:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> OBSCUUR EN VERGETEN #13: WITHOUT WARNING
OBSCUUR EN VERGETEN #13: WITHOUT WARNING
Type: Algemeen - Datum: 2021-06-16 - Geplaatst door: Didier
OBSCUUR EN VERGETEN: WITHOUT WARNING

Without Warning uit 1981 mag je echt wel als obscuur en vergeten beschouwen. Een paar jaar geleden bracht Shout! Factory zowel de dvd als de Blu-ray (allen regio-gebonden) hiervan uit, maar tot dan was de film jarenlang compleet onvindbaar. Dat had alles te maken met de copyrights ervan. De film werd destijds uitgebracht door Filmway Pictures en doordat die in de financiële problemen zaten werd de titel doorverkocht aan Orion Pictures, maar die gingen uiteindelijk zelf ook failliet. Het gevolg was dat, hoewel er geen haan naar kraaide, deze film verloren was.

De film werd in drie weken opgenomen, en dan nog met het belachelijke budget van 150.000 dollar waarvan de helft (!) op de bankrekening van hoofdrolspelers Jack Palance en Martin Landau kwam te staan. De film van Greydon Clark waarin niemand minder dan David Caruso (jaja, de rosse Horatio Caine uit CSI: Miami) debuteerde wordt nu als cult beschouwd en dat heeft alles te maken met Predator uit 1987. Het idee is namelijk hetzelfde als dat van de film met Arnold Schwarzenegger en om het nog gekker te maken, zou Kevin Peter Hall die in Without Warning de alien vertolkt ook de Predator spelen!

De film is een vreemde hybride tussen horror en sciencefiction. Lang moeten we niet wachten vooraleer we de aanvallende monsters zien, want al vanaf de eerste scène zien we hoe een vader en diens zoon tijdens een partijtje jagen aangevallen worden door vliegende kwalachtige wezens die zich met hun vlijmscherpe tentakels vastpinnen aan hun slachtoffers. Nadien zien we een busje met daarin vier tieners (waaronder Russo) en je moet niet veel ervaringen hebben in horrortitels om te weten dat ze maar weinig  zullen rollebollen in de natuur.

De bedenker van deze film is Greydon Clark. Een man die eigenlijk zowat van alles deed: scenario’s schrijven, regisseren, als produceren optreden en zelf in zijn films acteren. Opvallend is dat zijn films altijd wel low-budget waren, maar het ging iedere keer om een andere genre met een horrortintje en steeds klinkende namen zoals Satan's Sadists, Hell's Bloody Devils of Satan’s Cheerleaders. En hoewel Without Warning door de alien (die trouwens zeer goed lijkt op de engerds uit Tim Burtons Mars Attacks!) het etiket van sciencefiction wordt opgeplakt, is de film ook zeer gewaagd aan dat van het horrorgenre want de special effects zien er tamelijk creepy uit.

Een goede film is dit zeker niet, daarom is hij net iets te onnozel en werkt hij soms wat te veel op de zenuwen door zijn langdradigheid, maar fans weten nu al wat ze moeten doen.