:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW LIEVEN DEBRAUWER
INTERVIEW LIEVEN DEBRAUWER
Type: Interview - Datum: 2002-09-02 - Geplaatst door: Werner
We treffen Lieven Debrauwer aan bij hem thuis in Gent; de veelzijdige kunstenaar pendelt druk over en weer tussen zijn thuisbasis en Antwerpen, maar hij is toch zo vriendelijk om ondanks de hectische momenten toch even tijd te maken voor een interview met DVD-Info naar aanleiding van de DVD-release van zijn eerste langspeelfilm, Pauline En Paulette. Lieven Debrauwer is een zeer vriendelijke en bescheiden man, die met veel liefde over zijn projecten praat.

DVD Info: Waar bent u op dit moment professioneel mee bezig?
Lieven Debrauwer: Momenteel ben ik bezig met de regie van "Let's Do It", een musical-review en tevens de eerste productie van het nieuwe seizoen van de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ik heb daar samen met de cast ook gezocht naar een concept, en dat zijn we nu aan het regisseren.

DVD Info: Hoe wordt men eigenlijk filmmaker?
LDB: Ik ben eigenlijk begonnen met het maken van amateurfilms in een filmclub in Roeselare, en dan ga je naar provinciale en nationale wedstrijden. Zo kom je in contact met veel mensen.

DVD Info: Enkele maanden geleden, toen "Pauline en Paulette" in de bioscoop werd gereleased, viel het me op dat er enorm veel mensen zaten die in jaren geen cinema meer van binnen hebben gezien. Wat is eigenlijk uw geheim om Vlamingen voor hun TV weg te krijgen en de bioscoop in te krijgen?
LDB: Ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat het een film is die weinig of geen commerciële toegevingen heeft gedaan. Ook het feit dat de beide hoofdrolspelers intussen ook al de 70 gepasseerd zijn, heeft daar volgens mij ook wel een deel mee te maken. Het zijn dan toch actrices die toch bij een groot deel van het publiek bekend zijn, en dan vooral bij mensen die dan al jaren niet in de bioscoop zijn geweest.

DVD Info: Nu, meer en meer acteurs van de generatie van Ann Petersen en Dora Van der Groen zijn spijtig genoeg niet meer onder ons. Een paar weken geleden is bijvoorbeeld Luc Philips overleden. Ziet u bij de jongere generatie acteurs die geschikt zijn om de fakkel over te nemen?
LDB: Dat was zo een beetje mijn startpunt; ik vond het net spijtig dat mensen van dat kaliber niet zo veel meer aan bod kwamen in films. Daarbij kwam ook nog eens het feit dat die beide actrices nog nooit samen hadden gespeeld in een bioscoopfilm. Dus vond ik het het moment om die twee samen te brengen, ook nu het nog kan, hè?

DVD Info: Buiten het niet onaardig aantal bezoekers hebt u ook van de beroepscritici veel prijzen gekregen, zoals de Joseph Plateauprijs en de Louis Paul Boonprijs. Wat schenkt u eigenlijk de grootste voldoening: een film maken voor een groot publiek of de lovende kritieken van de beroepsmensen?
LDB: Tja, ik denk juist de ideale combinatie van die twee op zich. Maar het is altijd heel fijn als je echt opnieuw en opnieuw mensen tegenkomt die telkens zeggen dat ze de film graag gezien hebben, en dat ze er iets aan gehad hebben. Sommigen zijn ook meer dan één keer gaan kijken. Het is dan even zeer aangenaam dat je van beroepsmensen prijzen krijgt, maar dat gebeurt spijtig genoeg vaak alleen maar voor films die voor de happy few gemaakt zijn, en dan vind ik het eigenlijk wel leuk dat je op een film als deze tegelijkertijd massaal reactie krijgt. Zeker omdat het een film is die in eerste instantie niet echt commercieel gericht is.

DVD Info: Uw film heeft ook vrij lang in de bioscoop gespeeld, ik denk dat alleen Harry Potter dit jaar langer heeft gedraaid. Kan je stellen dat een film als "Pauline en Paulette" commercieel leefbaar is in Vlaanderen?
LDB: Tja, dat zal wel gebleken zijn, zeker?

DVD Info: De Vlaamse film zit de laatste jaren terug in de lift. Ook Dominique Deruddere heeft met "Iedereen Beroemd" een Oscarnominatie gekregen. "Pauline en Paulette" is nog maar uw eerste langspeelfilm, en die krijgt al zoveel lof. Droomt u zelf van ooit een Oscar te winnen, of op internationale schaal door te breken?
LDB: (lacht) Ik denk dat er op deze aardbol zeer weinig filmregisseurs zijn die er nooit eens van dromen.

DVD Info: Ik zag vorige week dat "Pauline en Paulette" ook internationaal gereleased wordt. Verwacht u daar een grote respons?
LDB: Ik denk dat dat toch wel een klein beetje helpt. Ik vind ook niet dat we ons daar nu illusies over moeten gaan maken, of dat je daardoor plots een wereldster wordt als regisseur, zo gaat dat allemaal ook niet. Het is en blijft toch nog altijd een kleine film, en een kleine productie, die dan wel bij bepaalde mensen een zeer superlatieve reactie losweekt. Maar bij het grote publiek zal de film, denk ik, toch internationaal gezien niet zo'n revelatie zijn. Het is vooral toch ook in Vlaanderen een succes geworden, omdat het de éne Vlaamse film was die op het festival van Cannes vertoond was, en daar dan ook nog een prijs gewonnen heeft. En beide hoofdactrices zijn natuurlijk ook twee vooral in Vlaanderen bekende vedetten.

DVD Info: De volgende vraag heeft u waarschijnlijk al honderden keren moeten beantwoorden, maar ik ga ze toch nog eens stellen. Vanwaar haalde u de inspiratie voor de film?
DVD Info: Wel, ik had ooit eens een kortfilm gemaakt met Dora Van der Groen, "Leonie" - die trouwens ook op de DVD staat - en ik was zo enthousiast over die samenwerking dat ik eigenlijk heel snel met haar een nieuw project wou kunnen opstarten. De nieuwe film die ik wou maken moest een scenario hebben dat ik haar kon aanbieden. Dan heb ik tamelijk snel gedacht van: Ann Petersen en Dora Van der Groen hebben eigenlijk nog nooit samen een grote rol gespeeld in een film. Dat is het uitgangspunt geweest; vervolgens bedacht ik wie ze moesten gaan spelen. Gaan ze twee buurvrouwen spelen? Of twee vriendinnen die elkaar leren kennen? Familie? En zo kwam ik uiteindelijk uit bij twee zussen. Toen dacht ik terug aan een damesboetiek uit het dorp waar ik opgegroeid ben, die ook gerund werd door twee ongehuwde zussen. Dat was eigenlijk het uitgangspunt, en daar ben ik dan vanalles bij beginnen fantaseren: waarom wonen die twee hoofdpersonages samen, en wat zijn de obstakels en conflicten die tussen hen ontstaan? Vanaf dan is het natuurlijk allemaal fictie.

DVD Info: Heeft u tijdens het draaien van de film al rekening gehouden met een mogelijke DVD-release?
LDB: Eigenlijk niet, nee, daar stond ik toen niet bij stil. Het was ook mijn eerste langspeelfilm. Voor een volgende film zou ik dat misschien wel iets méér kunnen doen, en dan zou ik daar al wat eerder over nadenken. In eerste instantie, vind ik, maak je zo'n film als filmproject en niet als produkt dat later moet uitgebracht worden op DVD en video.

DVD Info: Vindt u dat de DVD-release recht doet aan uw film?
LDB: Ik denk dat die het toch ook nog goed gaat doen. Ik hoor nog van heel veel mensen die naar de bioscoop zijn geweest dat ze hem meerdere keren zijn gaan zien; en da's natuurlijk iets dat waarschijnlijk ten goede komt aan de video-release. Mensen die 'm dan gezien hebben, en hem nog eens willen zien, gaan 'm makkelijker op video of DVD kopen.

DVD Info: Bent u zelf betrokken geweest bij het samenstellen van de extra's?
LDB: Ja hoor. Ik was toen eigenlijk in Vlaanderen een beetje aan het rondreizen met een voordracht over de film, en er was toen ook al een idee vanuit het Ministerie van Onderwijs om van die voordracht een video-versie te maken voor de scholen. Toen ben ik naar de mensen die de DVD gingen gestapt. Er zijn namelijk ontzettend veel scènes uitgemonteerd, er zijn ook heel wat scènes verschillende keren gefilmd geweest, er waren zelfs bloopers... allemaal dingen waarvan ik dacht dat ze interessante extra's zouden opleveren. Uiteindelijk hebben ze dan gekozen om een making of-documentaire bij op de DVD te zetten. Er waren ook nog een aantal verwijderde scènes, maar dat zou net iets te veel geworden zijn voor de DVD, en maar voor een beperkt publiek interessant.

Wat misschien ook leuk is om te vermelden: Escape Lab, het productiehuis dat de DVD heeft aangemaakt, heeft me gevraagd welke namen er bij de onderverdeling in hoofdstukken moesten gebruikt worden. Ik vond het wel leuk om dat dan in het taalgebruik van Pauline te doen: zeer weinig woorden, bij voorkeur zelfs maar telkens één woord. En wat ze ook gedaan hebben - heel grappig - in het menu zie je een opname uit de film met Paulette en een klant ziet, en tussen hen staat Pauline die haar plakboek toont. De camera zoomt daarbij in op het boekje, en met dat als achtergrond ontstaat dan het menu. Eigenlijk is dat een achterstevoren gespeelde opname; in de film komt die opname voor tijdens de Bloemenwals, en daar rijdt de camera vanuit het boekje van Pauline achteruit, en dan zien we daar Paulette en de klant staan. Voor het menu van de DVD hebben ze die opname dus achterstevoren gemonteerd. En je ziet het niet aan de bewegingen van de actrices, maar het creëert toch een zeer mooi effect.


DVD Info: Misschien een beetje een gemis: er zit geen audiocommentaartrack op de DVD. Had u, Dora Van der Groen, Ann Petersen of alledrie niet graag een audiocommentaar ingesproken?
LDB: Om eerlijk te zijn, daar is eigenlijk niet aan gedacht geweest. Toen ik in november in Los Angeles geweest ben, hebben ze bij Sony Pictures Classics, die de film via Tristar uitbrengt in Amerika, wel een commentaartrack opgenomen, maar die is dan uiteraard in het Engels. Maar omdat heel veel van de elementen op die commentaartrack toch verwerkt zitten in de making of-documentaire, hebben ze hier waarschijnlijk het niet meer opportuun geacht om er nog eens een commentaartrack bij te doen.

DVD Info: Heeft u zelf een DVD-speler? Koopt u DVD's?
LDB: Ik heb zeer zeker al een tijdje een DVD-speler en een heleboel films, vooral klassiekers en dan meer bepaald musicals. Ik heb ook al eerder in Amerika DVD's besteld die hier niet verkrijgbaar zijn op DVD, maar veel meer ervaring van surfen naar DVD-websites heb ik niet echt.

DVD Info: Slotvraagje: wat zijn uw projecten voor de nabije toekomst?
LDB: Ik plan momenteel een nieuwe langspeelfilm, maar daar werken we nu nog aan het scenario; ik weet niet wanneer die zal worden gedraaid of wanneer die uitkomt, maar het zal ten vroegste de zomer van volgend jaar zijn.

DVD Info: Kan u al misschien een tipje van de sluier oplichten?
LDB: Ik denk dat hij niet zo ver zal liggen van "Pauline en Paulette"; ik vind ook dat, als je zo'n film hebt gemaakt, die op de één of andere manier toch erg verschilt van wat er meestal in de bioscoop komt, je daar een soort publiek voor hebt gekregen. Veel mensen zijn me ook komen zeggen dat ze zeker naar mijn volgende film zouden komen kijken, ongeacht waarover die gaat. En dan vind ik dat je niet plots iets totaal anders moet gaan maken. De kans zit er bovendien in dat de twee hoofdrolspeelster uit Pauline en Paulette terug zullen opduiken in die nieuwe film.

DVD Info: Mogen we u nog een keer hartelijk bedanken voor uw tijd, en u veel succes toewensen met het nieuwe project.
LDB: Graag gedaan!
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type