:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> DE WERELD VAN DE FILMPODCAST
DE WERELD VAN DE FILMPODCAST
Type: Algemeen - Datum: 2019-04-03 - Geplaatst door: Didier
DE WERELD VAN DE FILMPODCAST

Volgens Wikipedia (tegenwoordig gebruiken we geen Van Dale meer) is een podcast een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een podcast van. Freaks die zich in hun kamer opsluiten om het dan over één of ander onderwerp te hebben omdat zij er een niet te stoppen passie voor voelen. Mensen vol met weetjes en die dat willen delen met de wereld. Het zou ons niet verbazen mocht er één of andere podcast bestaan die je de geheimen onthult van hoe je de perfecte boterkoek dient te maken, maar wij houden het toch maar op film. Het aantal buitenlandse filmpodcasts is nauwelijks bij te houden en zeker onmogelijk om ze allemaal op te sommen, toch raden wij deze aan: Empire (gemaakt door de mensen van het gelijknamige filmblad), Unspooled waarin men per aflevering een klassieker grondig analyseert, The Rewatchables die hetzelfde doet als Unspooled maar dan op een minder serieuze manier, DVD Weekly Podcast die je wekelijks een overzicht biedt van de (Amerikaanse) dvd-markt, FilmspottingThe Movie Palace en het briljante Retro Movie Love Podcast. Met de excuses aan de tienduizend anderen die we niet kennen of wegens tijdsgebrek nog niet hebben kunnen beluisteren.

Misschien is dat voer voor later, maar laten we het eerst maar eens hebben over de podcasts die je in de Benelux kan beluisteren. Dat alleen al is reeds een hele kluif, zeker omdat de meeste hun afleveringen mooi hebben gearchiveerd. Podcasts bieden dan ook een perfect verlengstuk van de traditionele filmkritiek. Niet in het minst omdat de makers buiten de lijntjes durven te kleuren en met goesting in de duistere kelders van de filmgeschiedenis willen graven. Het volstaat om de naam via Facebook in te tikken om te zien op welke streamingdiensten (vaak gaat het om meerdere) je deze programma’s kan beluisteren. Doen, al was het maar dat (film)podcasts het ideale tegengif zijn voor de radio waar tegenwoordig niets meer op te beleven valt. Enjoy, en uit sympathie stippen we eerst de Nederlandse podcasts aan.

Het kan niet anders dan dat we met de pioniers van de Nederlandse filmpodcast beginnen: MovieInsiders. Al 219 (!) afleveringen banen John, Guido en Nico zich een weg tussen popcorn en arthouse. Naast recensies zijn er ook de vele weetjes, en net zoals iedere cinefiel zijn deze heren er tuk op om al hun favoriete filmmomenten in een top 5 te gieten. Zonder een blad voor de mond, het mag al eens brutaal, maar vooral waanzinnig informatief en leuk. Op Spotify vind je meer dan honderd afleveringen en alsof dat niet genoeg is, is er ook de spin-off Roadhouse waarin men het over soundtracks geeft.

Nog maar net uit de startblokken en nu al een zeer interessante speler in het genre, vooral voor arthouseliefhebbers, is de Cineville Podcast. Het is nog een beetje afwachten waar men precies naar toe wil, maar het lijkt wel alsof men in iedere aflevering een film uitgebreid wil belichten. Recentelijk was dat het tienerdrama Eight Grade en Climax van Gaspar Noé.

Iets helemaal anders is Duimpjeworstelen, een nieuwe podcast waarin een tegenstander van een film geconfronteerd wordt met een fan en waarbij de ene de andere moet proberen te overtuigen.

In het Vlaamse filmpodcastlandschap zijn het de Gremlins Strike Back die aan de top staan, en de podcast die ervoor gezorgd heeft dat ondergetekende verslavingseffecten kreeg. Tweewekelijks gaan Maarten, Bart en Sven (De Ridder) op zoek naar vaak onbekende pareltjes. Men heeft het wel over Star Wars en andere blockbusters, maar meestal duiken de drie de donkere filmkelders in en dat levert bij iedere aflevering op zijn minst één schat op die je nadien bij je watchlist aan vinkt. Je merkt dat de makers niet alleen een encyclopedische filmkennis bezitten, ook is alles goed voorbereid en dus wordt het met de juiste informatie en veel humor gebracht. Fans van Nicholas Winding Refn of Ryan Gosling moeten af en toe wel eens op de tanden knarsen, maar voor de rest is deze podcast een absolute must. En eindelijk iemand die het over A Chorus Line geeft!

Een beetje gelijkaardig en even amusant, maar meer op de blockbusters gericht, is De Filmbelgen. Een podcast die wat moeilijk van start ging, maar ondertussen al lang bij onze favorieten staat. En wie voor wie maar niet genoeg kan krijgen van blockbusters is er ook nog Moovies.

Het horrorgenre heeft altijd zijn trouwe (en vaak bezeten) fans gehad en dat merk je ook in het Vlaamse podcastgenre. Wij hebben twee genoteerd die een plaatsje bij de favorieten verdienen: Klokslag 12 dat net niet over de top gaat en steeds (informatief) plezant blijft. En er is ook, een beetje in hetzelfde genre, The Nightbreed. Niet te missen als je alles wil weten over horror en aanverwanten.

Als er nog filmpodcasts uit de Benelux die bij dit lijstje moeten, dan horen we het graag!