:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> FILMFEST GENT 2020: EEN VOORUITBLIK
FILMFEST GENT 2020: EEN VOORUITBLIK
Type: Achtergrond - Datum: 2020-09-19 - Geplaatst door: Didier
FILMFEST GENT 2020 : EEN VOORUITBLIK


Dat het vreemde tijden zijn, heeft iedereen ondertussen al een hele poos ervaren. Maar het virus doet meer dan de mens van een mondkapje voorzien, het zet ook organisaties op zijn kop en de mensen van Filmfest Gent hadden vanaf de lockdown meteen door dat de 47e editie een niet-alledaags event zou worden. Nadat diverse gerenommeerde internationale filmfestivals voor het on-linegebeuren kozen, wilde men in Gent toch absoluut voor een filmfestival gaan. De goesting zat erin, en ook het publiek heeft duidelijk nood aan een filmhonger. Het zal wel een sober vertoon zijn als we het louter op de feestelijkheden buiten de bioscoopzalen hebben, maar in de cinemacomplexen van Kinepolis, Studio Skoop en Sphinx zullen meer dan 100 films vertoond worden en dat is, dixit filmprogrammator Wim De Witte, dezelfde hoeveelheid als in normale jaren.

 

 

Wij waren erbij toen het Filmfest-team in de Sphinx in Gent met trots zijn nieuw programma aan de pers voorstelde. Het festival gaat dit jaar hand in hand met MOOOV, Courtisane en Art Cinema OFFoff: drie festivals die dit jaar niet konden doorgaan door het gevreesde c-woord. Door die samenwerking komt nog meer de diversiteit aan bod, die er overigens altijd is geweest. Let vooral dit jaar ook eens op de opmerkelijke affiche (een dubbelportret van filmicoon Romy Schneider en Duits acteur August Diehl) die op ludieke wijze de vloer veegt met het gender. Wim De Witte vertelde in zijn toespraak dat er ook op Filmfest Gent nog wat werk aan de winkel is als we het over gelijkheid hebben, maar de affiche is alvast een startschot om u tegen te zeggen. Daarnaast is er ook de vertoning van de documentaire Petite Fille van de Franse regisseur Sébastien Lifshitz en het prestigieuze Women Make Film waarin Sight & Sound-filmcriticus Mark Cousins veertien uur lang vrouwelijk filmtalent in de schijnwerpers brengt.

In totaal zitten er veertien films in competitie die gewikt en gewogen zullen worden door een
internationale jury die dit jaar wordt voorgezeten door Brussels filmmaker Fabrice du Welz, samen met actrice Natali Broods, regisseur Damien Manivel, cineaste Maria Ramos, de componiste Dascha Dauenhauer (die voor haar muziek voor Berlin Alexanderplatz ook genomineerd is voor de Discovery Award op de World Soundtrack Awards 2020) en regisseur Benh Zeitlin die een paar jaar geleden het Gents filmpubliek wist te ontroeren met The Beasts Of The Southern Wild.

Op een filmfestival horen natuurlijk ook gasten. In het verleden had Gent sterren als Isabelle Huppert, Brie Larson, Joseph-Gordon Levitt of Catherine Deneuve over de vloer. Het spreekt voor zich dat het coronavirus meester is van de agenda, maar als alles naar behoren verloopt (en daar gaat iedere filmliefhebber toch van uit) dan wordt dit jaar Viggo Mortensen de grote ster, die zijn regiedebuut Falling komt voorstellen. Ook aanwezig zijn de Franse actrice en regisseur Maïwenn die haar autobiografische portret ADN presenteert, Brusselaar (en superster in Frankrijk) Jérémie Renier en Daan Stuyven (jawel, die Daan!) die in Éden van de Hongaarse regisseur Ágnes Kocsis zijn debuut als acteur maakt. Bij de filmcomponisten zijn Gabriel Yared en Alexandre Desplat de bekende namen.

Er wordt ook aandacht geschonken aan de kortfilm tijdens de tweede editie van de International Short Film Competition en dat met drie verschillende programma’s waarin telkens opnieuw een Vlaamse kortfilm zit. Film Fest Gent brenhgt ook een hulde aan de recent overleden Robbe De Hert, met de vertoning van zijn Dood Van Een Sandwichman en De Bom.

Voor de klassiekers nemen we deze keer een duik in de Duitse cinema. Patrick Duynslaegher neemt ons in zijn programma Papas Kino Ist Tot mee doorheen de Neue Deutsche Welle en vertoont hij films van iconen als Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Margaretha von Trotta, Wim Wenders en Volker Schlöndorff. Ook is er plaats voor nieuw Duits werk waaronder de nieuwste van Christian Petzold en Angela Schanelec. En het wordt ook uitkijken naar Enfant Terrible van Oskar Roehler over het leven van de turbulente Werner Rainer Fassbinder.

Van de arthouse-namen wordt het vooral uitkijken naar de Gouden Beer-winnaar There Is No Evil van Mohammad Rasoulof en de met de Gouden Leeuw bekroonde Nomadland van Chloé Zhao. Uit de Cannes-grabbelton komen dit jaar Ghosts van Azra Deniz Okyay, I Am Greta van Nathan Grossman en Gagarine van Fanny Liatard & Jérémy Trouilh.

Ook gaat de aandacht naar twee aparte openingsfilms. Uit eigen land komt L’ennemi van Stephan Streker met een ijzersterke Jérémie Renier als een flamboyante Waalse politicus die moet proberen te bewijzen dat hij zijn vrouw niet heeft gedood. Wij mochten de film in première zien, en het is één van de sterkste Belgische films in jaren! Daarnaast is er ook Drunk van Thomas Vinterberg over mannen die besluiten om de rest van hun leven aan de fles te hangen.

Tot slot is er ook nog de muziek. Want wie Filmfest Gent zegt, zegt natuurlijk ook World Soundtrack Awards.

Zoals ieder jaar speelt Film Fest Gent zich ook in het Kunstencentrum Vooruit af, ook al is dat deze keer volledig coronaproof zoals dat heet. Dit jaar krijgen klassiekers als Solaris van Tarkovski en het eco-epos Koyaanisqatsi een muzikale make-over. Het meest spectaculaire is The Shining van Stanley Kubrick die met een Ghost-parcours wordt uitgestippeld. Als bezoeker word je alleen op pad gestuurd doorheen het Vooruit-gebouw dat omgetoverd werd tot het Overlook Hotel en zo zal je minder bekende kantjes van de Vooruit ontdekken. Gek worden zoals Jack Nicholson omdat je een gebouw niet meer buiten mag! Kan het nog meer Covid-19 achtig zijn?

De World Soundtrack Awards bestaan twintig jaar en wat een groots feest moest worden is dit jaar herleid tot een hoofdzakelijk digitaal event, dat op 24 oktober te bekijken is via livestreaming. Je kan erom treuren zegt FFG-muziekdirecteur Dirk Brossé maar er ook het voordeel van inzien want hierdoor bereik je geen 1200 genodigden, maar wel de hele wereld. Er komt ook een cd uit dat gewijd is aan alle voorbije winnaars van de World Soundtrack Film Composer of the Year Award waaronder Gabriel Yared, John Williams, Carter Burwell, Mychael Danna, Alexandre Desplat en Michael Giacchino. Het paradepaardje komt van maestro John Williams die een collage van 23 verschillende filmthema’s maakte.

Tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards is Alexandre Desplat de centrale gast en ontvangt Gabriel Yared de Lifetime Achievement Award.

Je merkt het. Tussen 13 en 24 oktober staat Gent weer helemaal in het teken van de film. Alle informatie vind je zoals steeds op https://www.filmfestival.be/nl en uiteraard ook zoals ieder jaar komt er via Knack Focus een uitgebreid programmaboekje dat je overal gratis kan vinden.


 


Andere artikels van hetzelfde type