:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> OBSCUUR EN VERGETEN #2: USED CARS
OBSCUUR EN VERGETEN #2: USED CARS
Type: Algemeen - Datum: 2019-04-04 - Geplaatst door: Didier
OBSCUUR EN VERGETEN: USED CARS

We hebben het verschillende keren opgezocht, maar het is wel degelijk zo. De tweede film van Robert Zemeckis is gewoonweg nergens te vinden. Ooit werd de film uit 1980 in de VS op blu-ray uitgebracht, maar is nu onvindbaar. Af en toe bots je wel nog eens op een dvd, maar die is regio-gebonden. Allemaal vreemd als je weet wie Zemeckis is (nl. de regisseur van de Back To The Future-trilogie, Forrest Gump en Who Framed Roger Rabbit?) en dat Steven Spielberg één van de producers was. Veel had te maken met een verkeerde gok: een komedie voor een jong publiek volsteken met naughty jokes waardoor de film onverbiddelijk een R-rating kreeg.

Of Zemeckis zelf het zo’n leuk idee vindt dat we Used Cars opnieuw belichten is koffiedik kijken, want het begin van de jaren 80/eind jaren 70 waren voor de cineast een zwarte periode. Zijn regiedebuut I Want To Hold Your Hand over Beatles-mania was een flop van jewelste, en dat was ook het geval voor zijn tweede Used Cars en dat terwijl een paar maanden eerder 1941 van Spielberg (waar Zemeckis het script voor schreef) een gigantisch succes werd. Ook voor Kurt Russell was deze ervaring geen pretje, want daarvoor speelde hij vooral in televisiefilms van Disney zoals Superdad (een draak met Bob Crane) of The Strongest Man In The World, maar na Used Cars kreeg hij van de muis zijn C4. Veel tijd voor rouwen was er niet, een jaar later werd hij als Snake Plissken in Escape From New York een filmicoon. Maar, en dat is dan weer de contradictie, is de tijd al bij al vriendelijk geweest voor deze film en mag je hem gerust plaatsen naast zeg maar National Lampoon’s Animal House of zelfs Ghostbusters.

Het verhaal is tegelijkertijd charmant en complete van de pot gerukt. Ergens aan een oprit van de autostrade bekampen twee oudere broers (een fantastische dubbelrol van Jack Warden) elkaar met hun handel in tweedehandswagens. De auto’s zelf vallen zo goed als uit elkaar, maar als iedere gewiekste zakenman kijken ze er niet naar om de klant in de zak te zetten door het goed te kunnen uitleggen. De een zijn dood is de ander zijn brood moet je bij hun letterlijk nemen. Als Roy een racer (Michael Talbott, Switek uit Miami Vice) in dienst neemt zodat zijn broer een hartaanval krijgt, denkt hij de concurrerende winkel te kunnen erven.  Dat laat Rudy Russo (Kurt Russell) die bij hem in dienst is niet zo maar gebeuren, hij heeft de centen nodig om zijn campagne als president te kunnen bekostigen (we zegden het al: van de pot gerukt!) Gelukkig komt de hulp uit een onverwachte hoek: Barbara Jane (Deborah Harmon), de dochter van Luke die haar vader in tien jaar niet gezien heeft.

Deze screwballcomedy zat al een tijdje in het hoofd van John Milius, de beroemde scenarist die meeschreef aan 1941, maar Universal zag een komedie over autohandelaars niet zitten en daardoor kwam de film bij Columbia terecht. Achteraf gaven Zemeckis en producer Bob Gale de studio de schuld omdat ze veel te veel bezig waren met Airplane! dat in bijna dezelfde week in de bioscoop kwam. Op Kurt Russell na zit er ook geen enkele bekende naam, maar het is toch ongelooflijk om te zien hoeveel bekende koppen je erin kan ontdekken en met personages die je nooit vergeet (Al Lewis als de sadistische rechter, Gerrit Graham als de autodealer die een fobie heeft voor rode auto’s (!) of de cameo van (hem alweer!) Dick Miller.

Als gezegd zul je Used Cars niet in de winkels treffen, maar wie zijn best doet op het net fikst dat probleem in een paar seconden.