:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW JIM WARD, RICK MCCALLUM, RICHARD A. DEAN
INTERVIEW JIM WARD, RICK MCCALLUM, RICHARD A. DEAN
Type: Interview - Datum: 2002-11-15 - Geplaatst door: Patrick
"Het lichaam van Dexter is op het mijne gebaseerd"

Half september organiseerde 20th Century Fox een persconferentie in Londen naar aanleiding van de DVD-release van Star Wars: Episode II Attack of the Clones. Aanwezigen waren marketing vice-president Jim Ward van Lucasfilm, producent Rick McCallum en Richard A. Dean directeur special projects THX om op onze vragen te antwoorden.

Is de film op de DVD dezelfde als die in de bioscoop?

Jim Ward: Zoals je waarschijnlijk al wist waren er enkele kleine verschillen tussen de versie die uitgebracht werd op film en de digitale versie. Het is dus de digitale versie die op de DVD werd gezet er zijn nog enkele minieme veranderingen aangebracht. Maar ik laat het aan de fans over om deze verschillen te vinden.


Waarom zijn er niet meer audiocommentaarsporen en is er geen DTS-geluid?

Jim Ward: Dat heeft vooral met de beschikbare ruimte op de DVD te maken. Je hebt nu eenmaal maar een gelimiteerd aantal bits ter beschikking en daar proberen we zo efficient mogelijk gebruik van te maken. Onze grootste zorg is om de film zo goed mogelijk op de DVD te krijgen, daarna zien we wel wat er nog bij kunnen plaatsen. Er staat nog wel een DVD-Rom link op naar commentaren op de website. We hadden gerust nog vijf commentaarsporen kunnen vullen, hopelijk is er binnenkort een medium met meer capaciteit.

Was het makkelijk om deze film digitaal op te nemen?

Rick McCallum: Het heeft ons bijna zeven jaar gekost om samen met Sony een camera te ontwikkelen die een met film vergelijkbare kwaliteit leverde. Films worden nu al grotendeels digitaal gemaakt, we monteren al lang digitaal, onze geluidseffecten worden digitaal bewerkt en het mixen gebeurt digitaal. Een van de grootste uitdagingen die we hadden was dat we beelden digitaal wilden opslaan en nog belangrijker ze ook digitaal in bioscopen wilden krijgen. Een gemiddelde televisiebezitter met een DVD-speler kan een film in betere kwaliteit bekijken dan een bioscoopbezoeker. De strijd met de filmverdelers en de bioscopen is al lang bezig. Een goede zeventien jaar geleden richtte George Lucas zijn THX-divisie op om ten minste toch minimum standaarden vast te leggen waaraan de geluidsweergave in bioscopen dient te voldoen. In de V.S. zijn er 36.000 zalen en er zijn ongeveer 200 zalen waar je het geluidsspoor van een film kan beluisteren zoals wij het gemixt hebben. Als we naar de beeldkwaliteit kijken dan zijn er waarschijnlijk minder dan 100 zalen die voldoen, dit is echt een schandalige situatie. Momenteel zijn er wereldwijd een honderdtal zalen uitgerust met digitale projectie, hopelijk zijn dat er een duizendtal tegen dat Episode III uitkomt.

Is dit de definitieve versie van de film?

Rick McCallum: Volgens George Lucas is dit momenteel de definitieve versie. God sta me bij als ik binnen 20 jaar een telefoontje krijg en waarbij George zegt dat hij een geweldig idee heeft en of we dit of dat kunnen veranderen. Voor hem is immers niets definitief.

Je had een cameo in Episode I, zit je ook in deze film?

Rick McCallum: George vond mijn optreden in Episode I zo slecht dat er maar een paar lichaamsdelen van mij in deze film te zien zijn. Je kan dus enkel in een flits nog een arm of een been van mij zien. Maar het lichaam van Dexter is wel op het mijne gebaseerd!


Wat zijn jullie favoriete DVD’s?

Rick McCallum: Ik hou wel van wat Van Ling gedaan heeft met Terminator 2, ook de nieuwe Gone with the Wind vind ik wel goed. Maar Terminator 2 is echt wel briljant gedaan. Ik kijk ook uit naar Lord of the Rings want die heb ik nog niet gezien. Jim Ward: Ik hou erg van de Almost Famous DVD, de directors cut van die film slaat echt alles. Er zijn maar weinig DVD's waar ik de extra's goed van vind. Maar T2 is inderdaad goed, en The Abyss.

Gaan de Episodes IV tot VI echt pas na Episode III op DVD uitgebracht worden?

Rick McCallum: Ja, vooral om dat het zo moeilijk zal zijn. Het is moeilijk om de menuschermen te maken maar vooral de extra’s, daar gaat veel tijd in kruipen. Ik zou ook willen dat we de bandbreedte hadden om er honderden uren materiaal op te kunnen zetten want dat hebben we echt wel.

Jim Ward: Veel mensen hebben een bepaalde affiniteit met de originele trilogie, we willen deze film dan ook zo goed mogelijk presenteren. Je moet dus niet afkomen met een hoop videobeelden die bij elkaar werden gesmeten. We hebben de lat nu eenmaal vrij hoog gelegd met onze vorige releases. Maar we hebben Rick en vooral George nodig om zich hier op te focussen en we zitten momenteel ook nog met een derde deel dat we moeten afwerken.

Rick McCaullum: Het is al moeilijk genoeg om George aan het schrijven te krijgen, en ik heb dat script dringend nodig.


Nemen al die beelden van achter de schermen de magie niet weg?

Rick McCallum: Da's totale onzin, da's het vreemdste dat ik ooit gehoord heb. Dat maakt het DVD formaat juist zo interessant, als je meer over de film te weten wil komen dan is dit het ultieme medium.


Was het moeilijk om de digitale beelden om te zetten naar het DVD formaat?

Richard Dean: Dit was zeker een zware uitdaging, als je weet dat we zo'n 98 procent van de bits moesten verwijderen om de film op een DVD te krijgen en toch nog excellente kwaliteit moesten zien te behouden, kan je indenken hoe moeilijk dit wel niet geweest is. Gelukkig was THX al betrokken bij de bioscooprelease van deze film en hadden we dus al behoorlijk wat ervaring opgebouwd.

Lucasfilm heeft ook aangekondigd dat Star Wars: Episode II: Attack of the Clones in november uitgebracht zal worden op het zeven verdiepingen hoge IMAX formaat. Voorlopig zal je deze versie enkel in de V.S. kunnen gaan bekijken, over een mogelijke Europese release is momenteel nog niets bekend.

Op deze website kan je nog een hilarisch filmpje bekijken van een ganse bende Star Wars nerds die in de rij staan om Episode II te zien.
(Met toestemming van de auteur gepubliceerd op DVD Info. Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type