:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> OBSCUUR EN VERGETEN #20: HOLLYWOOD BOULEVARD
OBSCUUR EN VERGETEN #20: HOLLYWOOD BOULEVARD
Type: Algemeen - Datum: 2021-08-16 - Geplaatst door: Didier
OBSCUUR EN VERGETEN: HOLLYWOOD BOULEVARD

Hollywood Boulevard uit 1976 is zonder twijfel één van de meest bizarre films ooit. Het idee ervan ontstond uit een weddenschap tussen Jon Davison en Roger Corman om de goedkoopste film te maken. Corman gaf de opdracht door aan Allan Arkush en Joe Dante. Arkush zou nadien nog Rock 'n' Roll High School doen om zich daarna volop te gaan specialiseren in het televisiewerk. Joe Dante is natuurlijk de man die later met Gremlins (plus de sequel), The Burbs en Innerspace nog gigantische hits zou gaan scoren. Hoewel Hollywood Boulevard al bij al een iewat belabberde film is, zie je toch dat er achter de camera iemand met veel goesting stond en die wist wat hij deed. En om geld te besparen, of uit ijdelheid (wie zal het zeggen) speelde Dante ook zelf een klein rolletje in de film. Het ging vrij simpel om er iets goedkoops van te maken want de film verscheen onder de vlag van New World Pictures, wat het filmbedrijf van Corman is. Er werden niet alleen props uit The Big Bird Cage en Death Race 2000 gebruikt, maar ook volledige scenes uit deze twee films en je ziet maar al te goed dat die niet passen met wat Dante en Arkush draaiden. Het voordeel was wel dat de twee hoofdrolspelers  (Paul Bartel en Mary Woronov) zelf in Death Race 2000 zaten. Het uiteindelijke budget was 60.000 dollar en alles werd gefilmd in tien dagen. Het archiefmateriaal (de film in de film, zeg maar) was opgenomen in de Filippijnen, wat toen het filmwalhalla was van Corman en alles wat in Hollywood werd opgenomen was clandestien en dat zonder enige vergunning.

Het verhaal (als je dat al zo kan noemen) vonden regisseurs Joe Dante en Allan nadat ze samen The Death Kiss uit 1932 op televisie zagen. In feite is de film niet meer dan een goedkope sekskomedie en zelfs één met een serieuze hoek af, zo moet iemand ons maar weten te zeggen wat er grappig is aan een verkrachting, maar zoiets kon nog in de jaren '70. Hollywood Boulevard  kreeg een X-rating, ook al speelde  Joe Dante met het idee om zijn filmdebuut bij de MPAA in te dienen zonder daarin de seksscènes om zo een normale rating te krijgen en om die vervolgens nadien opnieuw in de film te voegen omdat de MPAA er daarna toch niet naar keek.

Volgens Dante zou Corman  op een gegeven moment de film Hollywood Hookers willen gaan noemen, maar dat vonden de regisseurs dan weer niet zo leuk, ook al grapte Dante achteraf dat de film met zo'n titel waarschijnlijk meer geld zou hebben opgebracht. Wel werd de film uitgebracht in andere landen onder titels zoals The Starlets of The Actresses. Ook qua hoofdrolspeelster zaten Dante en Arkush niet op dezelfde golflengte van Corman. De producer dacht aan Roberta Collins, maar de regisseurs vochten voor Candice Rialson en kregen die ook. De blondine was een echte ster van de B-film en was te zien in de classic Mama's Dirty Girls waarin ze een vrouw vertolkte die opgescheept zat met een zingende vagina. U leest het goed. Ze was ook de ster in alleszeggende titels als Candy Stripe Nurses en Summer School Teachers en nadat ze een kans kreeg van Corman scoorde ze nog rolletjes in de sciencefiction-klassieker Logan's Run en Silent Movie van Mel Brooks.  

Het verhaal is zoals gezegd te zot voor woorden. Candy Wednesday (Candice Rialson) komt aan in Los Angeles en droomt van een carrière als actrice. Maar blondines zijn bij Corman blijkbaar a priori dwaze trienen en zo raakt onze dame betrokken als vluchtchauffeur bij een echte bankoverval en worden er agenten neergeknald, en dat terwijl ze denkt dat ze in een film zit en aan het acteren is. Uiteindelijk komt ze terecht bij de PR-agent Walter Paisley (Dick Miller) die haar een rol bezorgt voor de nieuwste film van Eric Von Leppe (Paul Bartel) als stuntrijdster, maar Candy wil een actrice worden en die kans krijgt ze als de filmcrew naar de Filippijnen trekt om er de actiefilm Machete Maidens Of Mora Tau te gaan opnemen.

Hollywood Boulevard heeft wel zijn grappige momenten, maar het is vooral een leuk curiosum uit de bizarre en ontzettend rijke collectie van B-films uit de jaren '70. 

 

UIT HET ARCHIEF