:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> FUTURAMA: WIE IS WIE?
FUTURAMA: WIE IS WIE?
Type: Achtergrond - Datum: 2002-02-09 - Geplaatst door: Werner
Philip J. Fry, met de zelfde J. als in Homer J. Simpson, was een slungelachtige pizzabesteller in de 20e eeuw. Zijn ongelukje in het cryogene lab heeft voor hem nieuwe perspectieven geopend; daarom is het onbegrijpelijk waarom hij voor de Planet Express dezelfde job blijft uitvoeren als hij gewoon was, al zijn het geen pizza's meer. Misschien kan hij eenvoudig niets anders, want zijn vrije tijd brengt hij door als een plant voor de TV. Fry heeft onuitgesproken gevoelens voor Leela, maar in zijn geval is het al een wonder dat zijn uitleg enige coherentie vertoont.


Turanga Leela is een Cyclops, een éénogige sexy alien die als wees is achtergelaten, en waarschijnlijk is ze de enige in haar soort. Ze heeft in haar leven moeten leren knokken, en is daarom niet vies is van een potje kickboksen. Ze heeft haar job bij carrière-implantatie opgegeven voor die van kapitein van het Planet Express-schip. Voor een persoon met één oog en bijgevolg geen dieptezicht een niet evidente keuze. Ze is danig jaloers op haar collega Amy, die mannen bij bosjes om haar vinger windt, in tegenstelling tot zijzelf, want één oog is niet bepaald iets waar mannen voor vallen, behalve dan de zelfverklaarde macho Zapp Brannigan. Ook Leela heeft een zwakke plek in haar hart voor Fry, maar die verknoeit meestal de boel toch door zijn geklungel.

Bender Bending Rodriguez is een Bending Unit-22, een soort robot die enkel goed is om ijzeren staven te buigen. Bender is veruit de ster van de show, al was het maar om zijn compleet verdorven karakter. Hij is verzot op porno, drank, fembots (vrouwelijke robots), gokken en gauwdieverij, en zijn scheldproza lijkt onbeperkt ("Bite my shiny metal ass!"). Drank is overigens voor hem een levensnoodzaak, want zonder een bepaald percentage aan alcohol kan hij zijn lichaam niet meer controleren. Officieel is zijn taak aan boord van de Planet Express de scheepskok, maar of Bender nu werkt of niet, niemand ziet het verschil. Bender is het type dat zonder enige aarzeling zijn beste vrienden zou verkopen voor een paar flessen drank, en dat ook al een paar keer effectief gedaan heeft. Alleen magneten kunnen hem van de wijs brengen, want dan wordt hij ongewild een folk-singer.


Professor Hubert Farnsworth is een gekke geleerde die zijn uitvindingen financiert met het geld dat de Planet Express hem oplevert. Hij is de achterneef van Fry in de zoveelste graad, en al behoorlijk seniel. Na een rijkgevulde carrière aan de universiteit van Mars, waar hij een cursus quantumfysica met een onuitspreekbare titel heeft gedoceerd die hij feitelijk zelf verzonnen heeft, wijdt hij zich nu full-time aan zijn uitvindingen. De Academie der Wetenschap lacht hem echter vierkant uit. Zijn openingszin is steevast "Good news, everybody!", zelfs als er alleen slecht nieuws te rapen valt.

Dr. John Zoidberg is na Bender ongetwijfeld het markantste personage uit Futurama. Deze kreeftmens van de planeet Decapod 10 wilde eigenlijk een rijke dokter worden, maar is in de plaats daarvan eerder een bekaaide medewerker van Planet Express geworden. Hij zit voortdurend in geldnood, stinkt als een vuilnisbelt en eet ook wat hij daar vindt. Zijn grote ambitie is eindelijk erkend te worden, waarmee is maar de vraag. Gelukkig voor hem is hij niet getrouwd, want als leden van zijn soort gepaard hebben, sterven ze.


Mom is voor Futurama wat Mr. Burns voor The Simpsons is. Ze beheert een machtig olie-imperium, waarmee ze alle robots van de wereld controleert. Mom heeft niets beters te doen dan de mensheid de duivel aan te doen, en haar drie zonen, Walt, Larry en Ignar, publiekelijk te vernederen. Pikant detail is dat Mom een oude vlam van professor Farnsworth is.

Nibbler is het knuffeldier van Leela, afkomstig van de planeet Vergon 6, waar hij door de Planet Express van uitsterving is gered. Je herkent hem aan zijn extra oog en zijn luier. Zijn uitwerpselen zijn zuivere Zwarte Materie, en dus een goedkope brandstof voor het Planet Express-schip. Tevens is Nibbler zeer milieubewust, want hij is een wandelend en allesetend afvalverwerkingsvat. Zijn ras is erg mysterieus en dateert van voor het begin van het universum - echt waar!


Morbo en Linda zijn de nieuwslezers op V2-Nieuws, een lokaal televisiestation. Morbo maakt er geen geheim van dat hij de mensheid, in zijn ogen inferieure wezens, het liefst van al op een zo gruwelijk mogelijke manier tot de laatste man zou uitroeien. De enige mens die hij respecteert is het hoofd van Richard Nixon in een potje, nog zo één die beweert dat hij het goed voorheeft met de mensheid. Niemand schijnt zich om Morbo's ambities druk te maken, en zeker het domme blondje Linda niet.

Hermes Conrad, de man met Jamaïcaanse wortels, is de boekhouder van Planet Express, en de enige met een normaal gezinsleven. Hij is getrouwd met LaBarbara en heeft een zoon, Dwight. Hij is verschrikkelijk punctueel, en geen stempeltje zal deze bureaucraat van Rang 37 aan de aandacht ontsnappen. Vroeger was Hermes een gevierd kampioen in limbo, maar die tijd ligt al ver achter hem.

Zapp Brannigan is legergeneraal voor de DOOP, de Democratic Order Of Planets, een soort van galactische VN. Hij denkt dat hij erg succesvol is bij de vrouwen, maar hij is een mooiprater en een macho eerste klas. Het hoogtepunt van zijn leven was dat hij er éénmaal is in geslaagd om Leela tussen de lakens te krijgen, en sindsdien heeft hij nog een hogere eigendunk gekregen dan hij al had. Hij is ook een expert in onder zijn verantwoordelijkheden uit te komen, die hij dan afschuift op zijn luitenant, Kif Kroker. Ondanks zijn gekke uiterlijk is Kif een aimabele en sympathieke alien, die een oogje op Amy heeft.

Amy Wong is een Chinese rijkeluisdochter die op Mars University studeert en in de gebouwen van de Planet Express woont. Zelf is ze afkomstig van Mars, en is net onder de verstikkende invloed van haar ouders uit, die haar maar per se willen koppelen, zodat ze hen een kleinkind kan schenken. Amy heeft één hobby: mannen!

Cubert is de kloon van Professor Farnsworth, en in die hoedanigheid zijn opvolger. Hij vindt de uitvindingen van de professor maar niks, en zijn voornaamste bezigheid is het vervelende ettertje uithangen.

Scruffy is de concierge, en speelt voor de rest eigenlijk niet mee, maar loopt wel altijd rond.

Elzar is de presentator van een goed bekeken TV-kookprogramma, "The Essence Of Elzar". Daarnaast baat hij ook een zeer luxueus restaurant uit, Elzar's Cuisine, vooral bekend om zijn astronomisch hoge prijzen. Bender is een onvoorwaardelijke fan van Elzars kookkunsten.

Lrrr is nog zo'n mensenhatend wezen van de planeet Omicron Persei 8. Wanneer zijn ras door de mensheid tekort gedaan wordt, is het enige antwoord dat hij kent een totale ruimteoorlog. Nochtans zijn zijn soortgenoten hevige fans van op Aarde gefilmde soaps.

Calculon is de robot-soapster van de goeddraaiende show All My Circuits, een show die al eeuwen schijnt mee te gaan en toch nog altijd kijkers lokt, vooral hersendode sukkels zoals Bender en Fry. Zijn acteertalent is ongeveer dat wat je van een robot verwacht. In het verleden heeft Calculon verschillende andere identiteiten gehad, waaronder naar eigen zeggen David Duchovny.

Url en Smitty zijn twee niet al te snuggere politieofficieren van de New New Yorkse politie, die de misdaad bevechten met lichtzwaarden. Url is een robot en Smitty een mens. Geen van beiden beschikt echt over de kwalificaties voor goede politieagenten te zijn.

Donbot, Joey Mouse Pad en Clamps vertegenwoordigen de georganiseerde misdaad in New New York. Donbot neemt de beslissingen en zijn twee acolieten mogen het vuile werk opknappen. Alle clichés over de maffia gaan voor dit stel robotten op in het kwadraat.