ervaringen met “A Nightmare on Elm Street”, waarvan de complete reeks onlangs uitkwam op dvd.


DVD Info: Voordat je te zien was in films, speelde je vaak in het theater Shakespeare-werken. Was het een grote stap van het theater naar het witte doek?

Robert Englund: Ik was reeds een jaar in Hollywood, toen ik na een sabbatperiode opnieuw zin kreeg om te acteren. In dat jaar surfte ik overdag en bezocht ik ’s avonds musea of ging ik kijken naar oude films. Op die manier groeide langzaam het verlangen om ook eens te acteren in een film. Iets wat ik voordien nooit had gedaan. Een korte tijd later legde ik de nodige contacten, en vrij vlug was ik te zien in mijn eerste film, “Slashed Dreams” (’74).

DVD Info: Na enkele kleine films, kreeg je plots de rol van het griezelpersonage Freddy Krueger in “Nightmare on Elm Street”. Hoe raakte je verzeild in dat project?

RE: In die tijd was ik te zien in “V”, het science-fiction-feuilleton dat bestempeld werd als opvolger van “Star Trek”. Ik werd zo populair dat ik wekelijks duizend fanbrieven kreeg! De fans vergeleken mij met Spock, ze hielden van mijn personage. Op zeker moment kreeg ik de aanbieding om de hoofdrol te spelen in een kleine film van regisseur Wes Craven. Ongeveer in diezelfde periode zat ik in een café waar ze uittreksels toonden van Craven’s eerste films. Ze waren werkelijk ongelooflijk. Vanaf dan wou ik onmiddellijk met die man werken! Dus ik aanvaardde de rol.

DVD Info: Dankzij “A Nightmare on Elm Street” werd je nu ook bekend bij het bioscooppubliek…

RE: Na de opnames keerde ik terug naar de set van “V”, waarvan per jaar 22 episodes werden opgenomen. Tussendoor maakte ik een trip naar New York voor een handtekeningensessie in een boekwinkel waar ze allerhande merchandising verkochten van science-fiction-films & tv-series. Daar stelde ik vast dat de fans vooral een handtekening vroegen van Freddy; en niet van mijn personage uit “V”!

DVD Info: Hoe lang hebben de mensen van de make-up nodig om je te veranderen in Freddy Krueger?

RE: Voor een gewone scène zit ik zo’n 4 uur op de make-upstoel, maar voor een opname met speciale effecten zijn ze zo’n 7 uren met mij bezig. In de beginperiode was het ook zo dat Freddy niet veel in close-up kwam, maar in de laatste films was dit wel het geval, zodat ik er realistischer moest uitzien.

DVD Info: In “Wes Craven’s New Nightmare” zien we je schilderen. Schilder je nog en sta je met je werk eventueel op tentoonstellingen?

RE: Nee, niet echt. Ik ben eerder een verzamelaar. Wes weet dit ook. Mijn interesses zijn zeer ruim: ik kan genieten van reggae, punk-rock, Frank Sinatra, Mexicaanse fotografie, Europese fotografie, zwart-witfotografie, … Toen Wes bij me op bezoek kwam zag hij trouwens mijn voorliefde voor de “Vogue Art”. Af en toe zet ik me eens aan het schilderen, maar dat ligt in periodes.

DVD Info: Hoe voel je je bij de gedachte dat de mensen je beter kennen als Freddy Krueger dan als Robert Englund?

RE: Oh, ik vind dit niet erg. Ik weet dat ze me kennen, dat is het voornaamste. Van 1973 tot 1983 was ik te zien in 15 films & 2 tv-series. Iedereen kende mijn gezicht, maar niemand wist mijn naam. Jaren later word ik Freddy Krueger en plots weten ze wel wie ik ben. Dat is wat een acteur tenslotte wil. We willen herkend worden. Ik zou een leugenaar zijn, mocht ik het tegendeel verklaren. Voor mijn carrière is Freddy héél goed van pas gekomen. Door die ene rol zijn bepaalde deuren voor mij plotsklaps open gegaan.

DVD Info: Heb je een speciaal contract waarin staat dat je een gedeelte van de opbrengsten krijgt van de merchandising rond Freddy Krueger?

RE: Alleen vanaf de derde film. Voordien verdiende ik veel geld met “V”, zodat ik er niet echt bij stilstond. Af en toe ontvang ik een cheque met een percentage van de verkochte merchandising, maar dit zijn geen monsterbedragen hoor. Je zou er misschien net een goedkope wagen mee kunnen kopen. Het is altijd leuk wanneer ik de cheque krijg vlak voor Kerstmis (lacht).

DVD Info: In “Wishmaster” ben je te zien naast andere acteurs die reeds hun sporen verdiend hebben in het horror-genre, nl. Kane Hodder (“Friday the 13th”) & Tony Todd (“Candyman”). Was dit toeval?

RE: Nee hoor. We deden het om Robert Kurtzman (regisseur), Greg Nicotero en Howard Berger (make-up) een plezier te doen. In het verleden konden we vaak op die fantastische gasten rekenen op gebied van de make-up, die nodig was voor onze films, en we wilden een wederdienst doen. Toen bleek dat Wes Craven de film zou gaan produceren, werd het nog leuker … (lacht)”

(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

Andere artikels van hetzelfde type