:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW JAN HARLAN (PRODUCENT)
INTERVIEW JAN HARLAN (PRODUCENT)
Type: Interview - Datum: 2002-05-15 - Geplaatst door: Bart
Onlangs kwam "A.I.” uit op DVD. Warner Home Video liet deze release niet onopgemerkt voorbijgaan, want ze strikten producer Jan Harlan die woord en uitleg kwam geven in Brussel. Wij waren er natuurlijk bij en stelden hem volgende vragen:

DVD Info: Hoe is de professionele samenwerking met Stanley Kubrick tot stand gekomen?
Jan Harlan: Die is er eigenlijk zeer toevallig gekomen. In 1970 vroeg Stanley mij om hem te vergezellen naar Roemenië waar hij aan een project over Napoleon wou werken. Dit was een complete verrassing, want ik was reeds 10 jaar getrouwd met zijn zus, en hij had het nooit over een eventuele samenwerking. We speelden vaak een partijtje tafeltennis of luisterden naar klassieke muziek, maar daar bleef het ook bij. Dit betekende de aanloop van mijn taak als vaste producent en onderhandelaar bij de projecten van Stanley.

DVD Info: De plotse dood van Stanley was voor jou wellicht een enorme schok.
JH: Ja, uiteraard. Het was voor mij een enorm verlies, vooral omdat ik totaal onvoorbereid was. Hij was druk bezig met “Eyes Wide Shut”, zodat niemand verwachtte dat hij opeens zou sterven.

DVD Info: Er werd enorm lang gewerkt aan “Eyes Wide Shut”. Is er een verklaring?
JH: Het was voor Stanley zijn grootste en moeilijkste film die hij ooit gedraaid heeft. Alle andere films waren een makkie in vergelijking met dit project. Hij had nooit gedacht dat de opnames zo zwaar zouden worden. Destijds, stelde ik een schema op met een draaiperiode van 24 weken. Stanley bekeek mijn idee en zei: “is dit een grap of zo? Het wordt een dialoogfilm en met 18 weken hebben we meer dan genoeg …” En hij meende wat hij zei. Hij was enorm optimistisch over “Eyes Wide Shut”, en was er van overtuigd dat dit een gemakkelijke opdracht zou worden. Uiteindelijk besefte hij dat het onderwerp van de film (jaloezie en seksuele fantasieën) moeilijker te verfilmen was dan ooit gedacht. Toch slaagde hij erin het verhaal te verfilmen; alleen de montage kon hij wegens zijn plotse dood niet meer zelf doen.

DVD Info: Stanley’s ander droomproject was “A.I.”. Wanneer ontstonden de plannen om dit sprookje te verfilmen?
JH: In ’83 kocht ik de rechten van het kinderboek “Supertoys”. Stanley raakte enorm gefascineerd door het verhaal, en dacht erover een film te maken. Omdat hij heel goed kon opschieten met Steven Spielberg, vroeg hij in de periode ‘93-‘94 of hij interesse had de film te regisseren, terwijl Stanley zou produceren. Want voor Stanley leek Steven de ideale persoon om dit verhaal op pellicule te zetten. Steven had interesse, en op een zekere dag waren ze samen in de keuken storyboards aan het tekenen over hoe de prent er zou moeten uitzien. Op 48 uur tijd hadden ze honderden tekeningen gemaakt. Achteraf beschikte Stanley over méér dan duizend schetsen. Ik ben Steven bijzonder dankbaar dat hij het project niet was vergeten, en uiteindelijk toch Stanley’s droomproject realiseerde.

DVD Info: Is “A.I.” een geslaagde film geworden?
JH: Laat ik eerst zeggen: het is een echte Spielberg-film geworden, géén Kubrick-film. Maar, het bevat alle elementen dat Stanley in gedachten had. Steven maakte enkele vormwijzigingen, gebruikte andere muziek, maar hij bleef bij het oorspronkelijke verhaal, vooral naar het einde toe. Persoonlijk vind ik het een heel mooi sprookje, gekruid met verlangens en nachtmerries. Vakkundig geregisseerd, en als je goed kijkt, kan je een link zien naar “2001: A Space Odyssey” (één van Stanley’s filmpareltjes nvdr.)


(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type