:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> RING, THE VHS FROM HELL
RING, THE VHS FROM HELL
Type: Achtergrond - Datum: 2003-04-01 - Geplaatst door: Steve
Er bestaat ergens een mysterieuze videocassette... Wanneer je deze bekijkt, heb je nog maar zeven dagen te leven...

Dit simpele, doch erg originele idee ontsproot aan het brein van schrijver Kji Suzuki. Het gegeven is ondertussen al enkele malen verfilmd en bleek bijna elke keer een schot in de roos te zijn. Volgens vele werd het voorlopige hoogtepunt bereikt met de Amerikaanse remake The Ring. Maar met alle remakes, vervolgen en prequels zou je bijna de bomen tussen het bos niet meer kunnen zien. Wij zetten ze voor u even op een rij.

Het verhaal van auteur Kji Suzuki werd voor het eerst gepubliceerd in 1989 en groeide uit tot een driedelige serie romans. Regisseur Chisui Takigawa was de eerste die zich in 95 waagde aan een verfilming met de Tv-film Ringu: Kanzen-Ban. De had weinig tot geen succes en de productie werd bijgevolg als een mislukking gecatalogiseerd. Dit veranderde echter compleet met de uit 98 stammende remake Ringu (bij ons bekend als Ring) van regisseur Hideo Nakata (Chaos, Dark Water). Deze 1 miljoen dollar kostende film werd een extreem groot succes in thuisland Japan, maar brak eveneens alle records in Hong Kong en Singapore. Ring werd ook bekroond met diverse prestigieuze prijzen, waaronder ook de Gouden Raaf op het Brussels Internationaal Festival Van De Fantastische film.

De noodzaak tot een sequel was dan ook groot en deze kwam er in 98 met Rasen (ook bekend onder de titel Spiral) van regisseur Jji Iida (Another Heaven). Maar deze film flopte pijnlijk, zodat regisseur Hideo Nakata terug aangezocht werd om een "echte" sequel te draaien. Ringu 2 (99) (bij ons bekend als Ring 2) was opnieuw een succes, maar kon volgens vele gevestigde critici toch niet tippen aan het origineel. Datzelfde jaar werd er een uit 12 episodes tellende Tv-serie gedistilleerd uit Kji Suzukis boeken, getiteld Ringu: Saishuu-sh (Ring: The Final Chapter).

Vanaf dan begonnen diversen genteresseerden aan te kloppen voor de remakerechten van Ringu. De eerste remake kwam uit Zuid-Korea met Ring Virus (99) van regisseur Dong-bin Kim. In Japan werd even later met succes Ringu 0: Birthday (00) uitgebracht. Deze prequel en de derde film in de "echte" (lees: aanvaarde) Ring-trilogie werd geregisseerd door Norio Tsuruta (Kakashi).

Toen kon Amerika uiteraard ook niet achterblijven en gooiden ze alle middelen in de strijd om ook hun versie te verwezenlijken. Als regisseur werd Gore Verbinski (Mouse Hunt, The Mexican) aangezocht en de cast bevat minder bekende, maar talentvolle namen zoals Naomi Watts (Down, Mulholland Drive), Martin Henderson (Windtalkers, Agent Cody Banks) en Brian Cox (Manhunter, X-Men 2). The Ring kreeg erg goede kritieken te slikken en bijgevolg kwam het bioscooppubliek in grote getallen opdagen. De 83 miljoen dollar kostende productie werd vanaf zijn release een megahit en bracht uiteindelijk ongeveer 130 miljoen dollar in Amerika op. En zoals we de Amerikanen kennen, zal een sequel wel al in de maak zijn...

En zo gaat het succes van Ring maar verder. In bijna elk land worden de films met succes op video en DVD uitgebracht. In thuisland Japan is de hype nog steeds het sterkst met luisterspelen, een manga en godbetert zelfs Sadako-action-figures (Sadako is het slechte personage dat een rode draad in al de films vormt); het verkoopt er allemaal, zolang het maar iets te maken heeft met Ring! Zoals u ziet is het spel van de vervloekte videocassette nog lang niet uitgespeeld en het is gewoon een kwestie van tijd tot de volgende sequel, prequel of remake.