:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> FILMFEST GENT 2020: DAG 10 & 11 - 22 & 23 OKTOBER 2020
FILMFEST GENT 2020: DAG 10 & 11 - 22 & 23 OKTOBER 2020
Type: Achtergrond - Datum: 2020-10-24 - Geplaatst door: Didier
FILMFEST GENT 2020Bijna twee weken lang stond Gent in het teken van de film. Het werd een editie die de organisatie niet snel zal vergeten. Iedere dag was het met een bang hartje afwachten of het festival met de coronamalaise de volgende dag nog het levenslicht zou zien, maar uiteindelijk werd de sprint tot op de finish gehaald. Niet in het minst door de ongelooflijke inspanningen van de medewerkers die toonden dat een gezond coronabeleid kan met zowel het nodige verstand als met de glimlach. Wij hebben nog twee films voor je in petto vooraleer ook wij het doek laten vallen over FilmFest Gent 2020.

We vragen ons af of er ooit iemand zal zijn die snapt wat er nu precies in Siberia van Abel Ferrera gebeurt. En dan hebben we het niet over het aantal vreemde talen die hoor de mangel worden gehaald, maar over de inhoud. Niet dat het nu per se moet, per slot van rekening is er niemand die Twin Peaks ten volle kan doorgronden, maar het blijft wel de beste televisieserie ooit. Lynch is sowieso het referentiepunt bij deze film en omdat de getormenteerde geest die Willem Dafoe speelt verdacht veel lijkt op zijn personage uit The Antichrist, kunnen we daar ook wat Lars Von Trier bijgooien. Een film waarbij je je niet veel te vragen bij moet stellen, een antwoord komt er toch niet. Zoals altijd slaagt Ferrara erin om te provoceren, en dat doet hij ook in Siberia hoewel het verhaal veel te veel kromme bochten maakt om echt indruk te maken, maar apart blijft dit filmraadsel wel.
De laatste film die we zagen uit het lange FilmFest-lijstje is The Glorias van Julie Taymor die we o.a. kennen van Frida en Across The Universe. De titel moet je zeer letterlijk nemen, want in deze kanjer van bijna 150 minuten volgen we de levensloop van Gloria Steinem, één van de belangrijkste feministes uit de VS en die vandaag nog hard van leer trekt tegen Trump. Het meervoud in de titel slaat op het feit dat we het personage door vier protagonistes bekijken (Julianne Moore, Alicia Vikander, Lulu Wilson en Ryan Kira Armstrong), van kind tot de vrouw die ze nu is. Hoewel de film grotendeels chronologisch verloopt, vloeien de vier personages door elkaar en worden ze met elkaar geconfronteerd. Daarmee heb je wel een originele invalshoek, maar het bevordert de film niet. Ondanks de puike vertolkingen zondigt Taymor zich veel te veel aan goedkope sentimentaliteit en de clichés die eigen zijn aan het onderwerp waardoor The Glorias amper de middelmaat haalt.
Op een filmfestival vallen er natuurlijk ook de nodige prijzen. In onze dagelijkse updates hadden we het al over de kleine prijzen, maar naarmate het festival op zijn einde loopt worden ook de grote kanjers uitgereikt. De Explore Zone Award, dat is de prijs die uitgereikt werd door de jongerenjury, ging dit jaar naar Gagarine, het langspeeldebuut van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh.
Petite Fille van Sébastien Lifshitz won de Grand Prix voor Beste Film en liet daarmee Nomadland, Vitalina Varela, First Cow en L’Ennemi achter zich. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design ging naar de zwart-witfilm Servants van Ivan Ostrochovský.
Na 11 vermoeiende, maar ongelooflijk fijne dagen zit ook voor DVDInfo FilmFest Gent 2020 erop. Onze redactie wenst Wim De Witte, Kim Verthé, Federica Troisi en de vele vriendelijke medewerkers te danken voor de warme ontvangst en vertrouwen, en vooral voor de steun die zij bieden aan cinema in deze vreemde tijden.

 


Andere artikels van hetzelfde type