:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> OBSCUUR EN VERGETEN #12: FINAL EXAM
OBSCUUR EN VERGETEN #12: FINAL EXAM
Type: Algemeen - Datum: 2021-05-31 - Geplaatst door: Didier
OBSCUUR EN VERGETEN: FINAL EXAM

In onze reeks Obscuur En Vergeten gaan we op zoek naar films die zo goed als compleet vergeten of zo goed als onvindbaar zijn. Ten minste als je er geen flink pak geld wil tegenaan gooien want in de wereld van het internet is niks meer zeldzaam. Of gewoon, en dat mag ook, omdat we veel zin hebben om er iets over te schrijven. Wel proberen we er altijd rekening met te houden dat je de film kan bekijken op de beste (en goedkoopste) streamingdienst die er is: YouTube. Deze keer viel onze neus op een ouderwetse slasher uit 1981, Final Exam.

De plot doet er in de verste verte niet toe, want iedereen met een beetje verbeelding kan met de twee termen "slasher" en "final exam" zelf het verhaal verzinnen zonder ook maar één seconde van de film te hebben gezien. De regisseur, Jimmy Huston, laat er in ieder geval geen gras over groeien en vanaf de eerste scene wordt een vrijend koppeltje in een auto door een niet te herkennen psychopaat met een vlijmscherp mes afgemaakt. Huston vertelde later dat hij een ander soort slasher wilde maken, en hoewel de film een schaamteloze rip-off is van zowel Halloween als Friday The 13th (welke slasher is dat eigenlijk niet?) houdt de filmmaker zich aan zijn woord en krijgen we na de eerste moord een halfuurtje high school-komedie. In de buurt van de crime scene bevindt zich namelijk het Lanier College waar de studenten zich aan het voorbereiden zijn op hun examens. Hoe deze vlijtige jongens aan hun hoge punten geraken moet je zelf maar ontdekken, maar het is onnodig om te zeggen dat de seriemoordenaar ook op bezoek komt.

Niemand uit de cast van Final Exam zou later nog iets betekenen. De hoofdrolspeelster Cecile Bagdadi werd in de generiek met veel poeha als "introducing" aangekondigd, maar het zou de enige film zijn die het lieve kind zou maken. Ook met regisseur Jimmy Huston ging het daarna compleet bergaf, want Final Exam die zijn vierde was, bleek ook zijn voorlaatste film te zijn en in 1987 mocht hij zijn carrière als filmmaker afsluiten met het compleet onbekende My Best Friend Is A Vampire. Maar Final Exam haalde wel nog schoorvoetend de voetnoten van de horrorgeschiedenis, want de film zou Wes Craven hebben geïnspireerd voor zijn Scream uit 1996, en hij maakte ook deel uit van de video nasties, het tijdperk waarin de Britse overheid ging bepalen wat de Britten mochten zien en wat niet.

Als je de film een kans wil gunnen (alleen maar doen als je fan bent van foute '80's-horrorvehikels) dan doe je dat best voor de humor die best wel leuk is, hoewel het niet verder gaat dan wat we gemakshalve maar het Porky's-niveau zullen noemen. Qua horror zit het helemaal verkeerd, want de film is geen beetje spannend en het ziet er even angstaanjagend uit dan wanneer je pardoes je fles ketchup op het tafelkleed zou uitkieperen. Over de motieven of het verleden van de seriemoordenaar weet je niets, je kent zelfs zijn naam niet. Huston doet zelfs niet eens de moeite om Carpenter-gewijs de maniak te gaan introduceren met een angstaanjagend muzikaal deuntje. Neen, het enige wat je ziet is een naamloze gek die rondloopt met een mes. Volgens Timothy L. Raynor die de moordenaar speelt was zijn rol enkel en alleen te danken aan het feit dat Jimmy Huston onder de indruk was van zijn vechtsporttechnieken. Volgens hem was het mes overigens geen rekwisiet, maar een echt slagersmes.

Of je nu wel of niet Final Exam moet gaan pluggen, laten we (uiteraard) aan jou over. Ondertussen bekijken wij welke volgende film in onze sectie Obscuur En Vergeten aan bod komt!