:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> TIEN KERSTFILMS OM VOOR THUIS TE BLIJVEN
TIEN KERSTFILMS OM VOOR THUIS TE BLIJVEN
Type: Algemeen - Datum: 2020-12-10 - Geplaatst door: Didier
TIEN KERSTFILMS OM VOOR THUIS TE BLIJVEN

Kerstmis. Iedereen heeft er zo wel zijn eigen gedacht over en iedereen viert het op zijn manier. Echt, “vieren” in covid 19-tijd? Maar goed, wat je er ook van denkt. De geboorte van Jezus en al het commerciële feestgewoel dat daaruit voortgevloeid is, heeft ook zijn invloed gehad op de filmwereld. Ja, het is weer tijd voor de gevreesde kerstfilms. DVDInfo koos er tien voor je uit, niet noodzakelijk voer voor gelovige zieltjes.

LE PERE NOEL EST UNE ORDURE (1978)

Onze eerste film is meteen een inkopper van formaat. Vrij vertaald wordt dat zoiets zoals “het kerstmannetje is een klootzak”. Deze Franse komedie uit 1978 van Jean-Marie Poiré is een heerlijk stukje boulevardkomedie met Anémone en Gérard Jugnot. Een kerstman die de route compleet verliest, zich begeeft aan de drank en zich maar weinig aantrekt van zijn opgelegde taken. Franse classic die veertig jaar later nog even grappig is.
BAD SANTA

In het slashergenre vind je heel wat films waarin de kerstman een moordenaar wordt. De bekendste voorbeelden zijn Christmas Evil, Black Christmas (de lievelingsfilm van Elvis!) en Silent Night, Bloody Night. Dick Maas veranderde in Sint zelfs Sinterklaas tot een psychopaat. Maar laten we het over dat soort films deze keer maar niet hebben. Niet dat ze niet mogen bestaan, au contraire, maar dan staat heel onze top tien er vol van. Een kerstman die ook voor geen haar deugt is Billy Bob Thornton. In Bad Santa uit 2013 gaat hij samen met Tony Cox als kerstman de Amerikaanse warenhuizen af met de bedoeling hun te bestelen. Bad Santa is zeker geen perfecte film, maar wel nog altijd ontzettend leuk.
JINGLE ALL THE WAY

Mag het ook nog eens gezellig zijn? Put that cookie down! En daarmee weten de Arnie-fans dat we het over Jingle All The Way hebben. Deze film uit 1996 met Arnold Schwarzenegger is een beetje als Stop! Or My Mom Will Shoot met Sylvester Stallone, in die zin dat het er één is die het liefst onder de mat geveegd wordt. Het is wel niet zijn beste, maar deze actiekomedie waarin hij als drukke zakenman voor zijn zoontje er alles aan doet om voor zijn zoontje de Turbo Man te krijgen is best leuk voor de kerstdagen.
DIE HARD

"Yippee Ki Yay, motherfucker", hier is hij weer. Zo wat ieder zichzelf respecterend filmblad heeft zich het hoofd gebogen over het feit of Die Hard nu wel of niet een kerstfilm is. Nu nog blijven de meningen verdeeld, maar omdat hij ieder jaar in zowat ieder kerstlijstje de eerste plaats wegkaapt zal er wel iets van aan zijn. Gevaarlijk spel natuurlijk, want als je zo begint is Green Book ook een kerstfilm, al was het maar omdat Viggo Mortensen ook met kerst thuis wil zijn. Maar genoeg geleuter, 32 jaar na datum levert het gevecht van John McClane tegen terrorist Hans Gruber nog altijd één van de beste actiefilms ever op.
ELF

De titel van grappigste kerstfilm gaat zonder enige twijfel naar Elf van Jon Favreau. De bijna altijd hilarische (maar hier absoluut) Will Ferrell speelt ene Buddy die op de Noordpool als Elf wordt opgevoed. Buddy sukkelt niet alleen met zijn veel te grote lichaam, ook wil hij zijn echte vader (een onvergetelijke James Caan) leren kennen. Maar in New York draait alles om geld, en Buddy wil de grootstad de ware betekenis van Kerstmis bijbrengen.
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL

Eventjes dachten we aan Scrooged met Bill Murray, maar onze vriendjes van The Muppets hebben toch nog altijd een streepje voor op Dr. Peter Venkman. The Muppet Christmas Carol was de vierde Muppet-film (in een regie van Brian Henson, de zoon van Jim) en is net als de Murray-film gebaseerd op de roman A Christmas Carol van Charles Dickens. De rol van Ebenezer Scrooge wordt vertolkt door Michael Caine.
NATIONAL LAMPOON'S CHRISTMAS VACATION

Kerstkomedies vind je bij de vleet alleen zijn ze zelden grappig. Maar met de Griswolds is het altijd gieren en brullen. Chevy Chase is in topvorm in deze komische film uit 1989. Naast Chase zie je in de derde Vacation-film ook Beverly D'Angelo en Juliette Lewis aan het werk. '80's-entertainment op zijn best.
THE POLAR EXPRESS

Uiteraard zijn er ook een heleboel prachtige animatiefilms die aansluiting vinden bij de kerst. Als we het over ijs en sneeuw hebben dan zijn Ice Age of Frozen de gedoodverfde favorieten, en ook The Nightmare Before Christmas is een titel die niet uit de top tien te halen is. Terecht, maar laten we het hebben over een iewat vergeten film hebben: The Polar Express van Robert Zemeckis uit 2004 die destijds revolutionair was voor zijn 3D-technieken. In deze film volgen we een jongen die op kerstavond op de Polar Express stapt en het ene avontuur na het andere beleeft.
MIRACLE ON 34TH STREET

Miracle On 34th Street uit 1947 is de oudste van de tien. De film was destijds goed voor twee Oscars, en kreeg in 1994 ook nog eens een remake met in de hoofdrol Richard Attenborough als kerstman. Hoewel deze klassieker met een piepjonge Natalie Wood en Maureen O'Hara als haar moeder nu niet meer weg te denken is uit de kerstprogrammatie op tv, werd hij destijds uitgebracht in de zomer (!). Het gaat om een aangrijpend verhaal van een meisje die zo is opgevoed dat ze niet in de kerstman gelooft, tot ze de man ziet in een warenhuis in New York.
GREMLINS

Hij kan niet tegen fel licht, hij mag niet nat worden, en vooral mag hij nooit eten krijgen na middernacht. Is er een mooier kerstcadeau dan een mogwai? Billy (Zach Galligan) krijgt er één van zijn pa als kerstcadeau, maar zoals dat altijd gaat in Hollywoodfilms willen de kinderen niet luisteren, met alle gevolgen van dien! Deze film van Joe Dante is ondertussen al 36 jaar oud en nu nog altijd oogt deze parel even fris als toen. De kerstfilm waar je nooit genoeg van krijgt. En ja, we konden eigenlijk ook Home Alone 2: Lost In New York aanstippen, maar we hebben dit jaar net iets te veel Donald Trump gezien!